©Michiel-Devijver
ΣΤΕΓΗ

Γιάννης Αγγελάκας, Tilda Swinton, Patti Smith: Τα highlights από το νέο πρόγραμμα της Στέγης

Σπουδαία ονόματα της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, απρόσμενες συνεργασίες, τολμηρά πρότζεκτ, ακόμα και rave party περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2023-2024.

«Ο φετινός είναι ένας προγραμματισμός μεταξύ πληγής και γιορτής», ανέφερε κάποια στιγμή η Αφροδίτη Παναγιωτάκου κατά τη χθεσινή παρουσίαση, όλων όσων θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη σεζόν 2023-2024. 

Η διευθύντρια Πολιτισμού του ιδρύματος μαζί με τον πρόεδρο, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, τους συνεργάτες και τους καλλιτέχνες των φετινών παραγωγών μας υποδέχτηκαν όχι στο αίθριο του Onassis AiR, όπως ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού μας, αλλά στην Κεντρική Σκηνή, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών. 

Ο πρόεδρος του ιδρύματος άνοιξε τη βραδιά επισημαίνοντας ότι προσεχώς θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας στέγης του Αρχείου Καβάφη στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, καθώς και της αποκατεστημένης Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, ενώ τόνισε ότι «το σύνολο των δράσεων που θα παρουσιαστούν φέτος προτείνει ένα νέο τρόπο ζωής: την αντίσταση στα στερεότυπα, τη διεκδίκηση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, την πυροδότηση συζητήσεων, τις συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες». 

Τη σκυτάλη πήρε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, όπου προτού περάσει στην παρουσίαση του ρεπερτορίου, υπογράμμισε με τη σειρά της τη σημασία της τέχνης σε ζοφερούς καιρούς. «Και εκεί που λες “τι να σου κάνει η τέχνη;”, έρχεται η στιγμή που τη χρειαζόμαστε, για να βρει διέξοδο το συναίσθημα και να μη γίνει σιωπή ούτε βία».

Όπως άλλωστε αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που πήραμε στα χέρια μας: «Ισορροπώντας ανάμεσα στην περισυλλογή και την κριτική ματιά για τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, την τελετουργία ως μια ευκαιρία για εσωτερική μετακίνηση και την ανάγκη για χαρά, οι καλλιτέχνες με τις ευαίσθητες κεραίες τους συντονίζονται με τη στιγμή και μιλούν τώρα για το σήμερα και το αύριο».

Στο πρόγραμμα αυτό καθεαυτό τώρα, περιλαμβάνονται σπουδαία ονόματα της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής, απρόσμενες συνεργασίες, τολμηρά πρότζεκτ, ακόμα και rave party.

Ξεχωρίζουμε τις θεατρικές παραστάσεις και τις εκδηλώσεις που ανυπομονούμε να δούμε.

Το Σπίτι / 30.09-19.11.2023, Μικρή Σκηνή

Ο Δημήτρης Καραντζάς γράφει και σκηνοθετεί ένα ρέκβιεμ για την ανθρωπότητα, μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή αλλιώς για την πραγματικότητα που ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών / 04-07.10.2023, Κεντρική Σκηνή

Μια παράσταση στα όρια του αστυνομικού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας. Η νέα παραγωγή της ομάδας Complicité και του Simon McBurney βασίζεται στο πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Olga Tokarczuk. Γιατί η θανάτωση των ζώων θεωρείται άθλημα και χόμπι, ενώ των ανθρώπων φόνος;

Στον δρόμο για τον Κολωνό / 10.10-30.11.2023, Εκθεσιακός Χώρος -1

Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Λουκίας Αλαβάνου που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη 59η Μπιενάλε της Βενετίας έρχεται με πρωταγωνιστές της, μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στη Δυτική Αττική, που ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα.

Romáland / 02-26.11.2023, Κεντρική Σκηνή

Επτά χρόνια μετά την Καθαρή Πόλη, οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφουν με μια νέα θεατρική παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Θέμα της, η ζωή των Ελλήνων Ρομά.

Constantinopoliad / 21-26.11.2023, Κεντρική Σκηνή

Η διαδραστική περφόρμανς της visual artist Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly δεν περιγράφεται εύκολα ούτε μπαίνει σε κατηγορίες, αλλά βιώνεται με όλες τις καβαφικές αισθήσεις.

