Πηνελόπη Γερασίμου
ΘΕΑΤΡΟ

Οι μεταμορφώσεις του Ευριπίδη Λασκαρίδη και 3 ακόμα πρεμιέρες για τον Απρίλιο

Ξεχωρίζουμε κάποιες από τις νέες παραστάσεις που προσγειώνονται στην αθηναϊκή σκηνή τον μήνα που σηματοδοτεί το φινάλε της σεζόν.

Το προσωπικό και το συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας ανοίγει επί σκηνής. Ο εθισμός μας στο σύνδρομο της κλειδαρότρυπας μπλέκεται με τον Μαραντόνα. Αποτυχημένοι πιανίστες προσπαθούν να βρουν διέξοδο. Ένα μεταμορφωσιγενές πέτρωμα γίνεται η αφορμή για να αναρωτηθούμε «πόσο απέχει τελικά μία κραυγή από ένα γέλιο;». 

Μπορεί ο Απρίλιος να είναι παραδοσιακά ο μήνας που κλείνει η θεατρική σεζόν και πέφτει η αυλαία για τις περισσότερες παραστάσεις πριν τις γιορτές του Πάσχα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε νέα θεατρικά έργα που κάνουν πρεμιέρα στις αθηναϊκές σκηνές, δίνοντας μία μικρή παράταση. 

Lapis Lazul Ι από 04/04

Μετά την ολοκλήρωση τριών έργων, που συνεχίζουν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο, RELIC (2015), ΤΙΤΑΝΕΣ (2017) και ΕΛΕΝΙΤ (2019), ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει, πρώτα στη Στέγη, τη νέα του διεθνή συμπαραγωγή.

Μία ιδιότυπη παράσταση στα όρια της περφόρμανς, του χορού και των εικαστικών τεχνών, που επικεντρώνεται στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και τον τρόμο. Αντλεί το όνομά της από ένα μεταμορφωσιγενές πέτρωμα. Το λάπις λάζουλι, που παρουσιάζει απρόβλεπτη συμπεριφορά κάτω από μεγάλη πίεση. 

Ερμηνεύουν: Άγγελος Αλαφογιάννης, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Δημήτρης Ματσούκας, Μαρία Μπρέγιαννη/Ευτυχία Στεφάνου*, Σπύρος Ντόγκας (*διπλή διανομή).

Προπώληση εδώ.

Pietà Ι από 05/04

Οι μεταμορφώσεις του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη και 3 ακόμα πρεμιέρες για τον Απρίλιο

Εδώ δεν έχουμε ακριβώς μία πρεμιέρα, αλλά μία επανάληψη. Η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η Μάρθα Μπουζιούρη μέσα στον χειμώνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου επιστρέφει για έναν ακόμα, τελευταίο, κύκλο, αυτή τη φορά στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για να ψηλαφίσει ξανά το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας, της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας

Το κείμενο του έργου βασίστηκε στις πραγματικές αφηγήσεις των πέντε μητέρων που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους -Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου)-, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.

Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Δώρα Παρδάλη.

Προπώληση εδώ.

Ο αποτυχημένος Ι από 11/04

Οι μεταμορφώσεις του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη και 3 ακόμα πρεμιέρες για τον Απρίλιο

Ο θρυλικός Καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, δύο πρώην συμμαθητές του που έζησαν τη ζωή τους ως αποτυχημένοι πιανίστες, οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ, το φουαγέ ενός παρατημένου κεντροευρωπαϊκού ξενοδοχείου και η ιδιοκτήτριά του συνθέτουν ένα ιδιότυπο «προφορικό μιούζικαλ» για την ιδιοφυΐα, την εμμονή και τη ματαίωση.

Βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ο Έκτορας Λυγίζος παρουσιάζει τον Αποτυχημένο σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ. Μία παράσταση μουσικού θεάτρου για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο.

Παίζουν: Άρης Μπαλής, Γιάννης Νιάρρος, Αμαλία Μουτούση, Έκτορας Λυγίζος.

Προπώληση εδώ.

Pavlov ή δύο δευτερόλεπτα πριν το έγκλημα Ι από 15/04

Οι μεταμορφώσεις του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη και 3 ακόμα πρεμιέρες για τον Απρίλιο

Πέντε ηθοποιοί, εφτά ρόλοι, μια τράπουλα, ένα φίδι και ο Μαραντόνα ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να αφηγηθούν ιστορίες για την αδυσώπητη χειραγώγηση μας από τα Μ.Μ.Ε, αλλά και τον εθισμό μας στο σύνδρομο της κλειδαρότρυπας.

Το άπαιχτο στη χώρα μας έργο του Gustavo Ott, μία κωμωδία τρόμου γραμμένη το 1986 στη Βενεζουέλα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, σε σκηνοθεσία Σέργιου Κομπόγιωργα.

Παίζουν: Στρατής Χατζησταματίου, Διονυσία Μπαλαμώτη, Ιοκάστη-Αγαύη Παπανικολάου, Βασίλης Μπούτσικος, Διονύσης Πιφέας.

Προπώληση εδώ.