LIVE

Massive Attack: Ένα συγκρότημα με καταπράσινη καρδιά

Tο Release Athens 2024 υποδέχεται στις 17 Ιουλίου τους Massive Attack στο πιο εντυπωσιακό τους show μέχρι σήμερα.

Οι Massive Attack δε συμβιβάστηκαν ποτέ με τις προσταγές του marketing και των δισκογραφικών εταιριών. Γι’ αυτό και τα τραγούδια τους αγγίζουν τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, γι αυτό και πάντα έθεταν ερωτήματα και δε θέλησαν ποτέ να προσφέρουν “εύκολες” απαντήσεις.

Η μουσική τους φέρει ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. Ποτέ δε δίστασαν να προασπιστούν ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι στίχοι τους αντικατοπτρίζουν μια βαθιά δέσμευση με τον κόσμο γύρω τους και καθιστούν τη μουσική τους όχι μόνο μια σπουδαία ηχητική εμπειρία, αλλά και μια πλατφόρμα για κοινωνικό σχολιασμό και ακτιβισμό.

Στις 17 Ιουλίου το εμβληματικό συγκρότημα των Massive Attack επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας, στο Release Athens 2024 και στην Πλατεία Νερού, φέρνοντας μαζί τους το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Christian Bertrand/Alamy/Visualhellas.gr

Μυστηριώδεις, σχεδόν απόκοσμοι, αλλά ταυτόχρονα έχοντας στις αποσκευές τους μια μουσική πρόταση μοναδικής έντασης και ομορφιάς, υπόσχονται να γοητεύσουν και να συνεπάρουν το ελληνικό κοινό.

Οι Massive Attack και το πράσινο αποτύπωμά τους

Οι Massive Attack ήταν ανέκαθεν ένα “πράσινο” συγκρότημα. Βροντοφωνάζουν την αγάπη τους για το περιβάλλον και προσπαθούν να μειώσουν ακόμη και το δικό τους ενεργειακό αποτύπωμα. Πιστεύουν πως η μουσική βιομηχανία είναι αιώνες πίσω σε θέματα βιωσιμότητας και αυτό σκοπεύουν να το ανατρέψουν.

Άλλωστε διανύουμε μια εποχή που ορίζεται από περιβαλλοντικές κρίσεις. Η διασταύρωση της τέχνης και του ακτιβισμού δεν ήταν ποτέ πιο ζωτικής σημασίας. Μέσα από τη μουσική τους, τις συνεργασίες και τις δημόσιες δηλώσεις τους, οι Massive Attack έχουν αναδειχθεί σε μια ισχυρή φωνή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το 2019, συνεργάστηκαν με το Κέντρο Tyndall του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ για να χαρτογραφήσουν το αποτύπωμα άνθρακα των περιοδειών, δημιουργώντας έναν «οδικό χάρτη» για τη μουσική βιομηχανία που ενθάρρυνε τα συγκροτήματα να μειώσουν την ποσότητα του εξοπλισμού που έφερναν μαζί τους και να σταματήσουν να ταξιδεύουν με ιδιωτικό τζετ.

Η προσπάθειά τους δε σταματά εδώ. Στις 25 Αυγούστου 2024 σχεδιάζουν ένα μονοήμερο φεστιβάλ στο Clifton Downs στο Μπρίστολ της Βρετανίας που θα τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάθε πηγή ενέργειας στον χώρο θα είναι είτε μπαταρία είτε ηλιακή, οι πωλητές τροφίμων θα ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιούν προϊόντα τοπικής προέλευσης και μια «ανθεκτική στο κλίμα δασική φυτεία» θα δημιουργηθεί μετά το σόου.

Φιλοδοξία τους; Το φεστιβάλ αυτό να λειτουργήσει ως πρότυπο για τη μουσική βιομηχανία και ως απόδειξη πως τα φεστιβάλ με χαμηλές εκπομπές άνθρακα είναι εφικτά.

Massive Attack: Συνθέτοντας “ζωντανά πορτρέτα” της επείγουσας ανάγκης για βιωσιμότητα

Η μουσική των Massive Attack χρησιμεύει ως ηχητικός καμβάς πάνω στον οποίο ζωγραφίζουν ζωντανά πορτρέτα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της επείγουσας ανάγκης για βιωσιμότητα. Κομμάτια όπως το «Atlas Air» και το «Heat Miser» προκαλούν εικόνες ενός πλανήτη σε κίνδυνο, με στίχους που μιλούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Μέσα από τις στοιχειωτικές μελωδίες και τα υποβλητικά ηχοτοπία τους, οι Massive Attack προσκαλούν τους ακροατές να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα του οικολογικού μας αποτυπώματος και να αναλογιστούν την επείγουσα ανάγκη για δράση.

Τι συμβαίνει μέχρι τώρα στις συναυλίες και που διαφέρει η λογική των Massive Attack

Πολλά φεστιβάλ και τα συγκροτήματα έχουν ήδη προβεί σε ορισμένες “οικολογικές” αλλαγές. Το 2000, το Glastonbury άρχισε να φυτεύει δέντρα στο τοπικό περιβάλλον, τα οποία απορροφούν 800 τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως και εξασφαλίζουν ότι το φεστιβάλ έχει «καθαρή θετική επίδραση στο κλίμα». Ο Morrissey έχει επιμείνει στους χώρους που παίζει να μην πωλούνται φαγητά με… κρέας, ενώ οι Pearl Jam άρχισαν να αντισταθμίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2003.

Oι Massive Attack στοχεύουν, ωστόσο, στη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με συναυλίες: τις μετακινήσεις του ίδιου του κοινού.

Ο Mark Donne, κινηματογραφιστής και ακτιβιστής, έχει συνεργαστεί με τους Massive Attack πολλάκις, δηλώνει σε συνεντεύξεις του ότι το 65% έως 85% των εκπομπών για μεγάλης κλίμακας συναυλίες προέρχεται από τα ταξίδια του κοινού. Είπε ότι είναι κάτι που η βιομηχανία δεν θέλει να αντιμετωπίσει. «Αυτό θα είναι το πρώτο σόου που θα το αντιμετωπίσει ουσιαστικά», είπε.

Οι Massive Attack θα δώσουν προτεραιότητα στους τοπικούς οπαδούς όσον αφορά τα εισιτήρια, θα ενθαρρυνθεί η μετακίνηση με τρένο και οι διοργανωτές θα διαθέσουν δωρεάν ηλεκτρικά λεωφορεία για να μεταφέρουν τα πλήθη πίσω στο σταθμό Bristol Temple Meads αν έχουν έρθει από πιο μακριά.

Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης των Massive Attack στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό είναι η πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης για την επίτευξη ουσιαστικής αλλαγής. Με την παρουσία και τα τραγούδια τους στοχεύουν να πυροδοτήσουν συζητήσεις και να εμπνεύσουν συλλογική δράση προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Για να δούμε θα τα καταφέρουν και τι από όλα αυτά θα δούμε στην Πλατεία Νερού στις 17 Ιουλίου;

Info:

Release Athens 2024 / Massive Attack
Πλατεία Νερού, Φάληρο
17 Ιουλίου

Online / releaseathens.gr + more.com / Φυσικά σημεία: Καταστήματα Νova, Public, Ευριπίδης και Viva Spot Τεχνόπολης /Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr