© Camille Walsh Photography
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι The Necks έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια μυσταγωγική βραδιά με το διεθνώς αναγνωρισμένο jazz τρίο από την Αυστραλία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ωδείο Αθηνών.

Τo Scenius [at] Athens εγκαινιάζει μία νέα σειρά γεγονότων στην Αθήνα, παρουσιάζοντας το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους The Necks για μια μοναδική live εμπειρία στο Ωδείο Αθηνών, στην αίθουσα Ιωάννης Δεσποτόπουλος. Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής τους περιοδείας, το τρίο από την Αυστραλία που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και που κατέχει πληθώρα βραβείων σε διεθνές επίπεδο, κάνει μία στάση στην Αθήνα, για μία μόνο βραδιά, και ξεδιπλώνει ένα αυτοσχεδιαστικό ηχητικό ταξιδι, με εναν διάλογο μεταξυ πιάνου, κρουστών και κοντραμπάσσου.

Λίγα λόγια για τους The Necks

The Necks © Camille Walsh Photography

Από το 1989 που παρουσιάστηκαν στο κοινό με το «Sex», όταν λίγο πριν ο κόσμος θαύμαζε την μουσική σκηνή της Αυστραλίας με τους Triffids, Sunnyboys, Ed Kuepper, Church, Lime Spiders, Laughing Clowns, κ.ά., και που αποτέλεσαν μουσικές επιρροές της μπάντας, οι The Necks συνεχίζουν μέχρι σήμερα το απροσδιόριστο, ακόμα αχαρτογράφητο και απίθανο ταξίδι τους. Είναι η jazz της νέας εποχής, είναι το ambient χωρίς διόλου ηλεκτρονική μουσική, είναι το post-minimalism που μπορεί να «συνομιλεί», είναι η μετά avant-garde στάση που δημιουργεί trance εμπειρία ή δεν είναι τίποτα από όλα αυτά γιατί αποτυγχάνουν οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί, όταν πρόκειται για τους The Necks, δηλαδή τους Chris Abrahams (πιάνο) Tony Buck (drums) Lloyd Swanton (bass).

Η αποθέωση από τον παγκόσμιο τύπο

The Necks © Camille Walsh Photography

Έχοντας στο ενεργητικό τους 19 άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το «Travel» (2023), οι The Necks έχουν επάξια κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες τζαζ μπάντες, με τις ζωντανές τους εμφανίσεις να αποτελούν μοναδική ηχητική εμπειρία, μέσω της ρυθμικής ελευθερίας και των περίτεχνων αυτοσχεδιασμών, που φτάνει στα όρια της μυσταγωγίας μέσω της μουσικής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί οπαδοί τους, τούς ακολουθούν από πόλη σε πόλη. Ούτε οι διθυραμβικές κριτικές που έχουν λάβει στα σημαντικότερα Μέσα ανά τον κόσμο. Οι New York Times άλλωστε τους έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα στον κόσμο», ενώ ο Guardian είχε δηλώσει για τους Αυστραλούς ότι είναι «έΕνα από τα πιο εκπληκτικά συγκροτήματα στον πλανήτη, μια ηχητική εμπειρία που έχει ελάχιστους παραλληλισμούς ή αντιπάλους».

Τη βραδιά ανοίγει το Costas Baltazanis Τrio που αποτελείται από έλληνες μουσικούς που ζουν σε τρεις διαφορετικές χώρες. Ο Κώστας Μπαλταζανης στην κιθάρα, που ζει και δρα στη Νέα Υόρκη, ο Απόστολος Σιδερης στο κοντραμπάσσο, από το Παρίσι, και ο Δημήτρης Κλωνής στα τύμπανα, από την Αθήνα.

Πριν από τις δύο συναυλίες θα προβληθεί στον χώρο του αμφιθεάτρου το ντοκυμαντέρ «Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί (Improvisations in Parallel Mode)» σε σκηνοθεσία Πέτρου Κολοτούρου. Ένα οδοιπορικό στα ηχοτοπία της ελληνικής επαρχίας με τους μουσικούς του κάθε τόπου να συνθέτουν το soundtrack της εκπληκτικής συνεργατικής δουλειάς μιας πληθώρας δημιουργών. Συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Ross Daly, Κέλυ Θωμά, Ευγένιος Βούλγαρης, Αλεξία Κατσανεβάκη, Στέλιος Πετράκης, Δημήτρης Σιδερής, Αντώνης Ανισέγκος, Kolida Babo (Σωκράτης Βότσκος, Χάρης Π.), Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιάννης Ζαννής, Γιώργος Γαρόζης, Μαργαρίτα Ερμίδου, Tότα Κοντόγεωργα, Evan Handlet. Δείτε το trailer εδώ.

Για τους λάτρεις του βινυλίου, θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην γκαρνταρόμπα του Ωδείου (cloakroom) όπου θα λειτουργεί ηχοσύστημα με πηγή βινυλίου, προσανατολισμένο στη φυσική αναπαραγωγή του ήχου. Θα επιλεχθούν δίσκοι οι οποίοι θα ακούγονται ολόκληροι, με σκοπό να ακουστεί η μουσική όπως την εννοούσε ο καλλιτέχνης.

Scenius [at] Athens

The Necks © Camille Walsh Photography

Ο συνθέτης και καινοτόμος της ambient μουσικής Brian Eno, πρότεινε τη λέξη Scenius για να αποδώσει την ακραία δημιουργικότητα που μπορούν να δημιουργήσουν κατά καιρούς ομάδες, μέρη ή “σκηνές”. Ο πραγματικός ορισμός του είναι ο εξής: “Το Scenius αντιπροσωπεύει την ευφυΐα και τη διαίσθηση μιας ολόκληρης πολιτιστικής σκηνής. Είναι η κοινοτική μορφή της έννοιας της ιδιοφυΐας”.

Το Scenius αντιμετωπίζει τα καλλιτεχνικά συμβάντα ως καταλύτες για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την έμπνευση μέσα στην κοινότητα. Έπειτα από τις πετυχημένες εκδοχές του στο Βερολίνο, η ομάδα του Scenius προτείνει μία σειρά από δράσεις με επίκεντρο την Αθήνα. Η αρχή γίνεται το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών με βασικούς πρωταγωνιστές τους The Necks.

Πρόγραμμα

  • 18.00: Vinyl Listening Sessions + Vinyl and merchandise market
  • 19.00: Προβολή Ντοκιμαντέρ Παράλληλοι αυτοσχεδιασμοί (Improvisations in Parallel Mode) του Πέτρου Κολοτούρου
  • 20.00: Costas Baltazanis Trio
  • 21.00: The Necks Live

Εισιτήρια για την πρώτη παράσταση των The Necks στο Ωδείο Αθηνών θα βρεις εδώ.