Occupied City: To ντοκιμαντέρ του Steve McQueen έρχεται στο Newman Cinema
Για τρεις μοναδικές προβολές, το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη για το κατεχόμενο Άμστερνταμ ετοιμάζεται να ανοίξει το παράλληλο πρόγραμμα του νέου κινηματογράφου των Αμπελοκήπων.
- 28 ΝΟΕ 2024
Στα μέσα Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι ο ιστορικός Ανδόρα γίνεται Newman και δεν θα είναι μόνο κινηματογράφος, αλλά ένας χώρος ανοιχτός σε κάθε μορφή έκφρασης.
Το πρόγραμμά του θα αποτελείται από επιλεγμένες φεστιβαλικές ταινίες Α’ προβολής, πολλές αποκλειστικότητες και ειδικές προβολές σύγχρονου πρωτοποριακού σινεμά.
Έχοντας την κινηματογραφική οθόνη στο επίκεντρο κάθε δημιουργίας, το Newman θα εξερευνήσει τις δυνατότητες του σύγχρονου οπτικοακουστικού μέσου και τη σύνδεσή του με παραστατικές τέχνες, δημιουργώντας μια αναπόσπαστη αλληλεπίδραση της εικόνας και της ζωντανής δράσης.
Τώρα, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το παράλληλο πρόγραμμά του με το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ Steve McQueen (Hunger, Shame, 12 χρόνια σκλάβος και προσεχώς, τη νέα του ταινία Blitz), Occupied City (Κατεχόμενη Πόλη), που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Θα παρουσιαστεί για τρεις μοναδικές προβολές την Κυριακή 8/12 στις 14:00 και τη Δευτέρα και Τρίτη 9-10/12 στις 20:00.
Η υπόθεση
Το Occupied City είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το κατεχόμενο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διερευνά την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τη σαδιστική βία που υπέστησαν, αλλά και την αντίσταση που προέβαλαν, υπό την κατοχή των Ναζί.
Αντιπαραβάλλοντας εικόνες από το σύγχρονο Άμστερνταμ, την εποχή του covid, και επικεντρώνοντας στα θέματα της απομόνωσης και του ελέγχου, της παρακολούθησης και της απώλειας της ιδιωτικότητας, της μνήμης και του τραύματος, αλλά και της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και της κοινότητας, ο Steve McQueen, μας προσφέρει ένα πρωτοποριακό κινηματογραφικό “παιχνίδι” ελεύθερων συνειρμών και πολύτιμων στοχασμών.
Η σκηνοθεσία του χαρακτηρίζεται από την προσοχή στη λεπτομέρεια και το συναισθηματικό βάθος. Η χρήση αρχειακού υλικού, σε συνδυασμό με σύγχρονες αναφορές, δημιουργεί μια συναρπαστική και καθηλωτική εμπειρία που αποτυπώνει τόσο τη φρίκη όσο και το ανθρώπινο πνεύμα της εποχής.
Με μια αξέχαστη μουσική επένδυση, που η Guardian χαρακτήρισε ως «μία μνημειώδη ταινία», αποτελεί μαρτυρία της αντοχής και του θάρρους των ανθρώπων που βίωσαν μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας.
H ταινία, που είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο Atlas of an Occupied City (Amsterdam 1940-1945) της (συζύγου του σκηνοθέτη) Bianca Stigter, περιπλανιέται από δρόμο σε δρόμο στο σημερινό Άμστερνταμ, εντοπίζοντας 130 σημεία στα οποία οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής διέπραξαν φρικαλεότητες σε βάρος του εβραϊκού πληθυσμού (σ.σ. στην Ολλανδία καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων Εβραίων στη Δυτική Ευρώπη). Η Melanie Hyams αφηγείται τι συνέβη σε κάθε τοποθεσία.
Το τετράωρο ντοκιμαντέρ του αποτελεί μία σκοτεινή αφήγηση που συνδέει το παρελθόν με ένα επισφαλές παρόν.