© Markus Selg and Rodrik Biersteker. Courtesy of the artists
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

I AM (VR): Μέσα σε ένα ψηφιακό μαντείο, μόνος με τον εαυτό σου

Ένα ταξίδι μεταξύ διαλογισμού και δυστοπίας, μια VR εμπειρία μύησης στην προσωπική μας κενότητα. Είδαμε το έργο I AM (VR) στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και αναμεταδίδουμε.

Αν είχες την ευκαιρία να λάβεις μία και μόνο ουράνια προφητεία, τι ερώτηση θα έκανες; Μπαίνοντας σε ένα από τα τέσσερα δωμάτια της εγκατάστασης I AM (VR) στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, καλείσαι να καθίσεις αναπαυτικά κάτω στο χαλί, να καθαρίσεις τη σκέψη σου και να φορέσεις ένα ζευγάρι headset, το οποίο σε μεταφέρει σε μια παράλληλη πραγματικότητα, μεταξύ ψυχεδέλειας και δυστοπίας: στο εμβυθιστικό έργο-παιχνίδι των Susanne Kennedy και Markus Selg «όλα εξαρτώνται από τη φαντασία».

Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας για το σενάριο, το οποίο θα ζωντανέψει τα επόμενα 35 λεπτά μπροστά σου και γύρω σου – μια semi-linear VR διαδρομή μύησης που εκτελείται στο μυστηριώδες αλλά εκπληκτικά αληθοφανές ψηφιακό μαντείο, που προγραμμάτισε ο Rodrik Biersteker.

«Αμέτρητοι έχουν έρθει εδώ πριν από εσένα και αμέτρητοι θα ακολουθήσουν – για κάποιους χρειάζονται χρόνια μέχρι να λάβουν τον χρησμό, άλλοι ίσως να μην τα καταφέρουν και ποτέ». Η φωνή που ακούγεται στα ακουστικά με ψυχρότητα τεχνητής νοημοσύνης, είναι ο προσωπικός σου οδηγός σε αυτό το ταξίδι. Κάτι σαν μέντορας, με τα δεδομένα του metaverse.

© Markus Selg and Rodrik Biersteker. Courtesy of the artists

© Markus Selg and Rodrik Biersteker. Courtesy of the artists

Έτσι θα είναι άραγε η μετα-πραγματικότητα που οραματίζεται η Silicon Vallery; Αμέτρητα παράλληλα σύμπαντα και εμπειρίες με VR γυαλιά, όπου τα όρια θα είναι παντελώς εξαλειμμένα και τα συναισθήματα θα έρχονται από καλοσχεδιασμένα πίξελ; Το έργο I AM (VR) δίνει πάντως μια καλή γεύση. Βρίσκεσαι μέσα σε ένα πολυμορφικό κτίριο με παλλόμενα χρώματα, στροβιλίζοντα γεωμετρικά σχήματα, χαραγμένα φυλαχτά που λάμπουν από την υπερφυσική τους δύναμη και κλειστές πύλες που τηλεμεταφέρουν σε άλλες πραγματικότητες, όπως ένα δάσος με το γαλήνιο τιτίβισμα πουλιών.

Για μια στιγμή, παραπλανάσαι: Ξαπλώνεις και παίρνεις μια βαθιά ανάσα μέσα στη φύση ή απολαμβάνεις τη θέα του ουρανού με τα φουσκωτά μωβ σύννεφα, σαν από μπαμπάκι.

Στο σενάριο του I AM (VR), πρόκειται για στάδια πνευματικής αφύπνισης: Σταδιακά, αποκόβεσαι από τον υπαρκτό κόσμο και το σώμα σου, αισθάνεσαι τη σιωπή, τη μοναξιά, την ανώτερη δύναμη του νου. Και τελικά, βιώνοντας μερικά λεπτά με τον εαυτό σου, αναρωτιέσαι: εάν αφαιρέσουμε κάθε σημείο αναφοράς που προσδιορίζει το είναι μας, εάν αφαιρέσουμε φίλους, γονείς, επάγγελμα, ακόμη και όλες τις μνήμες μας, τι είναι αυτό που μένει;

Μια αμήχανη ησυχία, μια κενότητα, διότι τελικά «οι μαύρες τρύπες του διαστήματος δεν είναι τίποτα τελικά μπροστά στις μαύρες τρύπες του παρελθόντος μας», όπως καταλήγει η επουράνια φωνή πριν σε οδηγήσει στον χρησμό μέσω ενός υπερφυσικού ανελκυστήρα, που μοιάζει σαν να ανοίγει την υπέρτατη πύλη.

Το έργο I AM (VR) είναι μια προσωπική αναμέτρηση.

Πρόκειται για ένα VR πείραμα που γεννήθηκε από την καταξιωμένη σκηνοθέτιδα Susanne Kennedy, σε μια απόπειρα να μεταφέρει τον τεχνοσαμανισμό στην εποχή του metaverse. Αντί να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή πραγματικότητα ως εργαλείο για μια ενσώματη εμπειρία, ως είθισται (παιχνίδια με joystick, απ’ όπου βγαίνουν σπαθιά ή πολυβόλα), κατασκεύασε μια ιστορία πνευματικής εξερεύνησης. Στην ουσία, ο θεατής παρασύρεται από το σενάριο σε ένα ταξίδι-βουτιά προς τα μέσα του εαυτού του, ένα ταξίδι διαλογισμού που βασίζεται σε νέες ψηφιακές διαστάσεις.

Η θλιβερή ανακάλυψη είναι ότι ο αντίλαλος του εαυτού σου είναι εκκωφαντικά βουβός.

I AM (VR) | SUSANNE KENNEDY & MARKUS SELG, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ RODRIK BIERSTEKER
  • Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (5ος όροφος) 9-30/12 | Τετ.-Κυρ.: 18:00-23:05 (slots ανα 35 λεπτά)
  • Γενική είσοδος: € 5, μειωμένο εισιτήριο: € 4