© Rafael Lozano-Hemmer
FESTIVAL

Οδήγηση με τη σκέψη και εικονικό πινγκ-πόνγκ: Τι θα κάνεις στο SNF Nostos

Το αγαπημένο καλοκαιρινό φεστιβάλ στα νότια κορυφώνεται, οπότε μαζέψαμε σε μια λίστα τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις. Μουσική, εικαστικά, τεχνολογία και υγεία.

Δεν είναι ακόμη ένα φεστιβάλ, μέσα στα υπόλοιπα που τρέχουν μέσα στον μήνα. Εάν ήταν αγώνας δρόμου, θα παρομοιάζαμε αυτές τις εβδομάδες σαν το σπριντ των 100 μέτρων, πριν τη γραμμή του Αυγούστου, αλλά το Summer Nostos Festival τρέχει από χιλιόμετρα μακριά με σταθερό ρυθμό, σαν γνήσιος μαραθωνοδρόμος. Είναι ένα από τα ορόσημα, που άτυπα δηλώνουν καλοκαίρι.

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει οι ημερομηνίες του φετινού φεστιβάλ, αλλά τώρα είναι που κορυφώνεται και αυξάνει τη δυναμική του: έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου, το Summer Nostos (φέτος, λέγεται SNF Nostos) φτιάχνει ένα μιξ πρόγραμμα από μουσική, εικαστικά, τεχνολογία και επιστήμη, το οποίο προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Το παραλιακό τοπόσημο του Piano γεμίζει κόσμο.

Το φετινό φεστιβάλ θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα της δημόσιας υγείας – παράδοξο να τίθεται από ένα ιδιωτικό ίδρυμα, δεν είναι; Αλλά και πάλι, έχουμε την υποχρέωση να δούμε ξανά τα δύο περασμένα χρόνια, με πρόθεση αναθεώρησης. Τι συνέβη στον παγκόσμιο χάρτη, μετά το σοκ της πανδημίας; Ενώ η τεχνολογία έχει ξεπεράσει το τρωτό σώμα, γιατί συνεχίζεται να μαστίζεται ο κόσμος από ανισότητα;

Όλα αυτά, βέβαια, προσφέρονται κυρίως με το φορμάτ της εμπειρίας στον επισκέπτη, οπότε είπαμε να καταγράψουμε μερικές από τις εμπειρίες που εμείς είδαμε και ανυπομονούμε να δούμε τις υπόλοιπες μέρες του Summer Nostos. Παρεμπιπτόντως, η θερμοκρασία είναι κάπως καλύτερα από κέντρο, αφού πέσει ο ήλιος.

Τι να κάνεις από το πρόγραμμα του SNF Nostos

Πιάσε τον παλμό από το ταίρι σου
 Εξ αποστάσεως, χωρίς επαφή. Τα βιομετρικά δεδομένα, τα στοιχεία δηλαδή που είναι ξεχωριστά για τον καθένα μας, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα είτε η μοναδική μορφολογία του προσώπου μας, ελέγχονται ως γνωστόν καλύτερα από τα όργανα τεχνητής νοημοσύνης. Ο μεξικανός εικαστικός Rafael Lozano-Hemmer χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για να φέρει σε επαφή – θες να νιώσεις μια εμπειρία που πηγαίνει τόσο βαθιά, όσο οι μνήμες της κύησης. Στο έργο Remote Pulse.

Ένα κλικ για τον αλγόριθμο
Και πάλι ο Μεξικανός Rafael Lozano-Hemmer, σε ένα ανάλογης τεχνολογίας έργο, αλλά πολύ πιο μαζικό. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ παραχωρούν το πρόσωπό τους στον αλγόριθμο (είναι από τις λίγες φορές που τα δεδομένα σου θα χρησιμοποιηθούν για μη εμπορικούς λόγους) κι έπειτα το ένα μετά το άλλο ενσωματώνονται σε ένα κοινό πορτρέτο. Το έργο Recorded Assembly προβάλλεται σε μεγάλη κλίμακα, στην Αγορά εμπρός στην κεντρική είσοδο, καθώς σε ζωντανό χρόνο μεταμορφώνεται.

