ΘΕΑΤΡΟ

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Καταγράφουμε τα highlights της αθηναϊκής σκηνής για τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Βρισκόμαστε λίγο πριν το επίσημο τέλος της θεατρικής περιόδου και ο Μάρτιος είναι εθιμοτυπικά ένας φτωχός από πρεμιέρες μήνας. Σχεδόν πάντα όμως φέρνει στη σκηνή διαμαντάκια, που αν και ο χρόνος παρουσίασής τους είναι περιορισμένος, καταφέρνουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην εκάστοτε σεζόν. 

Ποιες λοιπόν είναι οι πρεμιέρες που θα μας απασχολήσουν για τον μήνα Μάρτιο;

Πρεμιέρες: Η θεατρική 10άδα του Μαρτίου 

Από το πρόγραμμα παραστάσεων που ανοίγουν αυλαία μέσα στον μήνα, επιλέξαμε τις επτά που ακολουθούν. Έργα που καλύπτουν κάθε προτίμηση, από κωμωδίες και σάτιρες μέχρι αληθινές ιστορίες και από εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας μέχρι ολοκαίνουργια ελληνικά κείμενα.  

Λοιμός | από 02/03

θέατρο

Μουσική παράσταση του Βασίλη Βηλαρά φτιαγμένη από τα υλικά που γεμίζουν καθημερινά τα newsfeed μας. Η πατριαρχία, ο σεξισμός, τα give aways, οι γυναικοκτονίες, η ομοφοβία, ο φασισμός, οι close friends, η αστυνομική βία, το victim blaming, ο παραλογισμός των dating apps γίνονται τραγούδια σε μία performance για το τσίρκο που λέγεται Ελλάδα. 

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα | από 03/03

θέατρο

Μετά τη συνεργασία τους στον Γυάλινο Κόσμο, ο Δημήτρης Καραντζάς και η Μπέττυ Αρβανίτη ενώνουν ξανά δυνάμεις, με αφορμή το εμβληματικό, διαποτισμένο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ. Στο Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα, που διαδραματίζεται μία καλοκαιρινή ημέρα του 1912, μία τετραμελής αμερικανική οικογένεια μετεωρίζεται ανάμεσα σε αισθήματα αγάπης και μίσους με τον σπουδαίο Αμερικανός δραματουργό, σε πλήρη ωριμότητα, να αναμοχλεύει όσα σχεδόν τραυματικά έζησε ως παιδί και όσα σημάδευσαν τη νεότητά του.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

On Ego | από 08/03

θέατρο

Ο Γιάννης Νταλιάνης και η ομάδα ZERO GRAVITY ανεβάζουν το έργο του διακεκριμένου συγγραφέα και σκηνοθέτη Mick Gordon, που βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο Η Σιωπηλή Χώρα του σημαντικού νευροεπιστήμονα Pierre Broca. To On Ego διερευνά μέσα από ένα εξωφρενικό επιστημονικό πείραμα με αναπάντεχες συνέπειες, ένα θεμελιώδη γρίφο της φιλοσοφίας και της επιστήμης: πώς η σάρκα γίνεται πνεύμα; Πώς τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου μας δημιουργούν τη συνείδηση ενός εαυτού; Υπάρχει κάτι άλλο μέσα μας εκτός από μια σύνθεση υλικών στοιχείων; Στο τέλος της ημέρας, εσείς θα πατούσατε το πράσινο κουμπί της τηλεμεταφοράς;

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Τρωίλος και Χρυσηίδα | από 11/03

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Ο William Shakespeare αντλεί έμπνευση και υλικό από τα επεισόδια του Τρωικού πολέμου και γράφει μια τραγωδία -ή καλύτερα μια κωμωδία;- για την τέχνη της μάχης και του έρωτα. Αποτυπώνει συναισθήματα και συμπεριφορές που αναδύονται εν βρασμώ, για να τα σχολιάσει αργότερα εν ψυχρώ. Η Μαρία Πανουργιά επιλέγει αυτό το λιγότερο δημοφιλές έργο από τη δραματουργία του Βάρδου με την παρακμή και τη λαγνεία στον πυρήνα του.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές | από 11/03

