ΘΕΑΤΡΟ

Η Taverna Miresia και άλλες 9 παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

Οι πρεμιέρες που προσγειώνονται στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και οι παραγωγές που εκκινούν την καλοκαιρινή τους περιοδεία από τα ανοιχτά θέατρα της πόλης.

Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και το μεγάλο πολιτιστικό καλοκαίρι της Αθήνας σιγά-σιγά κορυφώνεται, τουλάχιστον από θεατρική άποψη. Οι παραστάσεις στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου πληθαίνουν, ενώ οι καλοκαιρινές παραγωγές εκκινούν την περιοδεία τους στη χώρα, κάνοντας στάσεις στα ανοιχτά θέατρα της πρωτεύουσας.

Από έργα εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες μέχρι τραγωδίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, ξεχωρίζουμε κάποιες από τις παραστάσεις που ανοίγουν αυλαία μέσα στον Ιούλιο. 

Το ρόδο είναι ρόδο Ι 01-03/07

Η Taverna Miresia και άλλες 10 θεατρικές παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

H Κατερίνα Λούβαρη Φασόη γράφει ένα έργο, που μιλάει για τη βαρβαρότητα και την τυφλότητα των ανθρώπων, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου από τη Σκάλα Συκαμιάς, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, και με οδηγό το βιβλίο του Martin Luther King, Η δύναμη της αγάπης, και ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί στην Πειραιώς 260 μία παράσταση που συγκινεί και προβληματίζει, προσκαλώντας μας να αμφισβητήσουμε κάθε προκατάληψη που οδηγεί στην εξόντωση του διαφορετικού.

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θανάσης Κρομλίδης, Βασίλης Ντάρμας, Γιάννης Σέρρης.

Προπώληση εδώ.

Ηλέκτρα Ι 03, 04, 06, 07, 19, 22/07

Στη σοφόκλεια τραγωδία, που βγαίνει σε περιοδεία από την Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης εκδικούνται για τον φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. 

Παίζουν: Στρατής Χατζησταματίου, Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννης Παπαζήσης, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, Πάρης Λεόντιος.

 • Δευτέρα 3 Ιουλίου, Κηποθέατρο Παπάγου, Παπάγος
 • Τρίτη 4 Ιουλίου, Κηποθέατρο Παπάγου, Παπάγος
 • Πέμπτη 6 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Βύρωνας
 • Παρασκευή 7 Ιουλίου, Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο, Πειραιάς
 • Τετάρτη 19 Ιουλίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
 • Σάββατο 22 Ιουλίου, Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο, Νέα Μάκρη

Προπώληση εδώ.

Βάκχες Ι 04-06/07

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου καταλαμβάνει την Πειραιώς 260 και επιχειρεί μία πρωτότυπη ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας, που παντρεύει τον αρχαίο μύθο με την έρευνα πάνω στη ρευστότητα των φύλων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα νέα μέσα, τον χορό και τον ήχο, τη μυστικιστική εμπειρία. Η δραματουργός βυθίζεται στον ομιχλώδη κόσμο της επιθυμίας και των μυθικών θηριωδιών για να μιλήσει για έναν κόσμο μετα-αποκαλυπτικό, ενόψει μιας επερχόμενης καταστροφής που ολοένα πλησιάζει.

Παίζουν: Ariah Lester, Γιώργος Ιατρού, Χαρά Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Βασίλης Μπούτσικος, Άρης Παπαδόπουλος.

Προπώληση εδώ.

Ο Γυάλινος Κόσμος Ι 05,07,24,26/07

Ο Γιώργος Νανούρης περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι με την επιτυχημένη παράσταση των τελευταίων ετών, ένα έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας του Tennessee Williams, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. 

Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ρένος Ρώτας.

 • Τετάρτη 5 Ιουλίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη 
 • Παρασκευή 7 Ιουλίου Κηποθέατρο Παπάγου, Παπάγος
 • Δευτέρα 24 Ιουλίου Δημοτικό Θέατρο Άλσους Δ. Κιντής, Ηλιούπολη 
 • Τετάρτη 26 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Βύρωνας

Προπώληση εδώ.

H Δημοκρατία του Μπακλαβά Ι 06,07,08/07

Η Taverna Miresia και άλλες 10 θεατρικές παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

Το έργο του Ανέστη Αζά επανέρχεται στην Πειραιώς 260 με την περσινή του παρουσίαση. Διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα, κάτι που το τοποθετεί στο μεταίχμιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παρότι η πλοκή του είναι φανταστική. Με πρωταγωνιστές ένα μεικτό ζευγάρι, έναν Τούρκος και μια Ελληνίδα, που αποφασίζει να ιδρύσει το δικό τους έθνος-κράτος με βάση το σπίτι του και την ιδιωτική του επιχείρηση, η παράσταση αναδιατυπώνει θεατρικά συγκρούσεις που παραμένουν ενεργές από την εποχή της Επανάστασης ως σήμερα.

