Φάνης Αυγερινός
LIVE

Ο ΛΕΞ κατέβηκε στην Αθήνα για να περάσει στην ιστορία

Μία συναυλία που χαρακτηρίστηκε θρυλική πριν καν γίνει και εν τέλει δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η προγραμματισμένη για το Σάββατο 2 Ιουλίου συναυλία του ΛΕΞ, αλλάζει χώρο και ημερομηνία και από ένα θέατρο με επίσημη χωρητικότητα 5.356 καθήμενων και περιορισμένη πλατεία, μεταφέρεται σε ένα ιστορικό γήπεδο, αυτό της Νέας Σμύρνης, μία ημέρα αργότερα.

Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναυλίες σε γήπεδα. Όσο για το εισιτήριο στα 8€, καθρεφτίζει με τον καλύτερο τρόπο το ποιος είναι ο ΛΕΞ.

Αυτομάτως το live περνάει στην ιστορία, στην Αθήνα ακούγεται παντού ένα «μαλάκα δε χάνεται αυτό». Ο ΛΕΞ έχει καλέσει 25.000 κόσμο και είναι όλοι εκεί, μηδενός εξαιρουμένου. Το dress code απαιτεί μαύρα κοντομάνικα και τσαντάκια χιαστί, αυτά που φοράει ο ΛΕΞ πριν γίνουν μόδα. Μια ώρα αναμονής στον αγωνιστικό χώρο είναι αρκετή για να σηκώσει τους παλμούς. «Αντε βγες ρε κοντέ» φωνάζει ένας τυπικός fan του ΛΕΞ.

Και βγαίνει χωρίς πολλά-πολλά, μόνο με το ραπ του. Στίχος συμπυκνωμένος, άλλοτε λυρικός και άλλοτε οργισμένος, με αφετηρία την καθημερινότητα των ανθρώπων χαμηλότερων ταξικών στρωμάτων. Στίχος με σχεδόν τέλεια σειρά λέξεων, όχι για να βγει η ρίμα αλλά για να σου απεικονίσει μια ανάμνηση του ΛΕΞ.

Αυτό είναι απ’ το ‘20 με έρημους δρόμους και στόρια κλεισμένα / Αν όλα πάνε καλά θα τ’ ακούσουν οι μάγκες το ‘21 ή μια αλήθεια που υπάρχει εκεί έξω αλλά δεν την έχεις δει ακόμα.

Ο από κάτω είναι εντάξει βλέπει και δε μιλάει / αλλά κρατάει το κορίτσι ενώ δεν το αγαπάει.

Σε κάθε τραγούδι άναβαν δεκάδες καπνογόνα, οι φλέβες στους λαιμούς του δυναμικού κοινού 18-25 φούσκωναν σαν χείμαρροι, γεμάτοι ορμή που ψάχνουν να σπάσουν κάθε φράγμα που θα βρεθεί μπροστά τους. Οι κερκίδες του γηπέδου είναι γεμάτες και τα σώματα που χορεύουν/χοροπηδάνε δημιουργούν ένα ψυχεδελικό χορευτικό εφέ.

Το πανό ΓΙΑΤΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ υπενθυμίζει γιατί είμαστε εκεί. Όχι γιατί είμαστε όλοι παιδιά του δρόμου, αλλά γιατί συναισθανόμαστε όλα αυτά τα παιδιά που εμπνέουν τον ΛΕΞ. Και αυτό είναι η δύναμη της ποίησής του.

Ο ΛΕΞ αεικίνητος, ηγετικός και χωρίς καμία υπερβολή στο μικρόφωνο όταν δεν τραγουδάει, βλέπει το σχέδιό του να ξεδιπλώνεται περίφημα. Δε χωράει αμφιβολία πως ο ΛΕΞ κατέβηκε στην Αθήνα για να περάσει στην ιστορία, να δημιουργήσει την ανάμνηση στους καλεσμένους του και να κάνει όλους όσους δεν τον ξέρουν να μεγαλώνουν το μύθο του ρωτώντας «Είναι τόσο καλός ο ΛΕΞ;». Προσοχή, δεν ρωτάνε «ποιος είναι ο ΛΕΞ», γιατί κάπως μαγικά έμαθαν όλοι ποιος είναι μέσα σε ένα βράδυ.

Η συναυλία του ΛΕΞ στη Νέα Σμύρνη θα λειτουργήσει ως άφεση αμαρτιών για όλα τα live του που θα ακολουθήσουν, δε νομίζω να καταφέρει άμεσα να βρεθεί κάποιο που θα ξεπεράσει σε όγκο και εκτόπισμα το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2022. Όλοι εμείς θα είμαστε με το δάχτυλο στο ποντίκι για τον δούμε ξανά, να τραγουδήσουμε μαζί του και να θυμηθούμε εκείνο το βράδυ.

Ευχαριστούμε ΛΕΞ.

Κεντρική φωτογραφία: Φάνης Αυγερινός