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες / 04-08.12.2023, Κεντρική Σκηνή

Τα μέλη μιας οικογένειας στη νότια Πορτογαλία έχουν την παράδοξη παράδοση, μία φορά τον χρόνο, να εγκαταλείπουν την κανονική ζωή τους για να σκοτώσουν έναν φασίστα. Το δυστοπικό θεατρικό έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Tiago Rodrigues θίγει το φλέγον θέμα της εποχής: Τι σημαίνει φασισμός;

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι / 11-16.12.2023, Εκθεσιακός Χώρος -1

 

Από Tilda Swinton μέχρι Patti Smith: Τα highlights από το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Η βραβευμένη με Όσκαρ Tilda Swinton σε μια τελετουργική περφόρμανς, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Pier Paolo Pasolini: από τη «Μήδεια» και τις «Χίλιες και μία νύχτες» έως το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα».

Νεκυία / 21.12.2023-28.01.2024, Κεντρική Σκηνή

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας» δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη με ένα υβριδικό θέαμα που δεν είναι συναυλία ούτε παράσταση. Είναι ηχοτροπική κατάσταση, με τον Coti K. στον σχεδιασμό του ήχου και τον Χρήστο Παπαδόπουλο στη σκηνοθεσία.

Τα παραδοξιακά / 01-03.03.2024, Κεντρική Σκηνή

Από Tilda Swinton μέχρι Patti Smith: Τα highlights από το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Η Λένα Πλάτωνος, από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει στη Στέγη με το νέο μουσικό εγχείρημά της, που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο.

Rohtkο / 08-10.03.2024, Κεντρική Σκηνή

Μνημειώδες θέαμα-εμπειρία, στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art, από τον κορυφαίο σύγχρονο Πολωνό σκηνοθέτη Łukasz Twarkowski, που συστήθηκε πέρυσι στην Ελλάδα και τη Στέγη και εντυπωσίασε με αυτή την εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης, που θέτει το περίεργο παράδειγμα του εξπρεσιονιστή Mark Rothko στο επίκεντρο.

Correspondences / 14-15.03.2024, Κεντρική Σκηνή

Από Tilda Swinton μέχρι Patti Smith: Τα highlights από το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Η θρυλική Patti Smith έρχεται για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Lapis Lazuli / 04-21.04.2024, Κεντρική Σκηνή

Από Tilda Swinton μέχρι Patti Smith: Τα highlights από το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει με την ομάδα Osmosis τη νέα του διεθνή συμπαραγωγή, που επικεντρώνεται στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και τον τρόμο και επιζητά να εξερευνήσει μια σειρά από δίπολα, όπως το υλικό με το πνευματικό, το ονειρικό με το εφιαλτικό και το συνειδητό με το ασυνείδητο, κατασκευάζοντας έτσι επί σκηνής ένα πυκνό πλέγμα αντιθέσεων.

Περιμένοντας τον Γκοντό / 15-19.05.2024, Κεντρική Σκηνή

Από Tilda Swinton μέχρι Patti Smith: Τα highlights από το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, ιδρυτής του Θεάτρου Άττις, στην πρώτη παρουσίασή του στη Στέγη προσγειώνεται με μία συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro και μια παράσταση-σταθμός, στα όρια του μνημειακού και του κωμικού, πάνω στο μπεκετικό αριστούργημα.

Να σημειωθεί ότι και φέτος θα δούμε τα φεστιβάλ σύγχρονου χορού Onassis Dance Days (23-25/2) και μουσικού πειραματισμού Borderline Festival (26-28/4), ενώ το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης θα εκπέμπει με νέα ονομασία, από Movement Radio μετονομάζεται σε stegi.radio. Τον Δεκέμβριο θα διοργανώσει τη σειρά συναυλιών Strange, τον Ιανουάριο θα υποδεχθεί την κορυφαίας μορφής της πανκ ροκ Laura Jane Grace και τον Φεβρουάριο το Stegi Radio Takeover σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

Παράλληλα, οι συζητήσεις θα συνεχίσουν να ανοίγουν και αυτή τη σεζόν το πεδίο προβληματισμού για μια κοινωνία πιο ανοιχτή: Από το I’m positive 2023 που συνεχίζει τη συζήτηση για μια κοινωνία αποδοχής (29.11.2023) έως τις συζητήσεις του Society Uncensored για φλέγοντα ζητήματα που εφάπτονται με τον προγραμματισμό της Στέγης και θίγουν κοινωνικά θέματα του «εδώ και τώρα»: φασισμός, ευθανασία, τουριστικοποίηση, μεταξύ άλλων.

Επίσης, στην Κόνιτσα θα διεξαχθεί το μυσταγωγικό μουσικό τριήμερο, Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά σε επιμέλεια του Christopher King (28-30/6).

Τέλος, το φετινό block party της Στέγης που συμβαίνει κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου δε θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο η σεζόν θα κλείσει τον Ιούνιο πανηγυρικά με ένα άλλο πάρτι. Ο Łukasz Twarkowski του Rohtko θα παρουσιάσει στη Μαλακάσα (14-16/06) μία 6ωρη περφόρμανς-rave party, με τίτλο Respublika.