Παίζουν: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Cem Yigit Üzümoglu, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon.

Προπώληση εδώ.

Σπυριδούλες Ι 08-11/07

Η Taverna Miresia και άλλες 10 θεατρικές παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

Αντλώντας από ιστορικά ντοκουμέντα και γυναικείες αφηγήσεις της εποχής αλλά και από συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί, η Νεφέλη Μαϊστράλη δίνει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας αλλά και άλλων γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και υπηρέτριες, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Με όχημα το έργο αυτό και υπό τους ελληνικούς και πανκ ήχους των Θραξ Πανκc, η παράσταση της ομάδας 4frontal -σε σκηνοθεσία των Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα- φέρνει στη σκηνή της Πειραιώς 260 τις φωνές των γυναικών που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σ’ αυτή τη θέση παλεύοντας για την αυτοδιάθεσή τους.

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Σταύρος Γιαννουλάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, Αργυρώ Θεοδωράκη, Τατιάνα Άννα Πίττα, Ελένη Τσιμπρικίδου.

Προπώληση εδώ.

Μήδεια Ι 08-14/07

Η Taverna Miresia και άλλες 10 θεατρικές παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

Η Λέα Μαλένη σκηνοθετεί την ευριπίδεια τραγωδία που αναδείχτηκε σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα. Μια τραγική ιστορία που έμεινε διαχρονική στους αιώνες.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Φάνης Μουρατίδης, Ελένη Καστάνη, Θοδωρής Κατσαφάδος, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Λαέρτης Μαλκότσης, Αλμπέρτο Φάις.

 • Σάββατο 8 Ιουλίου, Κατράκειο Θέατρο, Νίκαια
 • Κυριακή 9 Ιουλίου, Δημοτικό Θέατρο Άλσους Δ. Κιντής, Ηλιούπολη
 • Τρίτη 11 Ιουνίου, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
 • Τετάρτη 12 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Βύρωνας
 • Πέμπτη 13 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Βεάκειο, Πειραιάς
 • Παρασκευή 14 Ιουλίου, Κηποθέατρο Παπάγου, Παπάγος

Προπώληση εδώ.

Θυέστης Ι 10-11/07

Η Taverna Miresia και άλλες 10 θεατρικές παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

Με τη χαρακτηριστικά ανατρεπτική ματιά του, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου καταπιάνεται με μία τραγωδία που πραγματεύεται τον μύθο των Πελοπιδών και δεν έχει παρασταθεί ποτέ στην ελληνική σκηνή. Ένα από τα σκοτεινότερα έργα εκδίκησης και άμετρου πάθους, με εικονοποιία εφάμιλλη ταινιών τρόμου, πρόδρομο των δραμάτων εκδίκησης της ελισαβετιανής και ιακωβιανής δραματουργίας που θα δούμε στην Πειραιώς 260.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Αντώνης Μυριαγκός, Τάσος Δήμας, Μαριάννα Δημητρίου.

Προπώληση εδώ.

Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο Ι 17-20/07

Η Taverna Miresia και άλλες 10 θεατρικές παραστάσεις του Ιουλίου που ξεχωρίζουν

Η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη διαβάζει άλλη μία φορά λοξά την παράδοση, αντλεί έμπνευση από τον σπουδαίο Μικρασιάτη συνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984), που με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης διέπρεψε στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού και αφηγείται στην Πειραιώς 260 μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ελληνικό horror show. 

Παίζουν: Νίνα Νάη (βαρύτονος in drag), Γιώργος Ζιάβρας (πιάνο), Daglara (περφόρμερ).

Προπώληση εδώ.

Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia Ι 18-20/07

Μετά το Goodbye, Lindita στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ο Mario Banushi έρχεται στην Πειραιώς 260 για να παρουσιάσει μία περφόρμανς με μνήμες και νοσταλγία από τα παιδικά του χρόνια σε Αλβανία και Ελλάδα, που τον φέρνει αντιμέτωπο με την απουσία του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα του, μάγειρα και ιδιοκτήτη της ταβέρνας σε ένα προάστιο των Τιράνων που υποδεχόταν κάθε βράδυ τους πελάτες.

Παίζουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κρίστο, Mario Banushi, Ευτυχία Στεφάνου.

Προπώληση εδώ.