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Η Σοφία Βγενοπούλου και η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζουν το κλασικό έργο του Ελβετού Max Frisch, που ανεβαίνει ξανά και ξανά στα θέατρα του κόσμου για περισσότερα από 60 χρόνια, σχολιάζοντας με καυστικό χιούμορ αλλά και σκληρή ειλικρίνεια τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα αδιέξοδά τους. Μία ομάδα εφήβων καλείται να υπερασπιστεί έναν κόσμο σε κατάσταση συναγερμού: αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις απειλούν να ισοπεδώσουν την πόλη τους.

ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»

Αυτόχειρ! | από 16/03

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μεταφέρει στη σκηνή υπό τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης το εκρηκτικής δύναμης έργο του Nikolai Erdman που μιλά για την κοινωνική υποκρισία, τη λογοκρισία, αλλά και την εργαλειοποίηση ακόμα και του ίδιου του θανάτου. Ο Ρώσος συγγραφέας πλήρωσε με μακρόχρονη εξορία στη Σιβηρία τη συγγραφή του Αυτόχειρα, το 1928, που απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σουηδία 40 χρόνια αργότερα.

ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Το Σώσε | από 18/03

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης καταπιάνεται για πρώτη φορά με μία καθαρόαιμη κωμωδία, όπως αυτή του Michael Frayn που φέρνει στη σκηνή όσα γίνονται πίσω από αυτήν. Στο πλευρό του θα δούμε τους Σμαράγδα Καρύδη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργο Χρυσοστόμου και Λένα Παπαληγούρα.

Ημέρα Κυρίου | από 18/03

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Ο Μάνος Καρατζογιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, σκηνοθετεί τους Μάξιμο Μουμούρη και Φαίη Ξυλά στο καινούργιο έργο του Γιάννη Τσίρου (Άγριος Σπόρος, Αξύριστα Πηγούνια) που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο σανίδι. Χαρακτήρες οικείοι που ξυπνούν στον καθένα μας υπαρξιακές αγωνίες, αδυναμίες και δυνατότητες, συμβιβασμούς και αντιστάσεις ζωντανεύουν μέσα από τη ρεαλιστική, αιχμηρή πένα του συγγραφέα.

ΕΝΡΟΝ (πάρτυ σαν να είναι νάιντιζ) | από 24/03

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Ο Άρης Λάσκος παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το ENRON  της Βρετανής συγγραφέως Lucy Prebble, που είναι βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα του διαβόητου οικονομικού σκανδάλου. Αφηγείται τη φρενήρη λογιστική ανάπτυξη της εταιρείας ENRON, που πτώχευσε το 2001, αφήνοντας 40.000 ανέργους και εξαφανίζοντας μισθούς και συντάξεις ύψους 28 δισ. δολαρίων. Ο σκηνοθέτης και η ομάδα του, που καταπιάνονται για πρώτη φορά με το είδος της μυθοπλασίας, επέλεξαν να παρουσιάσουν το έργο σε μια ιστορική συγκυρία, κατά την οποία, ενώ η οικονομική κρίση είναι πλέον πίσω, η πανδημία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αναίμακτη επιστροφή στον πρότερο βίο.

Μισάνθρωπος | από 26/03

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Μαρτίου που ξεχωρίζουν

Η Άντζελα Μπρούσκου διερευνά την αντικοινωνική συμπεριφορά του Μισανθρώπου. Τι ωθεί το άτομο να αποσυρθεί από το κοινωνικό σύνολο ως μία συνειδητή επιλογή. Να βιώσει την απόλυτη μοναξιά μέσα από μια σχεδόν αυτοκαταστροφική, ατομικιστική στάση. Με αυτό το εγχείρημα καταθέτει τον προβληματισμό της μέσα από τον εμβληματικό έργο του Μολιέρου για την ανθρώπινη φύση και τη γελοιότητά της.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!