SOOC
ΕΚΘΕΣΗ

Ένας άλλος Έντι Ράμα – Η έκθεση με τα έργα του Αλβανού πρωθυπουργού στο Ζάππειο

"Improvisations" είναι ο τίτλος της έκθεσης του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, οποία εγκαινιάστηκε χτες (20/03) παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Έντι Ράμα είχε ήδη μια σεβαστή καριέρα ζωγράφου πίσω του. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, που έχει παίξει και στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της χώρας, αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων και λίγο μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα μετακόμισε στο Παρίσι προκειμένου να ασχοληθεί και επαγγελματικά με τη ζωγραφική.

Στη γαλλική πρωτεύουσα ο Έντι Ράμα έδειξε τα έργα του σε σημαντικές γκαλερί της πόλης, ενώ όταν το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων άλλαξε ριζικά την όψη της πόλης, μετατρέποντας ακόμα και τις πολυκατοικίες σε καμβά. Μάλιστα, η θητεία του θεωρήθηκε τόσο επιτυχημένη που το 2004 ανακηρύχθηκε «καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο».

Ήταν ο πρώτος στον οποίο δόθηκε ο τίτλος αυτός. Η επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την απονομή του βραβείου είχε δηλώσει πως, «Ο Έντι Ράμα είναι ο άνθρωπος που άλλαξε μια ολόκληρη πόλη. Πλέον τα Τίρανα είναι μια νέα πόλη, γεμάτη χρώματα, χαρούμενη, με καλύτερες υποδομές και πολιτιστικά δρώμενα».

Η ενασχόληση με την πολιτική δεν τον εμπόδισε όμως να συμμετάσχει σε εκθέσεις. Το 2016 εξέθεσε στην γκαλερί Marian Goodman της Νέας Υόρκης μαζί τον Anri Sala, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Art Basel και την Αrtissima, αλλά και στην Μπιενάλε της Βενετίας.

 

Έντι Ράμα SOOC

Έντι Ράμα SOOC

Από σήμερα το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την καλλιτεχνική πλευρά και τα έργα του Έντι Ράμα στο Ζάππειο. Η έκθεση με τίτλο “Improvisations” που φιλοξενεί έργα μικτής τεχνικής και γλυπτά του πρωθυπουργού της Αλβανίας, αποτελείται από 15 νέα έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν το 2023 για τον συγκεκριμένο σκοπό, 33 ζωγραφικά δημιουργήματα και επιλογή κεραμικών, από το 2015 έως σήμερα.

«Η σημερινή έκθεση παρουσιάζει έργα μεικτής τεχνικής και γλυπτά του Έντι Ράμα. Ο τίτλος της έκθεσης απηχεί τον ιδιαίτερο τρόπο εργασίας τού καλλιτέχνη.

Ο Έντι Ράμα αυτοσχεδιάζει πάνω σε χαρτιά μεγέθους Α4, τα οποία ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί στο γραφείο του. Με έντονα χρώματα, με δυνατότητα παρακολούθησης της καλλιτεχνικής χειρονομίας. Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, αυτή η αυτόματη καλλιτεχνική γραφή τον βοηθάει να συγκεντρωθεί και στα Πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Διατυπώνει έτσι έμπρακτα μια εξωστρεφή σύμπραξη της τέχνης με την άσκηση της πολιτικής.  Κοινό στοιχείο των έργων του είναι η αίσθηση ροής και κίνησης και τα βιομορφικά σχήματα, που μοιάζουν να προκύπτουν, να γεννιούνται το ένα μέσα από το άλλο.

Έτσι, η δουλειά του Έντι Ράμα συνδέεται με την αντίληψή του για μια τέχνη που είναι συνδεδεμένη στενά με τη ζωή, μια τέχνη που έχει κοινωνικό ρόλο, μια τέχνη προσβάσιμη. Προσβάσιμη σε όλους.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι το έργο του Έντι Ράμα ανατρέπει τους συμβατικούς διαχωρισμούς. Μπορεί να ειδωθεί με μάτια καλλιτεχνικά, αλλά μπορεί να ειδωθεί και με μάτια πολιτικά», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έντι Ράμα SOOC

Info

Τίτλος: Ιmprovisations, Edi Rama
Διάρκεια: 21 – 31 Μαρτίου 2023
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Παραγωγή: EuroΜare & Synergon
Χώρος: Ζάππειον Μέγαρον
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 15.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 20.00
Είσοδος ελεύθερη