© Aris Oikonomou / SOOC
FESTIVAL

Επιστροφή στη φύση: 5 φεστιβάλ για τις πρώτες εκδρομές εκτός Αθηνών

Από τους πρόποδες του Χελμού και το πρώτο φεστιβάλ στο χιονοδρομικό Καλαβρύτων μέχρι τη λαοπλημμύρα στην Αρβανίτσα και τα πλατάνια της Ελάτειας, συγκεντρώσαμε τα φεστιβάλ που δεν πρέπει χάσεις κοντά στην Αθήνα.

Τι να μην ξεχάσω να βάλω στο backpack, επειδή θα τρέχω πάλι τελευταία στιγμή για το ΚΤΕΛ: αντικουνουπικό σπρέι, ωτοασπίδες και ντεπόν για τον πονοκέφαλο. Τα υπόλοιπα γίνονται όλο και πιο εύκολα για τους κατασκηνωτές που εξορμούν σε κοντινά μέρη από την Αθήνα για τριήμερα μουσικά φεστιβάλ, μιας και οι πιο πολλές διοργανώσεις μεριμνούν για να μειώσουν την ταλαιπωρία και δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής προκράτησης και στις σκηνές, ενώ οι εγκαταστάσεις τους έχουν τα απαραίτητα για κάθε περίπτωση.

Το πρώτο που κάνει ποδαρικό για το καλοκαίρι του 2023 είναι το Helmos Mountain Festival, μια καινούργια διοργάνωση που δίνει ζωή off season στο χιονοδρομικό Καλαβρύτων και τα χωριά πέριξ. Πάμε να δούμε όσα έπονται και προκαλούν για σύντομη απόδραση για να υποδεχτούμε τον ζεστό ήλιο, κάνοντας τα πρώτα μπάνια σε γλυκά και αλμυρά νερά.

Πρώτη φορά στους πρόποδες του Χελμού

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια των φορέων των Καλαβρύτων, που καταγράφει πρωτιά με sold out σε αριθμό 11.000 εισιτηρίων: ένα φεστιβάλ, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στα συναυλιακά δρώμενα που σίγουρα κέντρισαν τους επισκέπτες από όλη τη χώρα (με ονόματα όπως Χατζηφραγκέτα, Παυλίδης,
Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Μάλαμας), αλλά πριμοδοτεί την ομορφιά της φύσης στους πρόποδες του Χελμού – διοργανώνονται υπαίθρια activities πέρα από τα αναμενόμενα, όπως τοξοβολία, flying fox, ιππασία και παιχνίδια με πυξίδες μεταξύ άλλων.

Αλλά και stand up, εργαστήρια και μαγειρέματα. Δε λέμε περισσότερα για το Helmos Mountain Festival γιατί ζηλεύουμε και η διοργανωτική ομάδα έχει εξηγήσει πως δε δύναται να ανοίξει νέο κύκλο εισιτηρίων, μιας και είναι η πρώτη τους έκδοση και προτιμούν να κινηθούν βάσει πλάνου, ώστε να είναι ακόμη πιο αποδοτικοί του χρόνου.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (2-5/6). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μέσα στο Δάσος Αρβανίτσας

φεστιβάλ © Aris Oikonomou / SOOC

Είναι το πιο κοντινό κατασκηνωτικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Αθήνα και πέρσι, στο πλάτωμα ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του Ελικώνα, είχε συγκεντρώσει τον αστρονομικό αριθμό των 20.000 επισκεπτών. Ειδικά δρομολόγια λεωφορείων με λογική χρέωση πραγματοποιούνται από το κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια του τριήμερου, ενώ στις βασικές παροχές περιλαμβάνεται η ελεύθερη κατασκήνωση στο εκπληκτικό και αμόλυντο τοπίο με τα έλατα. Το μόνο ζήτημα είναι ότι δε διατίθενται ηλεκτρονικά εισιτήρια, αλλά με κατάθεση σε λογαριασμό τραπέζης.

Στην 10η έκδοση του Μουσικού Φεστιβάλ Αρβανίτσας, τα μεγάλα ονόματα είναι Εισβολέας και οι Ινδιάνοι των Πόλεων, Λόγος Τιμής, Γιάννης Χαρούλης, Ματούλα Ζαμάνη, Χατζηφραγκέτα και Social Waste, ενώ παρουσιαστής της δεύτερης ημέρας είναι ο βιτριολικός Χριστόφορος Ζαραλίκος.

