© Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Πάσχα στην Αθήνα: Δωρεάν δράσεις για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα

Ατμοσφαιρικές συναυλίες σε χώρους λατρείας, ξεναγήσεις στα κατάλοιπα της βυζαντινής Αθήνας και ένα μεγάλο Meet Market για μοναδικές αγορές φτιάχνουν το πρόγραμμα των ημερών.

Δεν είναι μόνο το ξακουστό έθιμο των Μπότηδων με τις κανάτες στην Κέρκυρα και ο εντυπωσιακός ρουκετοπόλεμος το βράδυ της Ανάστασης στο νησί της Χίου, που μετρούν αιώνες ιστορίας. Ούτε χρειάζεται απαραίτητα για να μπούμε σε πλοία και καράβια προκειμένου να ζήσουμε ένα από αυτά. Δεν το λέμε για να χρυσώσουμε το χάπι σε όσους από εμάς θα μείνουμε πίσω στο κλεινόν άστυ τις μέρες του Πάσχα, αλλά είναι αλήθεια (και σχετικά άγνωστη) πως αυτές τις μέρες η πόλη μας κρατά τα δικά της έθιμα και συνήθειες, που την κάνουν να μοιάζει με χωριό. Ένα αντίβαρο στην απρόσωπη τουριστικοποίηση στην οποία υποβάλλεται χωρίς μέτρο τα τελευταία χρόνια.

Τέτοια παραδείγματα είναι η μοναδική περιφορά που διεξάγεται μεσημεριανές ώρες, μέσα στο δάσος του Υμηττού στη Μονή Καισαριανής, είναι η πρώτη (σε όλη τη χώρα) ανάσταση στον επιβλητικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια, είναι η περιφορά στα Αναφιώτικα.

Αλλά είναι και οι δράσεις που οργανώνονται ένεκα των ημερών. Ας πούμε, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής το οποίο επιστρέφει, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να βιώσουμε το αίσθημα της λύτρωσης και της κατάνυξης που κομίζει το Πάσχα (συναισθήματα αναγκαία, ανεξάρτητα από θρησκευτικά πιστεύω) μέσα από δωρεάν συναυλίες και δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους. Επίσης, θα έχει το Meet Market Easter Edition, θα έχει ξεναγήσεις στα οικιστικά κατάλοιπα της βυζαντινής Αθήνας, εκθέσεις με άξονα την αγιογραφία και δωρεάν καλλιτεχνικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια, όπως παραθέτουμε στη λίστα που ακολουθεί.

Πάσχα στην Αθήνα: Δωρεάν δράσεις για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα © Αthens City Festival

Ξενάγηση στο οικιστικό μωσαϊκό της βυζαντινής Αθήνας

Το Athens City Festival, το μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ της πόλης, επιστρέφει τον Μάιο με ένα καλάθι γεμάτο (κατά βάση δωρεάν) δράσεις για να δούμε την πόλη μας με νέο βλέμμα. Στη θεματική της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού εμπίπτει απ’ το spectrum της ιστορίας η ξενάγηση που οργανώνεται τη Μ. Πέμπτη (2/5) με οδηγό την αρχαιολόγο Λίλα Πατσιάδου σε μνημεία και οικιστικά κατάλοιπα της Βυζαντινής Αθήνας. Με αφετηρία τη «βυθισμένη» στο πέρασμα των αιώνων Αγία Αικατερίνη και κατάληξη ένα εκκλησάκι-κομψοτέχνημα, οι συμμετέχοντες θα ανασυνθέσουν βήμα-βήμα τη χαμένη βυζαντινή πόλη, αξιοποιώντας γκραβούρες, ιστορικούς χάρτες και γραπτές πηγές.

Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μακρυγιάννη, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Ουράνια Πολιτεία της Λένα Πλάτωνος

Μια σειρά από πολλές, διαφορετικές κατανυκτικές εμπειρίες σε χώρους λατρείας, αίθουσες συναυλιών αλλά και σε πεζοδρόμους και κήπους έξω στην πόλη φέρνει το τριήμερο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μεταξύ 28 και 30 Απριλίου. Ανάμεσα στα highlights του πλούσιου προγράμματος (μια σκυταλοδρομία 50 συναυλιών με δωρεάν είσοδο χωρίς προκρατήσεις) βρίσκεται και η ανάθεση στη Λένα Πλάτωνος από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η σπουδαία δημιουργός παραδίδει ένα μεταμοντέρνο ορατόριο στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με στοιχεία όπερας και κολάζ σε ελεύθερη φόρμα που θα αναφέρεται στον πόνο, τα πάθη, την καταστροφή και τη λύτρωση.

Την Κυριακή των Βαΐων. Είσοδος με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Πληροφορίες εδώ.

