© Kevin Mazur/Getty Images for Live Nation/Ideal Image
ΠΗΓΑ ΕΙΔΑ

Από ακρόαση σε εμπειρία: Πώς αλλάζουν οι συναυλίες με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Διοργανωτές από Ελλάδα και εξωτερικό μοιράστηκαν σκέψεις για το μέλλον των συναυλιών, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις του φετινού Athens Music Week (το οποίο συνεχίζεται μέχρι 10/5).

Εάν προσπαθήσουμε να φανταστούμε μία mega-συναυλία της επόμενης δεκαετίας στο ΟΑΚΑ, την Πλατεία Νερού ή το Κλειστό Φαλήρου, πιθανότατα κινδυνεύουμε από overdose ενθουσιασμού – ένα φαντασμαγορικό μείγμα φυσικής και εικονικής πραγματικότητας φαίνεται να μας περιμένει στη γωνία, με απίστευτα ολογράμματα, διαφανείς LED οθόνες και διάφορα high-tech αξεσουάρ που θα κάνουν την όλη εμπειρία πιο γεμάτη, πληθωρική, μοναδική, αξέχαστη, όπως ακριβώς δηλαδή αποζητά ο σύγχρονος άνθρωπος από τις καταναλωτικές του συνήθειες.

Άραγε, αυτή η τάση πρόκειται να απογειώσει τις συναυλίες ή να τις απομακρύνει τελικά απ’ την ουσία της μουσικής και της ακρόασης; Υπάρχει κάποια «κόκκινη γραμμή» που πρέπει να προσέξουμε στη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως π.χ. στην περίπτωση αναβίωσης καλλιτεχνών του παρελθόντος μέσω avatar; Και πώς, δεδομένων όλων αυτών, αλλάζουν οι απαιτήσεις που έχουμε από μία μεγάλη μουσική διοργάνωση, αλλά και οι συνήθειες του κόσμου που πλέον αντί για αναπτήρες κρατάει μόνιμα «αναμμένη» την κάμερα στο κινητό του, μεταδίδοντας σε live stream;

Ανεξάρτητα απ’ το αν το επιθυμούμε ή όχι, αν το κρίνουμε απαραίτητο, χρήσιμο ή τελείως περιττό, οι νέες τεχνολογίες που αναδύονται στην εποχή της (λεγόμενης) τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης υπαγορεύουν μια καινούργια πραγματικότητα και για τις συναυλίες. Το ζήτημα, για ακόμη μία φορά, είναι εάν θα βρεθούν τρόποι ώστε τα νέα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης να εφαρμοστούν «ηθικά» και «δίκαια» ή όχι, όπως συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές στο σχετικό πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Athens Music Week. Ειδάλλως, τα εργαλεία αυτά μπορούν κάλλιστα να πριμοδοτήσουν την απληστία και την καταπάτηση πνευματικών δικαιώματα σε μία βιομηχανία που ήδη χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό.

Βέβαια, η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα και τα εντυπωσιακά ολογράμματα που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα μιας συναυλίας, όπως π.χ. απέδειξαν πρόσφατα οι U2 με την high-tech συναυλία στο Sphere του Λας Βέγκας. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παρούσα στη διαδικασία διοργάνωσης των συναυλιακών events, σε μία σειρά από βήματα που αγνοεί το γενικό κοινό και μόνο άνθρωποι του χώρου μπορούν να σου μεταφέρουν.

Γι’ αυτό υπάρχει, άλλωστε, το Athens Music Week: ένα ετήσιο φεστιβάλ το οποίο λειτουργεί σαν ζωντανός κόμβος για το «οικοσύστημα» της μουσικής στη χώρα, φέρνοντας κοντά διαφορετικό κόσμο και μοιράζοντας πληροφορίες «εκ των έσω».

Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμεύσει και στη βελτιστοποίηση του κόστους ενός event – μόνιμο ζητούμενο για τους εγχώριους ή Ευρωπαίους διοργανωτές που έχουν να ανταγωνιστούν τα οικονομικά standards της Μέσης Ανατολής. Τη γνώση αυτή μοιράστηκε στο πάνελ ο Federico Rasetti (διευθύνων σύμβουλος της KeepOn LIVE, συν-πρόεδρος της Live DMA), έχοντας εικόνα από εκατοντάδες venues και φεστιβάλ στην Ιταλία και σε όλη την ήπειρο.

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα Keep on Touring, μια πλατφόρμα που συλλέγει δεδομένα από μάνατζερ, γραφεία καλλιτεχνών και ιδιοκτήτες χώρων, εξάγοντας με αυτοματοποιημένο τρόπο τις βέλτιστες προτάσεις για καλύτερη διαχείριση στις περιοδείες. «Λειτουργώντας σαν μια ομπρέλα, αυτή η εφαρμογή AI δείχνει τα οφέλη που έρχονται όταν δουλεύουμε όλοι ομαδικά», ανέφερε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη παρελαύνει σιωπηλά σε όλο το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης. Πλέον, οι online πλατφόρμες εισιτηρίων είναι σε θέση να παρέχουν αναλυτικά στοιχεία για το αγοραστικό κοινό, την ώρα της αγοράς του εισιτηρίου είτε τη «διαδρομή» του χρήστη πριν φτάσει στο link της συναυλίας. Έτσι προκύπτουν οι στοχευμένες διαφημίσεις προώθησης που όλο και πιο πολλά φεστιβάλ της χώρας υιοθετούν, χάρη ευκολίας αλλά και αποδοτικότητας.

