ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Toquel προσπάθησε πολλές φορές να τα παρατήσει αλλά δεν τα κατάφερε

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ στο OAKA για ένα 360 Live show δίχως προηγούμενο, ο γεννημένος στο Τεπελένι ράπερ, μίλησε στο OneMan για το άγχος της επιτυχίας, τη ζωή του στην Αλβανία και την ανάγκη να σπάσουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις γύρω από τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ στο OAKA για ένα 360 Live show δίχως προηγούμενο, ο γεννημένος στο Τεπελένι ράπερ, μίλησε στο OneMan για το άγχος της επιτυχίας, τη ζωή του στην Αλβανία και την ανάγκη να σπάσουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις γύρω από τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Καλά γιατί δεν έχεις κάνει ακόμα συνέντευξη τον Toquel;» μου έγραψε σε μια από τις ιντερνετικές μας συζητήσεις ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος. «Ο τελευταίος του δίσκος γ*μάει».

Ο γεννημένος στο Τεπελένι της Αλβανίας και μεγαλωμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης ράπερ, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες το 1111που είναι για πολλούς η πιο ολοκληρωμένη και ώριμη δουλειά του. Με στίχους που μιλάνε για τα βιώματά του και συνεργασίες με μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα της ραπ και ποπ σκηνής στη χώρα, ο δίσκος δεν άργησε να αγαπηθεί όχι μόνο από το δικό του κοινό, αλλά και από ανθρώπους που δεν ακούνε αμιγώς ραπ και χιπ χοπ.

Πιο κατασταλαγμένος καλλιτεχνικά αλλά και στη ζωή του, δε φοβάται να παραδεχθεί πως αυτός είναι ο πιο προσωπικός του δίσκος, ενώ δηλώνει πως πια είναι καλύτερος γιος, καλύτερος αδερφός, καλύτερος φίλος και καλύτερος σύντροφος. Και όσο το 1111 συνεχίζει την ανοδική του πορεία στα charts, ο Toquel ετοιμάζει για τις 16 Φεβρουαρίου τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα συναυλία του. Εκείνος τη χαρακτηρίζει «μια υπερπαραγωγή χωρίς προηγούμενο για τα Ελληνικά δεδομένα».

Λίγες μέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ στο OAKA, ο Toquel μίλησε στο OneMan για το άγχος της επιτυχίας, τη ζωή του στην Αλβανία και την ανάγκη να σπάσουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις γύρω από τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχισμένος πλέον, no joke».

Πόσο θεωρείς ότι έχεις αλλάξει τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως καλλιτέχνης από το 777;
Το 777 βγήκε σε μια περίοδο που η αγορά δεν είχε ακόμα μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Όλα ήταν ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο. Ναι, μεν είχαν κυκλοφορήσει αρκετά τραγούδια από άλλους καλλιτέχνες που έβαλαν τα θεμέλια για αυτό το είδος μουσικής αλλά τίποτα δεν ήταν ακόμα 100% στέρεο.

Θεωρώ το 777 έναν από τους αγαπημένους μου δίσκους. Δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις ακριβώς mainstream ως ήχο παρόλα αυτά έγινε πολύ δημοφιλής σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήταν το πρώτο σοβαρό καλλιτεχνικό project του είδους του που ανέβηκε στο ελληνικό Spotify. Ήταν επίσης και ένας από τους λόγους που το ελληνικό κοινό κατέβασε την εφαρμογή. Συνοπτικά μιλάμε για έναν classic δίσκο με πολύ ωραίες μελωδίες και στίχους που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Στο τωρινό μου album 1111 εκτός από τον ρολό που είχα ως executive για πρώτη φορά μετά από 4 χρονιά, έβαλα ξανά αρκετά βαθιά το χέρι μου και στη μουσική παραγωγή. Είναι πολύ πιο προσωπικός δίσκος και με πολύ περισσότερο ραπ από τους προηγουμένους 2. Είναι νωρίς ακόμα να δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση για την μελλοντική πορεία του αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που μετράμε μέχρι στιγμής 80+ εκατομμύρια streams σε 3 μήνες. Είναι σίγουρα και αυτό ένα ρεκόρ για την ελληνική μουσική βιομηχανία και τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Είμαι πιστεύω διαφορετικός άνθρωπος: καλύτερος γιος, καλύτερος αδερφός, καλύτερος φίλος και καλύτερος σύντροφος. Έχω για πρώτη φορά τόσο συγκροτημένες όλες τις σκέψεις μου και παρόλο που δουλεύω 14 ώρες κάθε μέρα δεν έχω στρες. Είμαι αρκετά πιο μεθοδικός πλέον, έτσι ώστε να φέρνω και αμεσότερες λύσεις σε όλους τους προβληματισμούς μου.

