© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: 10 δωρεάν δράσεις και ξεναγήσεις στην πόλη

Με αφορμή την καθιερωμένη γιορτή πολιτισμού, όλα τα μουσεία της πόλης ανοίγουν ελεύθερα τις πόρτες τους και παράλληλα διοργανώνουν δράσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.

Το 2019 ήταν «Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού». Το 2022 ήταν «Η δύναμη των μουσείων». Και φέτος είναι «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή». Από τη γενικότερη θεματική κατεύθυνση που στρέφει την προσοχή μας τα τελευταία χρόνια (πριν και μετά την πανδημία) η καθιερωμένη γιορτή-κάλεσμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) καταλαβαίνουμε ότι τα μουσεία αναζητούν ακόμη το επόμενο βήμα, σε μια εποχή που σημειώνονται συνεχείς μετασχηματισμοί σε επίπεδο κοινωνίας, τεχνολογίας, διαβίωσης.

Έτσι κι αλλιώς, από τη φύση της αυτή η ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία να δούμε τα μουσεία με νέο βλέμμα: όχι σαν απρόσιτα «ιερά» της ιστορίας μας, αλλά σαν χώρους απόλαυσης, έκπληξης, διασκέδασης, ανακάλυψης, συνάντησης και ζύμωσης.

Για ακόμη μια χρονιά, στις 18 Μαΐου όσο και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα που περιβάλλει την ημέρα-ορόσημο για τα μουσεία όλου του κόσμου, όλα τα μουσεία ανοίγουν ελεύθερα τις πόρτες τους για το κοινό και παράλληλα αμέτρητες δωρεάν δράσεις διοργανώνονται εντός αλλά και εκτός των «τειχών», ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα.

Στο πρόγραμμα (που θα βρείτε αναλυτικά εδώ) βρίσκουμε θεατρικούς περιπάτους, VR εργαστήρια, δράσεις συμπερίληψης και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, μεταξύ άλλων – παρακάτω, μια επιλογή με όσα ξεχωρίζουν.

Γιορτή πολιτισμού στο Θησείο

Κάνοντας πράξη το μήνυμα εξωστρέφειας και αναπροσαρμογής που μεταφέρει η φετινή θεματική του θεσμού, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει (εκτός των ξεναγήσεων και των εργαστηρίων), μια ολοήμερη γιορτή-κάλεσμα στην οδό Ηρακλειδών: οικοδεσπότες της γιορτής αυτής θα είναι όλοι οι φορείς πολιτισμού οι οποίοι εδρεύουν στον δρόμο του Θησείου που συνδέει την Πλάκα με τα Πετράλωνα, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα με ένα «πανηγυρικό κλείσιμο» (όπως λένε οι ίδιοι) στην αυλή του τιμώμενου μουσείου. Το Σάββατο 17 Μαΐου.

Βόλτα-αναδρομή στο Γκαζοχώρι του 19ου αιώνα

Το 1857, στον ακατοίκητο «έξω Κεραμεικό» ιδρύεται το εργοστάσιο το οποίο θα έδινε φως στην πρωτεύουσα, και παράλληλα, στη γύρω περιοχή, αναπτύσσεται σταδιακά μια συνοικία εργατική και αργότερα προσφυγική, με χαμηλό βιωτικό επίπεδο και αέρα «ρεμπέτικης» παραβατικότητας.

Αυτό ήταν το Γκαζοχώρι μέχρι την απομάκρυνση του εργοστασίου Φωταερίου από τον αστικό ιστό – μια εποχή στην οποία ανατρέχει μέσω θεατρικής περιήγησης η ομάδα Ανεμόμυλοι (σε συνεργασία με το ΒΜΦ), μετά την αντίστοιχη πολύ επιτυχημένη (κατ’ επανάληψη sold out) περιπατητική παράσταση στην Κυψέλη. Για τη δωρεάν συμμετοχή στη θεατρική ξενάγηση που διοργανώνεται στις 18/5 (11:00), απαιτείται προκράτηση εδώ.


Βλέπουμε τέχνη χωρίς την όραση στο ΕΜΣΤ

Τα «Σημεία Συνάντησης» αποτελούν μια σειρά δράσεων σε μουσεία ανά τη χώρα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Off Stream που εξερευνά νέους τρόπους πρόσληψης και συνύπαρξης μπροστά στα έργα τέχνης από κοινό με και χωρίς αισθητηριακές βλάβες.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σειρά έχει το ΕΜΣΤ, όπου οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πολυαισθητηριακά ένα επιλεγμένο έργο της συλλογής (στις 18/5, 11:00, απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο [email protected]). Παράλληλα, στους ορόφους του μουσείου θα έχει εγκαινιαστεί η νέα mega-έκθεση Γιατί κοιτάμε τα ζώα.