Αλλά, δεν σταματάμε εδώ: Το επόμενο στάδιο που διαφαίνεται στον ορίζοντα για τα εισιτήρια είναι το «καυτό» και «αρκετά αμφιλεγόμενο», όπως το χαρακτήρισε ο Áron Farkas (υπεύθυνος της TicketSwap για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) θέμα της δυναμικής τιμολόγησης στις συναυλίες. Τι είναι αυτό; «Μία στρατηγική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μεταβάλλεις τις τιμές των εισιτηρίων σε πραγματικό χρόνο, αυτοματοποιημένα, με βάση στοιχεία όπως η διαθεσιμότητα, η ώρα της κράτησης, η ζήτηση των χρηστών κ.ά.». Κάτι δηλαδή πολύ πιο εξελιγμένο (και ευμετάβλητο) σε σχέση με τις φάσεις των εισιτηρίων που γνωρίζουμε σήμερα (τύπου early birds).

Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο εργαλείο που παίζει με τους κανόνες ζήτησης και προσφοράς, θα μπορούσε να κάνει τις πιο περιζήτητες συναυλίες (τύπου ΛΕΞ) εξωφρενικά απλησίαστες. Από την άλλη, θα μπορούσε και να εξασφαλίσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για ανεξάρτητα γκρουπ που βασίζονται στην εξάντληση των εισιτηρίων για τη βιωσιμότητά τους, όπως παρατήρησε ο Áron Farkas. «Πρέπει να παραμένουμε υπεύθυνοι στη χρήση του, αλλιώς δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γυρίσει εναντίον μας».

«Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αρκεί να το χρησιμοποιείς όντως ως εργαλείο, όχι ως πανάκεια», ανέφερε με τη σειρά του ο Ανδρέας Πανάγος από την Candy Cane Events που διοργανώνει μεταξύ άλλων το Primer Music Festival – ένα φεστιβάλ το οποίο είναι συνυφασμένο με τεχνολογικές καινοτομίες. Την τελευταία χρονιά είχαν εισάγει ένα ψηφιακό «μάτι» που μιλούσε στο κοινό, ενδιάμεσα των sets («πρώτη φορά είδαμε κόσμο να απευθύνεται σε μια οθόνη»). Αναγνωρίζει ότι κάθε επόμενο τεχνολογικό βήμα απαιτεί εκπαίδευση. Επίσης, αναγνωρίζει ότι το μέλλον των συναυλιών προβλέπεται όλο και πιο πολυαισθητηριακό.

Το κοινό αντιδρά με απόλυτο ενθουσιασμό μπροστά σε κάθε τεχνολογική ανακάλυψη.

«Κατά τη γνώμη μου, νομίζουν ότι είναι ενθουσιασμένοι», εξηγεί ο ίδιος, εννοώντας ότι είναι κάπως επίπλαστο. «Τα φεστιβάλ στις μέρες μας είναι τελείως διαφορετικά», συνεχίζει, «τριάντα χρόνια πριν, όλος ο κόσμος χόρευε και φώναζε – τώρα πλέον, τραβάει βίντεο και φωνάζει. Θέλει να δείξει στους φίλους του πού βρίσκεται και τι κάνει. Όλα πλέον έχουν να κάνουν με την μπαταρία και το ίντερνετ. Εάν δεν έχεις ίντερνετ, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεσαι σε μία συναυλία. Θεωρείται μάταιο».

Είναι το γνωστό σύμπτωμα του FOMO που αναπαράγεται συνεχώς μέσα απ’ τα social media. Τα πάντα σήμερα προσφέρονται (και παρουσιάζονται) στο πλαίσιο μίας εμπειρίας, όπως τόνισε πολύ εύστοχα η Θεοδώρα Καρακάση από τη διοργάνωση του Plissken Festival. Υπό αυτές τις συνθήκες, ψάχνουμε διαρκώς κάτι καινούργιο, κάτι πιο έντονο, πιο γεμάτο, να ξεχωρίσουμε στο feed, επιβεβαιώνοντας τη σημασία μας. «Νομίζω ότι οι είμαστε άπληστοι ως άνθρωποι – όσο περισσότερα μας δώσουν, τόσο πιο αχόρταγοι γινόμαστε και μετά τα απαιτούμε».

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα για όλους. Ούτε τα εμβυθιστικά περιβάλλοντα αναβαθμίζουν αναγκαστικά μία συναυλία. Όμως, αυτό απαιτεί η εποχή και η μουσική βιομηχανία καλείται να ανταποκριθεί. Έως ότου – δεν ξέρω; Ίσως, μέχρι να εμφανιστεί μία επόμενη γενιά η οποία, απαυδημένη από όλη αυτή την καταιγίδα ερεθισμάτων και εμπειριών, απαρνηθεί τελείως την τεχνολογία και γυρίσει στην ουσία της μουσικής. 

***

ΙΝFΟ

Το Athens Music Week Festival συνεχίζεται μέχρι τις 10 Μαΐου, με παρουσιάσεις, συζητήσεις, showcase συναυλιών και άλλες δράσεις, τόσο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων όσο και σε δορυφορικούς χώρους.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.