Unsplash Arno Senoner
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι δράσεις που δεν πρέπει να χάσεις στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με κεντρικό θέμα το «Πολιτιστική κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα», οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται και φέτος στα μουσεία και ιδρύματα της πόλης με ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι μια δράση που ξεκίνησε στη Γαλλία το 1984 και πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε και από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον, αποτελεί μια κοινή δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και οι 50 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση, με το σύνθημα, Ευρώπη: η κοινή μας κληρονομιά.

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα προσφέρει στο κοινό της εκάστοτε χώρας την ευκαιρία να επισκεφθεί κτίρια, μνημεία, αλλά και τοποθεσίες που πολλές φορές δεν είναι ανοιχτές στο κοινό και έχει ως κύριο στόχο διεύρυνση της πρόσβασης και την πρόνοια για την αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική κληρονομιά.

Με κεντρικό θέμα το Πολιτιστική κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζονται και φέτος στα μουσεία και ιδρύματα της Αθήνας με ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Ανοίξτε τα μπαούλα | Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, με τη δράση Ανοίξτε τα μπαούλα.

Η δράση σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από τη δημιουργό Μαγδαληνή Δρούμπουλα, (Magdalene D), η οποία διασώζει και προβάλλει  παλαιότερα και νεότερα εργόχειρα, ενσωματώνοντάς τα σε ρούχα σύγχρονης αισθητικής.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανοίξουν τα μπαούλα τους και να ανασύρουν εργόχειρα (κεντήματα, δαντέλες, υφαντά), που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν σε σύγχρονες δημιουργίες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και καθαρισμού τους.

Στη δράση περιλαμβάνεται ανάγνωση κειμένων της δημοσιογράφου-συγγραφέως Βάλιας Πετούρη με συνοδεία φλάουτου από τον Γιώργο Ζαρκάδα.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 11πμ. – 1μμ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Αναζητώντας το σήμερα σε ιστορίες του χθες | Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με το οικογενειακό πρόγραμμα Αναζητώντας το σήμερα σε ιστορίες του χθες.

Με οδηγό το φανταστικό ημερολόγιο της Φειδούς, μίας μικρής Αθηναίας του 5ου αι. π.Χ., τα παιδιά προσεγγίζουν με διαφορετική ματιά τα εκθέματα του Μουσείου. Ακούν ιστορίες από την αρχαιότητα, εξερευνούν μύθους, γνωρίζουν αρχαίες συνήθειες, ανάγκες και δοξασίες και τις συνδέουν με τη σημερινή εποχή. Στο τέλος, γεμίζουν τη δική τους «χρονοκάψουλα» με όλα όσα θα ήθελαν να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές.

Σάββατο 23/9 & Κυριακή 24/9, 10:30 π.μ. & 12:30 μ.μ.

Έως 30 άτομα ανά πρόγραμμα. Εγγραφές γίνονται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο events.theacropolismuseum.gr. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Για τους συνοδούς είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου ημέρας.

Υφαίνοντας τις κλωστές του χρόνου | Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τις εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και περιλαμβάνουν για την Παρασκευή 22/9 ώρα 11.00 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με υφάδι και στημόνι» για μαθητές Δημοτικού.

Το Σάββατο 23/9 ώρα 18.30 πραγματοποιείται η περιήγηση «Οι υφάντρες του Μουσείου», αναδεικνύοντας την αρχαία υφαντική. Επίσης, την ίδια ημέρα θα προβληθεί η παρουσίαση του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου για την «Τεχνολογία κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως», ενώ ο ακαδημαϊκός Πάρης Ποτηρόπουλος, κύριος ερευνητής Ελληνικής Λαογραφίας, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Υφαίνοντας (σ)τον τόπο:

Σύγχρονες μορφές της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης». Τέλος, η υφάντρα Ελένη Παύλου θα παρουσιάσει τη σύγχρονη εφαρμογή της υφαντικής, μέσα από την ομιλία της «Υφαντική, μια πανάρχαια τέχνη στο σήμερα».

Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων Α. Καπετανοπούλου, Ε. Πίνη και Α. Συρογιάννη με την επιμέλεια της Αγγελικής Σίμωσι, διευθύντριας της Εφορείας.

22 και 23 Σεπτεμβρίου. Είσοδος Ελεύθερη

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unsplash

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό με θεματικές περιηγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολική ομάδα.
Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:

Α) Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου:

1. «Καλλωπισμός στην Αρχαία Αίγυπτο», ώρα 11.00-12:00.
Θεματική περιήγηση σε επιλεγμένα αντικείμενα καλλωπισμού της Συλλογής Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, προκειμένου το κοινό να έρθει σε επαφή με μια αρχαία κοινωνική πρακτική που σχετίζεται με την ομορφιά, η οποία συνεχίζεται έως τις μέρες μας.
Αριθμός συμμετεχόντων στη δράση: 25

2. «Τάματα: ελπίδα και πίστη», ώρα 12.00-13:00.
Θεματική περιήγηση στη Συλλογή Γλυπτών του Μουσείου, με κεντρικό θέμα τα λίθινα τάματα-ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος που προσφέρονταν στους θεούς ως παράκληση ή ως ευχαριστία. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα πρόσφατης αρχαιομετρικής έρευνας σε ένα από τα ανατομικά αναθήματα της Συλλογής Γλυπτών καθώς και η αρχαιολογική ερμηνεία τους.
Αριθμός συμμετεχόντων στη δράση: 20

Β) Εκπαιδευτική δράση για μαθητές:

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00-12:00 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν σήμερα…σαν χθες. Παιχνίδια και γιορτή, χοροί και μουσική» για μαθητές Α΄θμιας Εκπαίδευσης (Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικού).
Οι μαθητές μέσα από μια εκπαιδευτική περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο, στον Κόσμο του παιδιού και της γυναίκας, θα γνωρίσουν επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου (παιχνίδια, αγγεία με παραστάσεις που σχετίζονται με τη μουσική, το γάμο και τις γιορτές) και θα ανακαλύψουν τη διαχρονικότητά τους. Η δράση θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή των παιδιών σε εικαστικό εργαστήρι. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν.

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο μουσείο θα είναι ελεύθερη.

Για την παρακολούθηση των θεματικών περιηγήσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου: τηλ. 213 214 4856 και 213 214 4858.