© Vangelis Patsialos
ΘΕΑΤΡΟ

Μία θεατρική ξενάγηση ζωντανεύει την ιστορία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Το Ποιος κρατάει το φανάρι είναι μία παράσταση-ξενάγηση που φέρνει στο φως τις μνήμες των ανθρώπων οι οποίοι συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή του Γκαζοχωρίου.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου είναι το πρώτο βιομηχανικό μουσείο στην Αθήνα και βρίσκεται σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές της πρωτεύουσας, στο Γκάζι. 

Πίσω από το Μουσείο, κρύβεται η ιστορία του εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια.

Μία παράσταση-ξενάγηση επιχειρεί τώρα να κάνει γνωστή σε όλους τη συναρπαστική ιστορία του.

Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου: Μία σύντομη ιστορία

Το 1857, ο François Théophile Feraldi αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί στον Γάλλο επιχειρηματία το προνόμιο της εκμετάλλευσης του φωταερίου για 50 χρόνια. Το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για περίπου 60 χρόνια.

Το 1887, ο Giovanni Baptista Serpieri αναλαμβάνει τη διοίκηση του εργοστασίου. Μια περίοδος ακμής αρχίζει για τη μικρή μονάδα φωταερίου της Αθήνας. Αεριοφυλάκια, ατμολέβητες, ατμομηχανές, μονάδες καθαρισμού και άλλα κτίρια ξεπηδούν σταδιακά μέσα στο οικόπεδο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται με την επέκταση της χρήσης του φωταερίου ως μορφής ενέργειας στα σπίτια και στα εργοστάσια.

Το 1938, η επιχείρηση περιέρχεται στον δήμο Αθηναίων. Το 1952, ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α). Μεταπολεμικά, το φωταέριο χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τις νέες μορφές ενέργειας.

Το 1984, οι φούρνοι του εργοστασίου φωταερίου σβήνουν οριστικά. Το 1986, ο χώρος χαρακτηρίζεται διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεκινούν μελέτες για την αξιοποίησή του.

Το 1999, φιλοξενούνται οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων καθιερώνεται στο εξής ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας.

Το 2013, εγκαινιάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Η θεατρική παράσταση-ξενάγηση στην ιστορία του 

Τι ονειρευόταν ο Γάλλος επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Τι δουλειά είχε ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου;

Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν μέσα από την πρωτότυπη θεατρική διαδρομή με ξεναγό τον ηθοποιό-ερμηνευτή Χρήστο Χριστόπουλο από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Τίτλος της; Ποιος κρατάει το φανάρι.

Σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater και απευθυνόμενη σε ενήλικο κοινό, η παράσταση-ξενάγηση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες-θεατές να κινηθούν στους βιομηχανικούς χώρους, να ταξιδέψουν στις εποχές και να ανακαλύψουν βιωματικά την ιστορία του παλιού εργοστασίου και τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ζωντανεύοντας τις μνήμες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή του Γκαζοχωρίου.

Info

  • Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Απριλίου 2022
  • Ώρες: 17.30 & 19.00 (Διάρκεια: 60’)
  • Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα
  • Τιμή εισιτηρίου: 10€ / άτομο
  • Προπώληση εδώ.

*Για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.
**Οι συμμετέχοντες πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (3 μηνών).

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!