Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός
RELEASE ATHENS

Ήταν Σάββατο βράδυ και οι Στέρεο Νόβα έδωσαν μια συναυλία-δικαίωση

Η Πλατεία Νερού αψήφησε τη ζέστη και χόρεψε στους ρυθμούς του Κωνσταντίνου Βήτα και του Μιχάλη Δέλτα.

Η αλήθεια είναι ότι οι οιωνοί πριν την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Στέρεο Νόβα στην Πλατεία Νερού στο πλαίσιο του  Release Athens 2023, δεν ήταν και οι ιδανικοί. Κάτι ο καύσωνας, κάτι οι Boy Harsher που ξέμειναν στην Ιταλία, μάς έκαναν να κατέβουμε στο Φάληρο κάπως μαγκωμένοι.

Οι ιστορικοί Λονδρέζοι Leftfield όμως, ανέλαβαν να μάς ξυπνήσουν και να μας ξεσηκώσουν, παίζοντας κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες τους, όπως το Phat Planet. Αρχικά έκαναν τις πρώτες σειρές να χορέψουν και σιγά-σιγά αυτό το κλαμπίστικο vibe άρχισε να μεταφέρεται σε όλο το χώρο που σταδιακά γέμιζε, περιμένοντας τους headliners της βραδιάς.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ κατέβηκαν από τη σκηνή αφού είχαν κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά τους, ζεσταίνοντας το κοινό. Για την επόμενη μιάμιση ώρα, το stage ανήκε στους Κωνσταντίνο Βήτα και Μιχάλη Δέλτα, οι οποίοι μαζί με τον ντράμερ τους, ερμήνευσαν αυτή τη φορά ζωντανά ιστορικά κομμάτια, όπως τα «Σάββατο Βράδυ», «Μικρό Αγόρι» και «Ταξίδι της Φάλαινας».

Ντυμένοι με τις κλασικές εργατικές στολές τους και τα κράνη τους, χόρεψαν, κάπως αμήχανα, έδειχναν όμως ενθουσιασμένοι που είχαν καταφέρει να μαζέψουν τόσες χιλιάδες κόσμου ένα Σάββατο βράδυ με καύσωνα, ως το μεγάλο όνομα ενός κορυφαίου μουσικού φεστιβάλ.

Και για ένα συγκρότημα που ξεκίνησε την πορεία του κάπου 30 χρόνια πριν, περισσότερο ως underground και πλέον βλέπει τις -σπάνιες- συναυλίες του να γίνονται θέμα συζήτησης εβδομάδες πριν και μέρες μετά, είναι μια κάποια δικαίωση.

Οι ηλικίες στο κοινό περιελάμβαναν τα πάντα. Από 40άρηδες και 50άρηδες που λογικά τους είχαν ξαναδεί και στα πιο δημιουργικά τους χρόνια, μέχρι πιτσιρίκια που ίσως περίμεναν να ακούσουν το «Τυχερό Αστέρι» και απογοητεύτηκαν.

Όλοι πάντως, έδειξαν να χαίρονται για το δίδυμο των μουσικών που μάς συγκίνησε, ειδικά με το φινάλε, όταν ένωσαν τα κεφάλια τους, έχοντας βάλει πια τους τσιμεντόλιθους σαν μάσκες, σαν να φιλιούνται.

@onemangr Στέρεο Νόβα και με 40 βαθμούς #fyp #foryou #foryoupage #stereonova #releaseathens23 @Release Athens Festival ♬ πρωτότυπος ήχος – Oneman

Και κάπως έτσι, μάλλον συνειδητοποίησαν τι έχουν καταφέρει και τι μουσική κληρονομιά έχουν αφήσει, σε κόσμο που ξέρει τους στίχους τους απ’ έξω και ανακατωτά και χάρηκε που τους άκουσε για ακόμη μία φορά ζωντανά. Μέχρι την επόμενη; Μικρή σημασία έχει.