ΘΕΑΤΡΟ

Ιρίμι, μια παράσταση για όλες τις μορφές έρωτα

6-7-8 Ιουνίου 2025 στη σκηνή Μπέκετ στα Εξάρχεια.

«..σε μια απλή μετάφραση, Ιρίμι σημαίνει “εισέρχομαι” αλλά μπορεί επίσης να μεταφραστεί και ως “διαλέγω τον θάνατο”. Όταν δέχεσαι επίθεση, έχεις πάντα δύο επιλογές: να εισέλθεις, ιρίμι, ή να αποφύγεις, ούρα. Το να εισέρχεσαι ή να «διαλέγεις τον θάνατο» σημαίνει να μπαίνεις πλήρως σε μια κατάσταση, με την αποδοχή, αν χρειαστεί, του θανάτου», λέει η Αν Μπόγκαρτ.

Το Ιρίμι γράφτηκε για όλες τις μορφές ενός έρωτα που μπορούν να υπάρξουν, για εκείνους τους έρωτες που αγαπούν τρυφερά κι ύστερα τα ισοπεδώνουν όλα. Σε έναν κήπο, ένα ερωτικό τρίγωνο, βιώνει ένα κυνηγητό, πότε απέναντι στους άλλους και πότε στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Κανένα ερώτημα δεν υπήρξε μεγαλύτερο απ’ τον έρωτα και μερικοί απλά επιλέγουν να παρασυρθούν απ’ αυτόν.

Σκηνοθετικό σημείωμα: 

Οι άνθρωποι επί σκηνής είναι σαν άνθη σ’ έναν εύθραυστο κήπο· έναν κήπο όπου όλα επιτρέπονται. Χρειάζονται φροντίδα, χώρο για να αναπτυχθούν, φως για να φανερωθούν και νερό για να τραφούν απ’ το συναίσθημα. Όπως ο έρωτας, έτσι κι αυτοί: βγάζουν ρίζες στα πιο σκοτεινά σημεία, άνθη στο φως, κι άλλες φορές… αγριεύουν και κατακλύζουν τα πάντα.

Το Ιρίμι τοποθετεί τους ήρωες σε μια τέτοια συνθήκη. Ο έρωτας εδώ δεν είναι ποτέ στατικός — κινείται, αλλάζει μορφές, σπαρταράει μέσα στο σώμα και τη φωνή των ερμηνευτών. Η σκηνοθεσία τον ακολουθεί: δεν επιβάλλεται, αλλά συνδιαλέγεται με το υλικό, επιτρέποντας στους ερμηνευτές να εισέλθουν — ιρίμι — ολόψυχα στον κόσμο που χτίζουμε μαζί.

Εναρκτήρια δύναμη ήταν πάντοτε οι άνθρωποί μας· εκείνοι μας κινούν. Αυτή η κίνηση — πότε προς τα μέσα, πότε προς τον άλλον — είναι που μας κάνει να ερωτευόμαστε. Είναι μια απόφαση, όσο τρομακτική κι αν μοιάζει: να παραδοθείς. Στον έρωτα. Στην απώλεια. Στο φως. Στον θάνατο. Στην ίδια τη σκηνή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αγγελίνα Λάτση
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Άχμεντ Αμπντελαζίζ
Μουσική Επένδυση: Άννα Αμπεριάδου
Σύμβουλος κίνησης: Άρτεμη Μπούταλη
Κοστούμια: Αρετή Δεληγιάννη
Ερμηνεύουν: Κώστας Γεωργιόπουλος, Μελισσάνθη Μαυρίδου, Μπάμπης Συμεωνίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνή Μπέκετ, Ζαΐμη 38 Εξάρχεια
Τιμές εισιτηρίων: 14€ (κανονικό), 12€ (φοιτητικό/ανέργων/ άνω των 65) Διάρκεια: 60 Λεπτά
Ημέρες Παραστάσεων: 6-7-8 Ιουνίου 2025
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00

Εισιτήρια ΕΔΩ

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.