Clara Orozco/Sonar Hall via Plissken
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Ένα ηλεκτρονικό υπερθέαμα θα ζωντανέψει στο Μέγαρο Μουσικής

Το φαντασμαγορικό Aether που γεννήθηκε από τη συνεργασία του Max Cooper με την βρετανική κολεκτίβα Architecture Social Club έρχεται να παρασύρει το αθηναϊκό κοινό στο σύμπαν του φωτεινού αιθέρα.

Θα ακουγόταν περίεργο ότι ένας παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής ξεκίνησε την καριέρα του με διδακτορικό στην υπολογιστική βιολογία, εάν δεν υπήρχε το παράδειγμα του Max Cooper.

Ένα ιδιοφυής Βρετανός με έδρα το Λονδίνο που πολύ γρήγορα παραστράτησε από τα παραδοσιακά μονοπάτια του τρόπου παραγωγής της μουσικής και άνοιξε έναν εντελώς δικό του δρόμου, ερμηνεύοντας και εξερευνώντας τα EDM μέσα απ’ το πολύπλοκο φίλτρο της επιστήμης και των φιλοσοφικών ιδεών που την περιτριγυρίζουν. Μέσα από αλλεπάλληλα πρότζεκτ από το 2007 μέχρι σήμερα, έχει καταπιαστεί με τη δυνατότητα του να αναπαραστήσεις τον χρόνο στη διάσταση του χώρου, την κατανόηση του άπειρου μέσω συνθέσεων που χρησιμοποιούν τα άπειρα ψηφία του αριθμού Πι και τα όρια ανάμεσα στην αντιληπτική ικανότητα και τα όρια.

Τα πολυσύνθετα αυτά θέματα δεν αναλύονται με λόγια και θεωρίες, αλλά βιώνονται στην πράξη μέσα από την τέχνη του Max Cooper, σε μεγάλα και συχνά εμβληματικά gig spaces σε όλο τον κόσμο, όπου βρίσκεται ο ίδιος καλεσμένος, όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού που έπαιξε το 2021.

Βιώνονται μέσα από τα οπτικοακουστικά σόου που με συνέπεια εξελίσσει, μεταφέροντας τις παραπάνω επιστημονικές αναζητήσεις που αναφέραμε. Σόου όπου ο ήχος και τα οπτικά εφέ πορεύονται χέρι-χέρι σε ένα εκθαμβωτικό, απορροφητικό, ψυχεδελικό συγχρονισμό («για μένα, η οπτική έκφραση και ο κόσμος της μουσικής είναι αδιαχώριστα», έχει δηλώσει ο ίδιος), που υπόρρητα μεταφέρει όλες τις παραπάνω επιστημονικές αναζητήσεις που αναφέραμε.

Οι επισκέπτες στα live set του Max Cooper συχνά αναφέρουν σε ένα ονειρικό εφέ, που άγγιξε τις βαθύτερες χορδές μέσα τους με έναν ανεξήγητο τρόπο. Για αυτό το περίεργο φαινόμενο, η εξήγηση του ίδιου είναι η εξής: «Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε μια κοινή εσωτερική κατάσταση», μια κατάσταση η οποία με επιστημονικούς όρους περιγράφεται ως συλλογική ασυνειδησία.

Πολλή θεωρία αραδιάζουμε; Για όποιον θέλει να ζήσει την εμπειρία, αυτή την Τρίτη (16 Ιανουαρίου) ο Βρετανός πιονέρος θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής με ένα πρότζεκτ το οποίο παρουσιάζει πρώτη φορά στην Αθήνα. Λέγεται Aether και, όπως υπόσχεται ο τίτλος, είναι μια αιθέρια παραγωγή που συνδυάζει φως και ήχο.

Τι είναι το Aether που έρχεται στο Μέγαρο

Σαν ένα μάτριξ από LED που έχουν προγραμματιστεί να χορεύουν με τη μουσική, περιγράφεται το πρότζεκτ Aether. Πρόκειται για μια «σύγχρονη ερμηνεία του φωτεινού αιθέρα», μια παραγωγή που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Max Cooper με την βρετανική κολεκτίβα Architecture Social Club. Σε αυτό το πρότζεκτ, οι μίνιμαλ και υποβλητικές συνθέσεις του Cooper μεταφράζονται σε μια τρισδιάστατη εγκατάσταση φωτεινού ηχητικού και οπτικού πεδίου, ένα πάντρεμα μεταξύ αρχιτεκτονικής και μουσικής.

Βασίζεται στην ομορφιά, την ένταση και τη συναισθηματική σχέση που αναπτύσσουμε ως ανθρώπινα όντα με θεμελιώδεις φυσικές μορφές και ήχους γύρω μας – τα κύματα, τις επιφάνειες, τις συμμετρίες και τα διάφορα αφαιρετικά τοπία. Το αποτέλεσμα υπόσχεται μια καθηλωτική, πολύ ζωντανή εμπειρία. Όσο οι ήχοι και τα φωτεινά σχήματα αναπτύσσονται, κάποιος θα μπορούσε να βρει στο Aether τις φιλοσοφικές-επιστημονικές έννοιες με τις οποίες καταπιάνεται γενικά ο Cooper, όπως την ανάδυση, το άπειρο και την ταυτότητα. Ειδάλλως, θα βρεθεί απλά απορροφημένος σε ένα πανέμορφο σόου που ρέει συνεχώς και τόσο οργανικά μέχρι να σε απορροφήσει τελείως.

Το Aether παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο New York Fashion Week και από τότε έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο, στο Μαϊάμι και το Μπράιτον, μεταξύ άλλων, ενώ τώρα έρχεται να παρασύρει το αθηναϊκό κοινό σε μια σίγουρα πρωτόγνωρη εμπειρία, όπου χώρος και χρόνος διασπώνται και επανενώνονται με απρόσμενο τρόπο.

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.