© SOOC / Aris Oikonomou

Ζωντανή συνέντευξη με το ChatGPT

Πώς διαμορφώνεται το μέλλον των μουσείων και των αρχείων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης; Με αφορμή τη θεματική της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Ελληνίδων βγαίνει από την πεπατημένη και τον τομέα των παραδοσιακών ενδυμασιών όπου ειδικεύεται, και ανοίγει ενώπιον του κοινού συζήτηση με το ChatGPT, σε μία ομολογουμένως πρωτότυπη απόπειρα να δοθούν απαντήσεις από την ίδια την τεχνολογία για τις νέες δυνατότητες και τις πιθανές παγίδες που ξεκλειδώνει. Η δράση διοργανώνεται την Τρίτη 20 Μαΐου (18:30).

Περίπατος στα νεοκλασικά του Tσίλλερ

Η πρώτη πολυκατοικία μεγάλης κλίμακας που οικοδομήθηκε στην πόλη, τα περικαλλή ξενοδοχεία στην Ομόνοια, η κατοικία που κατασκεύασε για τον ίδιο στα Εξάρχεια και το εξέχον Ιλίου Μέλαθρον αποτελούν μερικά μόνο από τα έργα τα οποία άφησε ως παρακαταθήκη ο περίφημος Ερνστ Τσίλλερ στην πρωτεύουσα, καθορίζοντας τον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ένα δείγμα της κληρονομιάς του θα φωτίσει ο δωρεάν εκπαιδευτικός περίπατος που διοργανώνει στο πλαίσιο του θεσμού το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στις 18/5 (12:00). Απαιτείται προεγγραφή στο [email protected]

Η Πινακοθήκη της ΑΣΚΤ αποκαλύπτεται

Ξεναγήσεις στα εργαστήρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσίαση σε επιλεγμένα έργα της συλλογής, αλλά και ομιλίες για την ιστορία της σχολής και της Πινακοθήκης από καθηγητές και προσωπικό του φορέα που λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή: στο πλαίσιο του θεσμού, η ΑΣΚΤ ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό με μία σειρά δράσεων, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαΐου (18:00-20:00).

Ξενάγηση στο σπίτι-μουσείο του Takis

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Takis και στο πλαίσιο της επετείου το ομώνυμο ίδρυμα που είχε ιδρύσει ο ίδιος στον λόφο Γεροβουνό, σε μια μεγάλη έκταση μέσα στη φύση που προσφέρει εκπληκτική θέα, διοργανώνονται δράσεις όπως οι ξεναγήσεις ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5, σε slots από τις 18:00). Το σπίτι-μουσείο του πρωτοπόρου εικαστικού που (μεταξύ άλλων) συνέλαβε στη γλυπτική του τη δύναμη των μαγνητικών πεδίων αποκαλύπτεται στο κοινό, με μία επίσκεψη-εκδρομή που από κάθε άποψη ισοδυναμεί με μοναδική εμπειρία.

Ένα αιχμηρό μήνυμα στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης βγαίνει από την πεπατημένη και με όχημα τη σύγχρονη τέχνη του επιδραστικού Ιρακινοαμερικανού Michael Rakowitz θίγει (για πρώτη φορά με τέτοια αιχμηρότητα) τα δύσκολα ζητήματα της απώλειας, λεηλασίας και αφαίρεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το χέρι της αποικιοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, με τη νέα πολυαναμενόμενη έκθεση που εγκαινιάζεται ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, παρουσιάζονται πρωτότυπα αρχαία αντικείμενα από τη Μεσοποταμία και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο δίπλα στα δεικτικά έργα του Rakowitz που εστιάζουν στο ανοικτό πολιτιστικό τραύμα. Αρχαιολόγοι του μουσείου αναλαμβάνουν την ξενάγηση (18/5, 13:00).


Γνωριμία με το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο

Κάθε Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι και μια ευκαιρία για εξερεύνηση οργανισμών που ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν. Ένα παράδειγμα; Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο στους Θρακομακεδόνες – ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που λειτουργεί από το 2021 στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, αποτελώντας την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάδειξη της μαγείας των πετρωμάτων και ευρύτερα της γεωλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Στο πλαίσιο των εορταστικών δράσεων, διοργανώνεται στις 18/5 το Geotopia, ένα πρόγραμμα εργαστηρίων με χρήση νέων ψηφιακών μέσων, όπως VR (10:30, απαιτείται προκράτηση).

Ιστορίες της αφροδιασποράς σε πρώτο πλάνο

Το Η Αφρική ανάμεσά μας που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς δεν είναι απλώς μία καλή έκθεση απ’ όσες έχουμε συνηθίσει – αποτελεί μια έκθεση αμφίδρομη, ανθρωποκεντρική, πολυσυμμετοχική, που λειτουργεί σαν τηλεβόας για τη μαύρη διασπορά στην Ελλάδα, μεταφέροντας τις ιστορίες της σε πρώτο πρόσωπο. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, διοργανώνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (με τη συμμετοχή καθηγητριών και εκπρόσωπων από σωματεία μεταναστών) για τη σημασία των προφορικών ιστοριών ως γέφυρες πολιτισμού (18/5, 17.00).

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.