ΠΟΛΗ

Ένα τρίκυκλο γεμίζει το κέντρο της πόλης με τέχνη, μουσική και νέες ιδέες

Ένα πρότζεκτ-ωδή στο αυθόρμητο και το εφήμερο, που διεκδικεί την παρουσία όλων μας στον δημόσιο χώρο. Πρώτες στάσεις: πλατεία Πρωτομαγιάς και Φωκίωνος Νέγρη. Μιλήσαμε με την ομάδα του Victoria Square Project.

Τέλη του 1980, η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικαταστήσει τα φορτηγά τρίκυκλα με αυτοκίνητα, σπρώχνοντας σταδιακά στο περιθώριο ένα εμβληματικό όχημα για την ιστορία της Αθήνας. Αλλά εκείνο επέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο ευέλικτο και προσαρμόσιμο είναι: αντί να μπει στο ντουλάπι της ιστορίας, άλλαξε χρήση και μεταβιβάστηκε σε όσους βρίσκονταν –όπως και το ίδιο– στις παρυφές της κοινωνίας.

Έτσι, συνδέθηκε με τους ρακοσυλλέκτες και τους νομάδες των πόλεων, που τριγυρνούν φορτώνοντας στην καρότσα τους σίδερα και χαρτόνια. Επιβιώνουν ακόμα στους δρόμους του Κεραμεικού, του Μεταξουργείου και της Ομόνοιας – απαράλλαχτοι στο χρόνο, όπως και τα οχήματά τους.

Από εκεί είναι που ξεστράτισε ένα μικρό φινετσάτο τρίκυκλο τις τελευταίες μέρες για να ντυθεί, να στολιστεί με λαμπάκια και να βγει στους δρόμους του κέντρου, όχι για να μαζέψει υλικά προς μεταπώληση, αλλά για να πρωταγωνιστήσει σε ένα πρωτότυπο πρότζεκτ «τέχνης εν κινήσει».

Η κουβέντα γίνεται για το Trikiklo, το οποίο μόλις έλυσε χειρόφρενο από την πλατεία Βικτωρίας και γυρνώντας τους γύρω δρόμους διαλαλούσε με ντουντούκες στους περαστικούς τις δράσεις που ετοιμάζει: αυτό το σαββατοκύριακο, 19 και 20 Μαρτίου, κάνει στάση πρώτα στην πλατεία Πρωτομαγιάς πάνω από το Πεδίον του Άρεως, και τη δεύτερη μέρα στη Φωκίωνος Νέγρη, με σκοπό να προκαλέσει σαματά.

Συμμετοχικά εργαστήρια, jamming με αφρικανικά κρουστά, υπερηρωικά ταξίδια και εφήμερες παρεμβάσεις διεκδικούν μέσα απ’ το παιχνίδι και τον αυθορμητισμό την παρουσία όλων μας στον δημόσιο χώρο.

Το πρότζεκτ Trikiklo είναι ένα πείραμα νομαδικής μετακίνησης και εφήμερης συνύπαρξης που γεννήθηκε από την ομάδα του Victoria Square Project και περισσότερο τη Συντονίστρια Ενεργοποίησης Κοινότητας, τη Μαρίνα Νάκη.

Γιατί να «ανέβουμε» στο Trikiklo;

© Victoria Square Project

«Ανέκαθεν νομίζω με γοήτευαν τα τρίκυκλα», αναφέρει η ίδια στο OneMan, «έχω αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και τα τρίκυκλα-τρακτέρ που ανεβαίναμε το καλοκαίρι στο χωριό». Ένα άλλο καλοκαίρι, πολύ πιο πρόσφατα, στα Κύθηρα, είχε σκεφτεί να νοικιάσει ένα τρίκυκλο για να μοιράζει τυρόπιτες. Το πρότζεκτ του κινητού φούρνου έμεινε στα σχέδια, αλλά κάτι καλύτερο φτάνει τελικά στην πράξη.

«Για μένα το τρίκυκλο, τουλάχιστον με τον τρόπο που το αναπτύξαμε με την υπόλοιπη ομάδα του VSP, αποτελεί ένα κινητό αστικό τοπόσημο». Στο όχημα πέρα από λαμπάκια κι αυτοκόλλητα, προστέθηκε ένα έργο-εγκατάσταση των Collectif MASI, εμπνευσμένο από την ιστορία του αθηναϊκού οχήματος, έτσι που είναι πλέον αδύνατο να μην το παρατηρήσουν οι περαστικοί.

«Πρώτα απ’ όλα είναι ένα όχημα χαράς, κυριολεκτικά και μεταφορικά», αναφέρει η Μαρίνα, κατά μία έννοια, η δράση μας παραπέμπει στα μπουλούκια που έστηναν άλλοτε υπαίθρια σόου: μια εφήμερη γιορτή στο δημόσιο χώρο».

Συν όλων των άλλων, το αδιαφιλονίκητο προσόν αυτών των οχημάτων είναι η λειτουργικότητα: τόσο-όσο στο μέγεθός τους για να μεταφέρουν τα αναγκαία αλλά και να χωράνε παντού.

«Έχουν τη νομαδικότητα στο dna τους, είναι συνυφασμένα με το εφήμερο και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και εμείς: θα πηγαίνουμε σε ένα μέρος, θα στήνουμε, θα κάνουμε τις δράσεις μας, έπειτα θα ξεστήνουμε και θα πηγαίνουμε αλλού».

To πρόγραμμα

trikiklo

Ακολουθεί το πρόγραμμα για το πρώτο σαββατοκύριακο του Trikiklo, το οποίο ουσιαστικά εγκαινιάζει τις δράσεις του εγχειρήματος. Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα επόμενα.

Σάββατο 19 Μαρτίου: Πλατεία Πρωτομαγιάς

  • 15:00-17:00 | Πάμε πλατεία: | Εργαστήριο για παιδιά 6-12 ετών
  • 17:00 – 18:00 | Παγκάκια | Ανοιχτό εργαστήριο-περφόρμανς
  • 17:30 – 18:30 | Αφρικανικά κρουστά με το Anasa Cultural Center

Κυριακή 20 Μαρτίου: Φωκίωνος Νέγρη

  • 11:00 – 12:30 | Συνάντηση στο Βιβλιοπερίπτερο της Φωκίωνος Νέγρη & ανοιχτό εργαστήριο με το Baytna Hub
  • 13:00 – 14:00 | «Ένα υπερηρωικό ταξίδι»: Εργαστήριο για νέους/νέες 12-17 ετών από το Athens Comics Library στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης
  • 14:00 – 15:30 | Βαλκανική μουσική και χορός με τους Make Some Noiz