© SOOC

Το Μάθημα του Σκότους στην Αγγλικανική Εκκλησία

Ένας μαέστρος, δύο υψίφωνες τραγουδίστριες, μία ηθοποιός και ένα κουαρτέτο εγχόρδων δημιουργούν το νοητό μονοπάτι για μια συνύπαρξη, ίσως και μια συνομιλία, ανάμεσα σε δύο συντροφιές που θα ήθελαν να γίνουν μία, μέσα στην υποβλητική αίθουσα της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Το έργο προέκυψε με τον συνδυασμό κειμένων από τα Αναγνώσματα του Σκότους του Couperin le Grand και το ποίημα Στον φίλο Πέα του νομπελίστα Eugenio Montale, σε σύλληψη του Αλέξανδρου Γκόνη, κατόπιν ανάθεσης από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής.

Τη Μ. Δευτέρα το απόγευμα σε δύο slots (17.30, 19.00). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη

Ακόμη μία ανάθεση της Λυρικής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μία προσέγγιση του αρχιμουσικού Μάρκελλου Χρυσικόπουλου επάνω στην Πορεία του Σταυρού και τη σύνθεση Via crucis του Franz Liszt σε ένα έργο για σολίστ, κλαρινέτο, δύο πληκτροφόρα και κουιντέτο εγχόρδων που θα πλημμυρίσει αίσθημα και συγκίνηση τον Ιερό καθολικό καθεδρικό ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, σε συνοδεία κειμένων του ποιητή Paul Claudel που θα διαβάζει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν. Την Μ. Τρίτη το βράδυ σε δύο slots (20.30, 22.00). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εξερεύνηση για τον θρήνο στο Παλαιό Χρηματιστήριο

Το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους θα ηχεί ο κόσμος του θρήνου την Μ. Τρίτη με τη φωνή μιας υψίφωνου (Νίκη Λαδά) και τα ηλεκτρονικά synths από έναν δεξιοτέχνη των πολυμέσων (Alessandro Fiordelmondo). Αντικαθιστώντας τα όργανα με ηλεκτρονικούς ήχους σε επιλεγμένα έργα όπερας και πειράζοντας παράλληλα ηλεκτρονικά τη φωνή της υψίφωνου σε πραγματικό χρόνο, το δίδυμο του έργου Θρήνο Ηχώ (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής) πρόκειται να επιχειρήσει μια ατμοσφαιρική εξερεύνηση επάνω στο αίσθημα του πόνου και του θρήνου, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ακουστικού και ψηφιακού ήχου.

Την Μ. Τρίτη το βράδυ, σε δύο slots (18.00 & 21.00). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πάσχα στην Αθήνα: Δωρεάν δράσεις για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα

Θητεία: Μια έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Υπήρξε ένα πεφωτισμένο παράδειγμα καλλιτέχνη που καταξιώθηκε διεθνώς για την ανανεωτική ματιά του στην βυζαντινή παράδοση και την αγιογραφία. Στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη που χάθηκε πρόωρα τον Οκτώβριο του 2023 αφιερώνεται η νέα έκθεση που εγκαινιάστηκε στη γκαλερί Roma, με τη συμμετοχή επτά σύγχρονων εικαστικών και κοινή συνισταμένη των έργων τους τα ταυτοτικά στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης – η μετωπική διάταξη των μορφών, οι γραμμικές εκτελέσεις, η απουσία της τρίτης διάστασης. Επιμέλεια Γιώργος Μυλωνάς.

Παρουσιάζονται έργα από τους εξής: Φώτης Βάρθης, Ιωάννα Καφίδα, Φώτης Κόντογλου, Κώστας Λάβδας, Νίκος Μόσχος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Στέλιος Φαϊτάκης, Φίκος και Georgia Fambris.

Πασχαλινό edition του Meet Market

Η αγαπημένη νομαδική αγορά που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Αθηναίων σαν ένα ραντεβού-εγγύηση για να γεμίσεις το καλάθι με μοναδικά προϊόντα και χρηστικά αντικείμενα από local εργαστήρια, επιστρέφει με το easter edition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Πάνω από 150 σχεδιαστές, καλλιτέχνες, μικροί παραγωγοί και συλλέκτες (ανάμεσά τους πολλά νέα entries) πιάνουν πόστο στους χώρους του βιομηχανικού τοπόσημου με όλη τη διαλεχτή πραμάτεια τους: καλοσχεδιασμένα ρούχα, ιδιαίτερα αξεσουάρ, χειροποίητα κοσμήματα, homedeco αντικείμενα μοναδικής αισθητικής, προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας, όπως και ιδιαίτερα φυτά θα σε περιμένουν.

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πάσχα στην Αθήνα: Δωρεάν δράσεις για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα

Δωρεάν πασχαλινά εργαστήρια για τα παιδιά

Με έμπνευση από τα έθιμα και το κατανυκτικό κλίμα των ημερών, το κτιριακό δυναμικό του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ (από την Πινακοθήκη και το Κέντρο Τεχνών μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μεταξύ άλλων) προσκαλεί γονείς και παιδιά σε μια σειρά θεματικών εργαστηρίων, που συνεχίζονται μέχρι την Μ. Τετάρτη. Εργαστήρια κατασκευών, εργαστήρια ζωγραφικής, σκίτσων και κεραμικής πυροδοτούν τη φαντασία των παιδιών, με πρώτη ύλη τις αφηγήσεις της θρησκευτικής γιορτής.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.