14-16/7. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιστροφή στις ρίζες της Εύβοιας

Σε μια υπέροχη για τους φυσιολάτρες τοποθεσία στους Ανδρονιάνους Εύβοιας με τα πλατάνια, κοντά στα χωριά Ταξιάρχες, Πλατάνα αλλά και την κωμόπολη Κύμη, σε προσεγγίσιμη απόσταση από τον καταρράκτη και το αναρριχητικό πεδίο στα Μανίκια, την πηγή Κολέθρας όπως και την παραλία-κόσμημα Θαψά, στήνεται το ζωηρό camp fest της κεντρικής Εύβοιας, για ένα τριήμερο. Είναι το Roots Festival Evia που επιστρέφει.

Θα έχει Βουκολική Διαταραχή, Θραξ Πανκς, Χριστόφορο Ζαραλίκο και παραδοσιακά γλέντια. Θα έχει παρουσιάσεις βιβλίων, πεζοπορίες στο ποτάμι, γιόγκα, μικρά κοσμήματα και χειροτεχνίες από ανεξάρτητους creators, αλλά και περισσότερες δραστηριότητες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Επειδή οι θέσεις κατασκήνωσης δεν είναι ελεύθερες αλλά αριθμημένες (με ντουζιέρες, τουαλέτες, κοινόχρηστη κουζίνα κλπ), η προκράτηση είναι απαραίτητη για όσους σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν.

21-23/7. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ραντεβού στα χαρακώματα του Αλμυρού

Ξεκίνησε και παραμένει αυτοοργανωμένο, αλλά πλέον αποτελεί καλοκαιρινό θεσμό και στάνταρ προορισμό για όσους γυρνάνε τη χώρα με μια σκηνή στην πλάτη. Είναι το Los Almiros Festival, το οποίο δεν έχει μία, αλλά δύο σκηνές– μία κεντρική και μία επάνω στην παραλία, ενώ παράλληλα δρώμενα συμβαίνουν σε μέρη του σημείου που στήνεται παραδοσιακά το φεστιβάλ στον Αλμυρό Βόλου.

Από τις μουσικές σκηνές του φεστιβάλ θα περάσουν δεκάδες εκρηκτικά ονόματα φέτος, μερικά από τα οποία οι Nightstalker, Βήτα Πεις, Βέβηλος, 100Mods, The Vocults, Γιάννης Αγγελάκας και Βουκολική Διαταραχή.

2-5/8. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στη μαγεία της Ελάτειας

Σε ένα καταπράσινο μέρος, γεμάτο με πλατάνια και νερά, στους πρόποδες ενός μυθικού όρους που βλέπει τις κορυφές του Παρνασσού, σε περιμένει ένα φεστιβάλ για να αδειάσεις τις μπαταρίες σου και να γεμίσεις εμπειρίες: είναι το Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας στην περιοχή Πλατάνια, δύο ώρες και κάτι μακριά από την Αθήνα και αν δεν έχεις ταξιδέψει προς τα εκεί, μάλλον ήρθε η ώρα.

Εκεί, θα βρίσκονται οι συνήθεις ύποπτοι των κατασκηνωτικών φεστιβάλ (Μάλαμας, Θανάσης, Εισβολέας, Πασχαλίδης, αλλά και Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μεταξύ άλλων), ενώ το πρόγραμμα της ημέρας σε αυτό το μέρος μπορεί να γεμίσει με μοτο-κρος στην πίστα της περιοχής, πεζοπορία σε μονοπάτια και επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελάτειας. Παράλληλα, αξίζει να βάλεις στο πλάνο επίσκεψη στην περίφημη σπηλαιοεκκλησιά της Αγίας Ιερουσαλήμ στην Αμφίκλεια, αλλά και τα γραφικά χωριά Αγόριανη, Πολύδροσο και Γραβιά στα πέριξ.

Προσφέρονται οργανωμένες υποδομές για κατασκήνωση στους κατόχους εισιτηρίων τριημέρου.

4-6/8. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.