ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Κεραμικής Μονοπάτια: Μια έκθεση για τα αγγεία που ξεπερνούν τη χρηστική τους υπόσταση

Έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών θα εκτεθούν δίπλα σε δουλειές νέων δημιουργών, εξερευνώντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι συμμετέχοντες επιλέγουν να διαχειριστούν τον πηλό, χαράσσοντας το δικό τους εικαστικό μονοπάτι.

Την ομαδική έκθεση με τίτλο, Κεραμικής Μονοπάτια / Ceramic Trails, διοργανώνει μια ομάδα καταξιωμένων και ανερχόμενων κεραμιστών, με στόχο την προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής κεραμικής, στην γκαλερί Luminous Eye, στην Ακρόπολη. Η έκθεση αποτελεί το πρώτο γεγονός δράσης της ομάδας, δημιουργώντας μια προοπτική παρουσίας σε σειρά εκδηλώσεων.

Έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών θα εκτεθούν δίπλα σε δουλειές νέων δημιουργών, εξερευνώντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι συμμετέχοντες επιλέγουν να διαχειριστούν τον πηλό, χαράσσοντας το δικό τους εικαστικό μονοπάτι.

Γλυπτά, επιτοίχια έργα και εγκαταστάσεις, θα εκτεθούν μαζί με χρηστικά και μη σκεύη. Στο πλαίσιο αυτό, τα αγγεία ξεπερνούν τη χρηστική τους υπόσταση και λειτουργούν σαν βάση για εικαστική εξερεύνηση. Οι ιστορικές αναφορές τροφοδοτούν τη δημιουργική διεργασία και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Η ελευθερία που προσφέρει το υλικό σε συνδυασμό με τους ποικίλους τρόπους διαχείρισης του, δίνει τη δυνατότητα στους κεραμίστες να εκφράσουν το όραμα τους.

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα δουν έργα από πορσελάνη, έργα διακοσμημένα με οξείδια μετάλλων, με υαλώματα φτιαγμένα από στάχτη ξύλου, έργα ψημένα με την τεχνική του raku. Αν και οι τεχνικές αυτές διαφέρουν, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, ο καλλιτέχνης αφήνεται στη διαδικασία, καθώς μπορεί να την επηρεάσει μόνο ως ένα βαθμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός πρόθεσης και τύχης, συνθήκη που προσθέτει στη μαγεία της κεραμικής.

Οι συμμετέχοντες κεραμίστες είναι οι: Αλεξίου Μαρία, Αναστασοπούλου Βανέσσα, Ανδριόπουλος Στάθης, Βαβάτσης Γιώργος, Βρελιανάκη Πολυάννα, Δουράκη – Σαρμπατλί Τζία, Ζαργκλής Στράτος, Κανελοπούλου Μαρία, Καρέκου Ζωγραφιά, Κοντονικολάκη Αθηνά, Κωνσταντινίδου Μαίρη, Λατούφη Κατερίνα, Μάρκες Ιζαμπέλ, Μποζονέλος Θοδωρής, Πανοπούλου Κάλια, Παπαδόπουλος Μένανδρος, Παπακωνσταντίνου-Λινού Μιμή, Παρπαρούση Δήμητρα, Πέτσα Πουτούρη Σοφία, Πολυχρονίδη Ξένια, Πολυζώη Γεωργία, Ποντίκης Γιώργος, Σκλαβενίτης Νίκος, Σταθοπούλου Ελένη, Σταύρου Μαριελίνα, Τιμασούκ Αρτέμης, Ξενάκη Μελίνα.

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν την έκθεση υπό τον ξεχωριστό ήχο του Ιάσονα Καφετζή, του Μάρκου Χαϊδεμένου και του Πέτρου Κασσιμάτη που θα παίζουν ζωντανά, μουσική στον χώρο.

***INFO

Ceramic Trails: 11 Ιουλίου – 21 Ιουλίου 2024, Luminous Eye, Μητσαίων 2Α, Αθήνα

Ωράριο: 18.00 – 23.00 καθημερινές, Σάββατο & Κυριακή

Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Ιουλίου, 20:30

Melodies in Clay: Πέμπτη 18 Ιουλίου, 21.00 – Ιάσων Καφετζή, φωνή & κιθάρα – Μάρκος Χαϊδεμένος, πλήκτρα – Πέτρος Κασσιμάτης, τρομπέτα