Μπορώ να πω ότι πια είμαι ευτυχισμένος, no joke.

Το 1111 θεωρείται από πολλούς η καλύτερη δουλειά σου. Όταν ετοιμάζεις ένα νέο άλμπουμ, σε αγχώνει το πως θα το υποδεχτεί το κοινό;
Άρχισα να αγχώνομαι το 2018 όταν πλέον όλα πήραν μια πιο σοβαρή τροπή στην καριέρα μου. Τότε έπρεπε να κάνεις 300 βήματα για να δουν το ένα, ενώ τώρα βρίσκομαι σε μια πολύ περισσότερη ευνοϊκή θέση: κάνω ένα βήμα και βλέπουν 300.

Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζομαι με το 1 βήμα μόνο. Συνεχίζω να κάνω 300 και δεν αγχώνομαι καθόλου.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που είπες θα τα παρατήσω;
Όπως είπα και πολύ πρόσφατα στο “The GOOD VYBZ Show”, προσπάθησα πολλές φορές να τα παρατήσω αλλά δεν ήταν εφικτό- είναι η ζωή μου αυτό το πράγμα.

«Οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν διαφορετικά, ενώ τώρα οι νέες γενιές είναι έξυπνα παιδιά, έχουν καταλάβει τι ανόητο πράγμα είναι ο ρατσισμός».

Πότε θεωρείς ότι μια δουλειά σου είναι πραγματικά επιτυχημένη; Από τα νούμερα;
Υπάρχουν 2 είδη επιτυχίας: εκείνη του αποτελέσματος και εκείνη της αποδοχής. Για εμένα είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά καθώς πρέπει να υπάρχει ισορροπία και να τίθενται προτεραιότητες. Η πρώτη μου δουλειά ως καλλιτέχνης είναι να αποδεχτώ εγώ ο ίδιος αυτό που έχω δημιουργήσει και να το θεωρήσω έτοιμο. Από εκεί και πέρα σειρά έχει το κοινό.

Μεταξύ μας, είμαι πάντα αντικειμενικός και άπαξ και καταφέρω να πείσω εμένα ότι το αποτέλεσμα είναι άρτιο, τότε το βλέπει και ο κόσμος. Δεν απέχω πολύ εγκεφαλικά από την πραγματικότητα.

Τους συνεργάτες σου πώς τους επιλέγεις κάθε φορά;
Οι επιλογές μου όσον αφορά τις συνεργασίες είναι καθαρά επαγγελματικές, βλέπω δηλαδή το όραμα και το εκτελώ. Έχω κάνει όμως και αρκετές συνεργασίες με νέους που δεν έχουν ακόμα καριέρα, μιας και μου αρέσει να δίνω ευκαιρίες σε ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Στα τραγούδια σου μιλάς αρκετά για τα βιώματά σου. Θεωρείς πώς το ραπ σου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοινωνικό; Αισθάνεσαι ότι έχεις υποχρέωση να έχεις κοινωνικό ή πολιτικό λόγο εξαιτίας και της καταγωγής σου;
Έχω μεγάλη γκάμα θεματολογίας και στιχουργικά. Κάνω αναφορές στα πάντα, εμπνέομαι από την καθημερινότητα και αν και δεν νιώθω ότι έχω κάποια υποχρέωση να το κάνω, πάντα γραφώ ό,τι αισθάνομαι.

Είσαι ίσως ένας από τους διασημότερους Αλβανούς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Πώς σε έχει ορίσει η καταγωγή σου; Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως χρειαστεί να την κρύψεις;
Σίγουρα υπήρχαν διακρίσεις και πολλές φορές με είχε επηρεάσει και επαγγελματικά, ειδικά στην αρχή της καριέρας μου. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το να είσαι Αλβανός είναι hot, με ευνοεί η καταγωγή μου, ενώ και πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, χρησιμοποιούν πια αλβανικά στα τραγούδια τους. Οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν διαφορετικά, ενώ τώρα τα νέα παιδιά είναι έξυπνα, έχουν καταλάβει τι ανόητο πράγμα είναι ο ρατσισμός,

Σε πολύ μικρή ηλικία σκέφτηκα αρκετές φορές να μην αναφέρω την καταγωγή μου καθώς ήξερα ότι θα ακολουθήσουν ρατσιστικά σχόλια και αυτό δεν ήταν ποτέ ευχάριστο, αλλά όλες αυτές οι σκέψεις ήταν περίπου πρώτη με δευτέρα δημοτικού. Έκτοτε δεν το έκρυψα ξανά ποτέ.

