© Andreas Simopoulos
CULTURE CLUB

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Καταγράφουμε τα highlights της αθηναϊκής σκηνής για αυτόν τον μήνα.

Από θεατρική άποψη, ο Φεβρουάριος προμηνύεται ως ένας πολύ καλός ή μάλλον εξαιρετικός μήνας. Για την ακρίβεια, είναι ιδιαίτερα πλούσιος και παραγωγικός με πάνω από 25 πρεμιέρες να προσγειώνονται στην αθηναϊκή σκηνή προτείνοντας έργα για κάθε προτίμηση. Εμείς φτιάξαμε τη δική μας λίστα με τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις.

Η θεατρική 11άδα του Φεβρουαρίου

Από το πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων που ανοίγουν αυλαία μέσα στον μήνα, επιλέξαμε τις έντεκα που ακολουθούν. Έργα που απλώνονται από το είδος του μιούζικαλ και του μουσικού θεάτρου μέχρι εκείνο της κωμωδίας, του δράματος και του μυστηρίου. Παραστάσεις για κάθε γούστο που δεν πρέπει να χάσεις.

Talk Show | από 01/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Μετά τους Παίχτες, την παράσταση που αποτελεί το θεατρικό talk of the town, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής συνεργάζεται ξανά με τον συγγραφέα Βασίλη Μαγουλιώτη και μαζί παρουσιάζουν το Talk show. Μία καφκική κωμωδία τηλεοπτικής (υπο)κουλτούρας, με τους Στέλιο Ιακωβίδη, Άρη Μπαλή και Πανάγο Ιωακείμ επί σκηνής.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΐΣ

Αινιγματικές παραλλαγές | από 04/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Ύστερα από το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό Έτερος Εγώ, ο Σωτήρης Τσαφούλιας εφορμά στη θεατρική σκηνή συνσκηνοθετώντας με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη τις Αινιγματικές Παραλλαγές του Eric- Emmanuel Schmitt. Ο δεύτερος κρατά και ρόλο ηθοποιό, στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου. Το έργο αφορά μία συνέντευξη που οδηγεί σε ένα σκληρό παιχνίδι της αλήθειας και παράλληλα φανερώνει έναν τρυφερό και ευαίσθητο κόσμο.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η αλήθεια είναι | από 04/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Η θεατρική ομάδα bijoux de kant επιστρέφει στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία με το νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, και μίλα απροκάλυπτα για τη σκληρότητα της καθημερινότητας, τη συγκάλυψη της συναισθηματικής παθογένειας, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τη στοχοποίηση του διαφορετικού.

Μιλά για το σώμα, τη σεξουαλικότητα, τη συγγένεια, τη μνήμη, το τραύμα, την ταυτότητα. Μιλά για τη σιωπηλή εξοικείωσή μας με τη βία. Η παράσταση επιχειρεί μια κατάβαση σε μια σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης που βρίσκεται δίπλα μας και αναπαράγει στερεότυπα που αντιμάχονται κάθε διαφορετικότητα και «παρέκκλιση». 

Αμαντέους | από 04/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ανεβάζει το θεατρικό αριστούργημα του Πήτερ Σάφερ, Αμαντέους με τη μουσική να ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από ένα διαφορετικό κουιντέτο εγχόρδων σε πρωτότυπες μεταγραφές των έργων του Μότσαρτ, κάτι που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τον Αντόνιο Σαλιέρι υποδύεται ο Νίκος Ψαρράς, τον νεαρό Αμαντέους ο Γιάννης Νιάρρος, ενώ η Μαίρη Μηνά τη σύζυγο του δεύτερου, Κωνστάνς

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Χαλεπάς | από 10/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιανούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία για τη μυθιστορηματική ζωή του γλύπτη που αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του δια χειρός της Αργυρώς Χιώτη.

Η σκηνοθέτις περπατά τον δύσβατο δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και στο παράλογο, στην αδράνεια και στη δημιουργία, παραδίδοντας μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με λιμπρέτο του The Boy, μουσική του Jan Van Angelopoulos, σκηνικό χώρο της Έφης Μπίρμπα και μία ερμηνευτική ομάδα αξιώσεων.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Η αυλή των θαυμάτων – Το μιούζικαλ | από 11/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Η Αυλή των θαυμάτων είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης («Κάρολος Κουν», 2018) και ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου, της Αυλής των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μορφή μιούζικαλ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μαρίκα Νίνου – Σαν άστρο | από 11/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Μια θεατρική παράσταση με ζωντανά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και χορό-ακροβασία, που ξετυλίγει το νήμα της σύντομης και πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια: της αρμενικής καταγωγής Μαρίκας Νίνου αλλά και της ίδιας της εποχής, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόλαβε να αναπτυχθεί, να εδραιωθεί αλλά και να ξεκινήσει να παρακμάζει το αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι.

Σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη και πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι: Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Γιάννος Περλέγκας, Μάνος Στεφανάκης. 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ - ΦΡΥΝΙΧΟΥ

Moby Dick – The Musical | από 15/02

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όλων των εποχών μετατρέπεται σε μιούζικαλ από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η ιστορία ενός καπετάνιου που θέλει να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντας μια τεράστια λευκή φάλαινα η οποία, σε προηγούμενο ταξίδι του, είχε επιτεθεί στο πλήρωμα, τον ίδιο αλλά και το πλοίο του, μοιάζει να είναι η ίδια ιστορία που η ανθρωπότητα όπως την γνωρίζουμε σήμερα, έχει τόσο πολλή ανάγκη.

Φτηνά Τσιγάρα | από 16/02

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Φεβρουαρίου που ξεχωρίζουν

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, η πασίγνωστη ταινία Φτηνά τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη, που σημάδεψε τη δεκαετία του ’90 και αγαπήθηκε παράφορα από τη νέα γενιά, μετατρέπεται σε μιούζικαλ από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια «ρομαντική οπερέτα» σε 34 σκηνές και 19 τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες, συλλέκτες στιγμών και φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους, σε μουσική του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, λιμπρέτο του Πέτρου Βουνισέα και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Πονηρό πνεύμα | από 18/02

Ο Γιάννης Χουβαρδάς καταπιάνεται με το Πονηρό πνεύμα, του Νόελ Κάουαρντ και το ανεβάζει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Γραμμένο το 1941, το έργο που καυτηριάζει την απιστία στον έγγαμο βίο έκανε πρεμιέρα στο Γουέστ Εντ, σημειώνοντας ρεκόρ παραστάσεων. Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του συγγραφέα σε Αγγλία και Αμερική και γνώρισε αρκετές προσαρμογές ως μιούζικαλ, κινηματογραφική ταινία (1945 και 2020), ραδιοφωνική παράσταση, τηλεταινία.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα | από 21/02

Το έργο σταθμός του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε μια σύγχρονη διασκευή για τρεις άντρες και ζωντανή μουσική επί σκηνής, έρχεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Η παράστασή του θα προσπαθήσει να αναδείξει τον κεντρικό πυρήνα του έργου δημιουργώντας ένα νέο αισθητικό πλαίσιο στο χαρακτηρισμένο από πολλούς κριτικούς ήδη κλασικό κείμενο, της Δεσποινίδος Μαργαρίτας.

Τον κεντρικό ρόλο της περίφημης ηρωίδας κρατά ο Πάνος Παπαδόπουλος, ενώ τη ζωντανή μουσική ερμηνεύουν τα αδέρφια Γιάννης και Μιχάλης Λατουσάκη.