ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Performance Rooms 2022: Ζωντανές περφόρμανς στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου

Μια από τις δημοφιλέστερες και πιο ιστορικές εικαστικές διοργανώσεις της πόλης επιστρέφει. Για λίγες ημέρες, το Performance Rooms καταλαμβάνει το St. George Lycabettus με ζωντανές περφόρμανς σε δεκατέσσερα δωμάτια.

Σε αυτή την περίπτωση, εν αρχή ην το δωμάτιο: ένας οριοθετημένος χώρος με συγκεκριμένο εμβαδόν, μήκος και πλάτος, ο οποίος στα χέρια ενός εικαστικού καλλιτέχνη μεταπλάθεται σε σφαίρα παράλληλης πραγματικότητας, ένα άλλο παρόν, όπου τα δεδομένα ανατρέπονται, νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ και τα ερεθίσματα σε κυκλώνουν από κάθε μεριά, μόλις περάσεις την πόρτα-πύλη της εισόδου.

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από τη σύλληψη για μία από τις δημοφιλέστερες και πιο ιστορικές εικαστικές διοργανώσεις της πόλης: το (Performance) Rooms της –εξίσου ιστορικής– Αίθουσας Τέχνης Καππάτος.

Ξεκίνησε τέτοια εποχή το 1999 ως Rooms (εξού και η παρένθεση στην προηγούμενη πρόταση), όταν τέσσερα ντουέτα καλλιτέχνη-επιμελητή, ανάμεσα στους οποίους και το όνομα της νυν διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Γρέγου, παρενέβησαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της γκαλερί στην οδό Αθηνάς, προτείνοντας αυτόνομα χωρικά έργα, δηλαδή εγκαταστάσεις.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία ζωής πριν λίγα χρόνια, η διοργάνωση διχοτομήθηκε με αποτέλεσμα να αποκτήσει έναν «συγγενή» πρώτου βαθμού: τα Performance Rooms.

Πλέον, σταθερή έδρα είχε γίνει το St. George Lycabettus, ένα ξενοδοχείο στο Κολωνάκι απ’ όπου εκατοντάδες (έως και χιλιάδες, κάποιες χρονιές) κόσμου περνούσαν συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο, όχι για να διανυκτερεύουν αλλά για να εξερευνήσουν με έναν εναλλακτικό και πολύ ζωντανό τρόπο το δυναμικό δόρυ της εγχώριας εικαστικής σκηνής.

Συγκεκριμένα, πάνω από 150 επιμελητές και 450 καλλιτέχνες έχουν τοποθετήσει το λιθαράκι τους στη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια.

Το φορμάτ είναι απλό και αμετάβλητο: Καλλιτέχνες νέοι και ανερχόμενοι, οι οποίοι επιλέγονται και προτείνονται από αναγνωρισμένους επιμελητές, παραλαμβάνουν από ένα διαφορετικό δωμάτιο του ξενοδοχείου, ώστε να αναπτύξουν το δικό τους «σύμπαν».

Στα Rooms υπάρχουν εγκαταστάσεις και οι συμμετέχοντες είναι σχεδόν αμιγώς εικαστικοί, ενώ στα Performance Rooms ανοίγει η βεντάλια και με κοινό άξονα τη σωματική τέχνη της περφόρμανς συναντιούνται καλλιτέχνες που έχουν ροπή επίσης προς το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τα νέα μέσα κοκ, αλλά ουσιαστικά ο στόχος παραμένει ίδιος: η προσέγγιση μιας άλλης πραγματικότητας.

«Η επιλογή ενός ξενοδοχείου για την παρουσίαση αυτής της έκθεσης είναι συνάρτηση της επιλογής για αυτόνοµες παρουσιάσεις καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και της ανάγκης που υπάρχει ώστε το σύγχρονο έργο τέχνης να διεκδικήσει και να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δηµόσιο χώρο, σε πλήρη αντιστοιχία και αρμονία µε τον χαρακτήρα και το νόηµα του σήµερα», είχε αναφέρει σε κείμενό του παλαιότερα ο ιδιοκτήτης της γκαλερί Γεράσιμος Καππάτος.

Πώς επανανοηματοδοτείται αυτό το καλλιτεχνικό «πείραμα» σε μία εποχή που τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, μεταξύ συνύπαρξης και απομόνωσης, θάρρους και φόβου, παραμένουν διαταραγμένα και υπό αμφισβήτηση ελέω Covid και όχι μόνο;

Τι θα δούμε στα Performance Rooms 2022

 

Ύστερα από το πάγωμα της περσινής χρονιάς, το Performance Rooms σηκώνει ξανά αυλαία σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον στο γνωστό πάντα μέρος, τα κομψά δωμάτια του St. George Lycabettus που απ’ τα μπαλκόνια τους βλέπουν όλη την πόλη.

Το ραντεβού ισχύει για λίγες παραπάνω ημέρες απ’ το συνηθισμένο: από την Πέμπτη 10 έως την Τρίτη 15 Μαρτίου, για ένα τρίωρο κάθε βράδυ (7-10 μ.μ.), οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιούν ζωντανά τις περφόρμανς που έχουν ετοιμάσει, φυσικά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Δεκατέσσερα δωμάτια είναι συνολικά διαθέσιμα για επίσκεψη, όπως προέκυψαν ύστερα από το ανοιχτό κάλεσμα της γκαλερί για κατάθεση προτάσεων. «Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση στο κάλεσμα φέτος δεν ήταν στα επίπεδα άλλων ετών, ίσως λόγω των συνθηκών, ίσως επειδή είχαμε ακυρώσει την περσινή έκδοση εξαιτίας των μέτρων», αναφέρει στο OneMan ο Γεράσιμος Καππάτος.

«Σε αυτό το δεδομένο έχουμε να προσθέσουμε κάποιες ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, επειδή συμμετέχοντες διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό του Covid, και επίσης το ότι αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε δυο φορές τις ημερομηνίες της έκθεσης λόγω των μέτρων».

Μια εσωτερική κατάσταση εγκλωβισμού που παίρνει τη μορφή ενός σώματος μπλεγμένου σε εκατοντάδες καλσόν, συμβολικές πράξεις προσωπικής απόδρασης από την «τρύπα», μνήμες και αντικείμενα που φιλοδοξούν να μας γυρίσουν χρόνια πίσω στην παιδική μας ηλικία, ονειρικά overdose, έντονες αγωνίες και εκτονώσεις είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που σε περιμένουν αυτές τις ημέρες, στα δωμάτια του St. George Lycabettus.

Ένα ετερόκλητο σύνολο από ζωντανές περφόρμανς που απαντά από διαφορετικές σκοπιές στο εδώ και τώρα: τον εγκλεισμό, την πανδημία, το φόβο και την απελευθέρωση.

Έτσι, το Performance Rooms 2022 συνιστά τρόπον τινά μια ευκαιρία για «κατανόηση όσων προβλημάτων μας δημιούργησε η πανδημία», όπως αναφέρει ο Γεράσιμος Καππάτος, και αυτό είναι όλο κι όλο που χρειάζεται να γνωρίζετε προτού περάσετε την πόρτα του ξενοδοχείου. Το μυστήριο ανέκαθεν ήταν στοιχείο μιας επιτυχημένης κάθαρσης.