Κάποια στιγμή έμεινες κιόλας στην Αλβανία. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να γυρίσεις πίσω;
Στην Αλβανία έμεινα 1.5 χρόνο και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι σκεφτόμουν τότε. Ήταν μια περίοδος που ήμουν πολύ μπερδεμένος και είχα πολλά προβλήματα και έψαχνα τρόπους να τα λύσω. Το project Αλβανία δεν δούλεψε ποτέ, αλλά μου έδωσε πάρα πολλά μαθήματα. Σε ένα σημείο όσο έμενα εκεί απλώς ένιωσα ότι καταπιέζομαι και αποφάσισα να πάρω τη ζωή στα χεριά μου. Αυτός ήταν και ο λόγος που γύρισα. Ήθελα να τελειώσω ό,τι είχα αφήσει εδώ.

Αυτή τη στιγμή η αλβανική ραπ, αλλά και η ποπ γνωρίζουν τεράστια άνθιση, καταγράφοντας πολλά εκατομμύρια views σε πλατφόρμες όπως το YouTube. Δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι ίδιο με την αντίστοιχη ελληνική μουσική. Πιστεύεις ότι υστερούμε κάπου;
Παίζει σημαντικό ρολό η γλώσσα. Η Ελληνική γλώσσα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή γλώσσα ηχητικά. Τα ισπανικά, για παράδειγμα, χωρίς να καταλαβαίνεις νιώθεις ότι τα ξέρεις και μπορείς να τα ακούσεις πανεύκολα. Τα γερμανικά απ’ την άλλη ακούγονται περίεργα.

Παρόλ’ αυτά δε νομίζω ότι δεν υπάρχουν νούμερα στο ελληνικό YouTube και Spotify. Αντιθέτως, τα νούμερα είναι κολοσσιαία και είναι αξιοθαύμαστο αυτό που συμβαίνει μουσικά. Έχουμε μια πολύ καλή θέση στην παγκόσμια αγορά βάσει πληθυσμού της Ελλάδας.

Για να επιστρέψω στο 1111… Βλέπουμε στο εξώφυλλο του άλμπουμ μια φωτογραφία σου με τη μητέρα σου. Ποια είναι η σχέση σου μαζί της;
Όπως λέω και στο τραγούδι μου (σ.σ. Aftoktonia feat. Rack), «αγάπησα πολλές γυναίκες, σαν τη μάνα μου καμία».

«Αγάπησα πολλές γυναίκες, σαν τη μάνα μου καμία»

Έχεις πει σε συνέντευξή σου πως κάποτε χρειάστηκε να απευθυνθείς σε ειδικούς ψυχικής υγείας, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει από τη ραπ σκηνή όπου οι άνδρες παρουσιάζονται σκληροί και άτρωτοι.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τη ραπ σκηνή πιστεύω. Όσο πιο πίσω πάει κάνεις στον χρόνο θα δει ότι τόσο πιο δύσκολο ήταν να αναφερθεί κάποιος στην ψυχική του υγεία. Υπήρχε ο φόβος του στιγματισμού. Εγώ θέλω να σπάσω αυτή την αντίληψη, να την αλλάξω γιατί είναι λάθος.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και όλοι αξίζουμε ψυχική γαληνή και αρμονία, ανεξάρτητα με το αν η κοινωνία σε θεωρεί σκληρό ή μαλακό. Το κλειδί είναι η ισορροπία.

Στις 16/02 στο ΟΑΚΑ τι να περιμένουμε να δούμε; Θα είναι αυτό το μεγαλύτερό σου show;
Μια υπερπαραγωγή χωρίς προηγούμενο για τα Ελληνικά δεδομένα και αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο live που έχω κάνει μέχρι στιγμής.

***INFO

Το νέο album του TOQUEL “1111” κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά και φυσικά καταστήματα δίσκων από τη Minos EMI, a Universal Music Company

 Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο TOQUEL πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό 360 Live Show στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ OAKA.

Προπώληση Εισιτηρίων ΕΔΩ.