ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Νύχτες Πρεμιέρας: Τι να δεις σήμερα, Παρασκευή 7/10

Για όλη τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας, το OneMan θα σε ενημερώνει για τα καθημερινά SOS.

Κάθε μέρα το OneMan ξεχωρίζει 5 ταινίες από τις Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος πραγματοποιούνται από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στις αίθουσες ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΡΙΑΝΟΝ, ΠΑΛΛΑΣ, αλλά και για πρώτη φορά και για μία ξεχωριστή προβολή στην αίθουσα VILLAGE CINEMAS – VMAX SPHERA @ THE MALL ATHENS.

Αυτά είναι τα SOS από τις σημερινές Νύχτες Πρεμιέρας:

Aftersun

Ένα από τα πιο αγαπητά φιλμ που ξεπήδησαν από τις Κάννες, το Aftersun έρχεται από την πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτρια Charlotte Wells και πρωταγωνιστή τον ταλαντούχο (και υπερviral) Paul Mescal του Normal People. Στη δεκαετία του 1990, η 11χρονη Sophie (Francesca Corio) κάνει διακοπές με τον πατέρα της, Calum (Mescal).

Το Aftersun μοιάζει αρχικά να είναι απλώς οι αναμνήσεις μίας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας, όμως συνειδητοποιείς σταδιακά πως οι αναμνήσεις αυτές είναι υπό επεξεργασία από την ενήλικη Sophie που προσπαθεί να εξερευνήσει τη σχέση της με έναν πατέρα υποστηρικτικό μεν, αλλά με τους προσωπικούς του δαίμονες.

Αέρας Souvenir από Joanna Hogg, με απέραντη ενσυναίσθηση από τη Wells.

Πού: Άστορ
Πότε: 22.30

Παμφίρ (Pamfir)

Δυτική Ουκρανία, κατά την παραμονή ενός παραδοσιακού καρναβαλιού. Ο Παμφίρ επιστρέφει στην οικογένειά του μετά από μήνες απουσίας. Η αγάπη της οικογένειας είναι τόσο απεριόριστη που όταν το μοναχοπαίδι του βάζει φωτιά στην εκκλησία του χωριού, ο Παμφίρ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανασυνδεθεί με πρόσωπα από το ταραγμένο παρελθόν του για να μπορέσει αποκαταστήσει το σφάλμα του γιου του. Ο δρόμος του είναι ριψοκίνδυνος και οι συνέπειές του μη αναστρέψιμες.

Παρουσιάστηκε στις Κάννες ως ντεμπούτο στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και ανακοίνωσε τον Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk ως μία πολλά υποσχόμενη φωνή του ανατολικοευρωπαϊκού σινεμά.

Πού: Άστυ
Πότε: 19.30

Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία (All the Beauty and the Bloodshed)

Ο σπάνιος Χρυσός Λέοντας που πήγε σε ντοκιμαντέρ. Η οσκαρική Laura Poitras του Citizenfour ασχολείται με τη μάχη της φωτογράφου Nan Goldin ενάντια στην οικογένεια Sackler, διαβόητη για τη δραστηριότητά της στη Big Pharma. Από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και σίγουρη μετάβαση στα Όσκαρ.

Πού: Ιντεάλ
Πότε: 19.30

Γκοντάρ (Godard Seul Le Cinema)

Ντοκιμαντέρ από τον Cyril Leuthy για τον πατριάρχη της Νουβέλ Βαγκ που μόλις έφυγε από τη ζωή, υπό τους δικούς του όρους. Έκανε και τίποτα διαφορετικά ο Jean-Luc Godard; Το εγχειρίδιό του είχε μονάδα μία οδηγία: τη συνεχή ανανέωση της τέχνης του ως απαραίτητη πράξη κριτικής και αποδόμησης. Το ντοκιμαντέρ έρχεται πάνω στην ώρα από το Φεστιβάλ Βενετίας.

Πού: Τριανόν
Πότε: 19.30

Νοσφεράτου: Μία Συμφωνία Τρόμου (Nosferatu: Eine Symphonie Des Grauens)

Επετειακή προβολή 100 χρόνων από την εμβληματική ταινία του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου που θα γίνει συνοδεία της πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη. Όποιος τυχερός έχει εξασφαλίσει εισιτήριο θα ζήσει την πιο μυσταγωγική εμπειρία.

Πού: Τριανόν
Πότε: 22.30