Δες καθαρά τα γεγονότα

Το μικρόβιο της Covid 19 είναι συγκεκριμένο (έστω κι αν υπάρχουν παραλλαγές), αλλά η πολιτική αντιμετώπισής του κάθε άλλο παρά συγκεκριμένη υπήρξε ανά ήπειρο και κράτος. Ανισομερείς ήταν επίσης οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης – τα αναπτυσσόμενα κράτη είναι σε στάδιο παραίτησης ή εξέγερσης πλέον. Κάποια κράτη ποτέ δεν έλαβαν υγειονομική κάλυψη, όπως αποτυπώνει εύγλωττα η διαδραστική εφαρμογή που δημιούργησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με τη στήριξη του ΙΣΝ. Στον Πύργο Βιβλίων.

AR πινγκ-πόνγκ
Πέντε σενάρια εικονικής πραγματικότητας ζωντανεύουν από τις συσκευές που εγκαταστάθηκαν στον Θόλο, για όποιον φορέσει τα γυαλί. Παιχνίδι και αδρεναλίνη είναι το concept, που γενικά πιστεύω είναι η καλύτερη VR εμπειρία προς το παρόν – σαν να παίζεις ένα mobile παιχνίδι αντανακλαστικών, αλλά με εργαλεία εμβύθισης. Αυτό που ξεχωρίζει τεχνολογικά είναι το Eleven Table Tennis, η πιο ρεαλιστική προσομοίωση του πινγκ-πονγκ σε εικονικό κόσμο, όπως και μία συσκευή που οδηγάς ένα ψηφιακό όχημα, μονάχα με τη δύναμη του μυαλού σου.

Σύνδεσε τον εγκέφαλό σου σε υπολογιστή
 Η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης, που δύναται να αντικαταστήσει μέρη του ανθρώπινου σώματος, να επανορθώσει πληγές και να ανατρέψει αναπηρίες. Ένα βιωματικό test drive σε συσκευές αιχμής που κατασκεύασαν οι ερευνητές του ETH Zurich προσφέρεται στις 23 και 24/6 στο φουαγιέ της ΕΛΣ. Το εντυπωσιακότερο είναι ένα ζευγάρι ακουστικών που μετράει με ακρίβεια την εγκεφαλική δραστηριότητα και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση – μέχρι τέσσερα άτομα μπορούν να διαγωνιστούν ταυτόχρονα.

Μπάσκετ στην Εθνική Λυρική Σκηνή
 Αθλητές από την ελληνική Special Olympics αλλά και της AMKE Γήπεδο Ζωής θα πάρουν θέση μπροστά στα κόκκινα, βελουτέ καθίσματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για ένα φιλικό αγώνα υψηλού συμβολισμού, σαν θεατρική πράξη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, μεταξύ άλλων. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 5.15 μ.μ.

Ένα βράδυ στο Ξέφωτο
Το συναυλιακό vibe του φεστιβάλ συγκεντρώνεται σε μία μόνο νύχτα, γεγονός που κάνει τα πράγματα πιο διαχειρίσιμα, αλλά και πιο εκρηκτικά. Διότι το back-to-back πρόγραμμα του Ξέφωτου, στις 24 Ιουνίου, έχει ως κύριο όνομα την εκτυφλωτική Jorja Smith που έρχεται πρώτη φορά στην πόλη μας, ενώ το μικρόφωνο πρόκειται να περάσει χέρι με χέρι στο νέο αυστραλιανό πολυβόλο της ραπ μουσικής Masked Wolf, όπως και στο νέο αστέρι Good Job Nicky. Ανυπομονούμε.

ΙΝFΟ

Summer Nostos Festival 2022
Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Έως 26 Ιουνίου
Είσοδος ελεύθερη
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