© Back to Athens
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Πώς μπορείς να χωρέσεις 40 επιμελητικές εκθέσεις στο Μέγαρο Ησαΐα;

Εάν οι επιμελητές είναι κλαδιά και τα έργα φρούτα, τότε ένας τεράστιος οπωρώνας φύτρωσε για λίγες μέρες στην Πατησίων, με τη συμμετοχή 185 ονομάτων. Μιλήσαμε με τον Γιώργο Γεωργακόπουλο για το καθιερωμένο review του Back to Athens.

«Γιατί λέμε ότι είναι review; Γιατί συμβαίνει πάντα τέτοιες μέρες, στο τέλος της καλλιτεχνικής σεζόν και συγκεντρώνει τάσεις και έργα από τον τελευταίο χρόνο κάθε φορά, παρουσιάζοντας έναν πυκνό ιστό εκθέσεων για λίγες μέρες». Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω απ’ το Back to Athens, μια διοργάνωση με ιστορία από το 2012, που έχει αποκαλύψει κατά καιρούς απρόσμενα κτίρια και διαδρομές στο κέντρο της πόλης (όπως η παλιά χαρταποθήκη στο Εμπορικό Τρίγωνο και συνοικιακά μαγαζιά στα Εξάρχεια), αλλά τώρα τελευταία επιστρέφει στο επιβλητικό Μέγαρο Ησαΐα.

«Ένα από κάθε άποψη ιδανικό κτίριο για να ξεδιπλώσει κάποιος μια ετήσια επιθεώρηση», όπως συνεχίζει ο συνομιλητής μου, με αμείωτο πάντα μπρίο στη φωνή, όπως θα αποκομίσει όποιος τον γνωρίσει.

Αυτές τις ημέρες, από την Τετάρτη με τα εγκαίνια μέχρι το finnisage της Κυριακής, θα βρίσκεται βεβαίως επί ποδός στον «τόπο του εγκλήματος», εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της mega-παραγωγής: μιλάμε για 40 διαδοχικές επιμελητικές εκθέσεις μέσα στους ορόφους του Μεγάρου, όπου εμπλέκονται 185 ονόματα της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής (από Ελλάδα και εξωτερικό) και σε περιμένουν για να βουτήξεις με φόρα.

Έκθεση «Your Bed» Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη

Είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, συνεπιμελητής και «άνθρωπος πεδίου» για το Back to Athens, όπως μου εξηγεί. Αποτελεί, παράλληλα, ένα από τα μέλη που πριν από αρκετά χρόνια ίδρυσαν την CheapArt στην Αθήνα, τη «μήτρα» που γέννησε πρότζεκτ όπως η συγκεκριμένη διακαλλιτεχνική διοργάνωση. Τι περιμένει τους επισκέπτες του εμβληματικού Μεγάρου στην Πατησίων με την εκλεκτικιστική πρόσοψη;

Ένα «ραντεβού στα τυφλά», μια δοκιμή με το νέο, το πειραματικό, το τωρινό, το εκκολαπτόμενο στη σύγχρονη τέχνη.

«Ένα σύστημα ρευστό»

back to athens

Στο μυαλό μου, το Back to Athens αναπτύσσεται σαν δέντρο: κατά τη διάρκεια της σεζόν, η επιμελητική ομάδα της διοργάνωσης –Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη και Christian Rupp, με διασυνδέσεις στους κύκλους της Αυστρίας– σκανάρει την εικαστική παραγωγή και κρατάει κατά νου φρέσκα φρούτα, «τα οποία έχουν να πουν κάτι για την περίοδο που διανύουμε», παράλληλα κατατίθενται προτάσεις από επιμελητές με τις προτάσεις και τους καλλιτέχνες τους, και τον τελευταίο μήνα ανεβαίνουν οι ρυθμοί για την καταληκτική επιλογή και χωροθεσία.

Έτσι, κάτω από την ομπρέλα του Back to Athens, ευδοκιμούν ιδέες και πρακτικές, περισυλλεγμένες από δεκάδες ανθρώπους. «Είναι ένα σύστημα ρευστό και το αποτέλεσμα εξαρτάται κάθε φορά από την ετήσια παραγωγή», όπως εξηγεί ο Γεωργακόπουλος. Δεν είναι το κριτήριο η αναγνωρισιμότητα των ονομάτων, αλλά το να περιλαμβάνονται έργα που αναφέρονται στο εδώ και τώρα, πράγμα που περιλαμβάνει φυσικά και τον πειραματισμό.

«Ανακατευθύνσεις» εγκατάσταση της Μπέττυ Ζέρβα Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής

«Geometry of racional», είναι ο τίτλος της τωρινής έκδοσης και ο κεντρικός άξονας, όπως διαμορφώθηκε οργανικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφορά στο «καλλιτέχνες και θεατές να βάλουν τους εαυτούς τους σε ένα είδος μετρικού συστήματος – να αναλογιστούμε προς τα πού οδεύουμε και τι κάνουμε, εάν είμαστε σχετικοί με το σήμερα είτε χρειαζόμαστε κάποιο update». Πρότζεκτ που εκτείνονται απλά σε έναν τοίχο, σε δωμάτια ή και σε ολόκληρες πτέρυγες του Μεγάρου Ησαΐα πραγματεύονται νέα υβρίδια καλλιτεχνικής επικοινωνίας, νέους δρόμους, νέες πρακτικές.

Πέρα από την Τετάρτη (που είναι η ημέρα των εγκαινίων), το Back to Athens έχει καθημερινά στο πρόγραμμα περφόρμανς.

INFO

Back to Athens: Geometry of racional

28/6-2/7
Τετ.-Παρ.: 16:00-22:00, Σάβ.-Κυρ.: 12:00-22:00

Από επιμελητές συμμετέχουν:
Χλόη Ακριθάκη, Aποστόλης Αρτινός, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Έκτορας Θεουλάκης, Horror Vaccui, Γιώργος Καρτάλος, Αντιγόνη Καψάλη, KYAN/Λήδα Κουτρομάνου, Έλλη Λεβεντάκη, Γιώργος Λιντζέρης, Ελένη Μεσάδου, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Elena Panayotova/ Στρατής Πανταζής, Θέμης Ραγιάς/ Σοφία Ηλιάνα Γεωργιάδη, Johannes Rips, Christian Rupp, Space 52 | Αθηνά Λασηθιωτάκη, Αικατερίνη Μήλεση, The Krank, Δημήτρης Τρίκας, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κυριάκος Τσιφλάκος, widmertheodoridis με πάνω από 150 καλλιτέχνες.

Στις περφόρμανς συμμετέχουν:
Έλια Βεργανελάκη, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Αθηνά Κανελλοπούλου, Αγγελική Μαντά, Anne Mégier (Ομάδα Goldfuß unlimited), Ευάγγελο Παπαδάκη, Αντζελίνα Παπαχατζάκη, MASH (Nerisisty & Χρήστο Καπενή), Φίλιππο Τσιτσόπουλο με τους Γιάννη Μήτρου/ Μάρω Θεοδοσίου/ Shaun Caton, Αθανασία Τσοπαναργία, Ralitza Vladimirova/Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου.

Ατομικές παρουσιάσεις/εγκαταστάσεις από:
Ανδρέα Βούσουρα, Νίκο Γιαβρόπουλο, Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο/ Alyssa Moxley, Μπέττυ Ζέρβα, Goldfuß unlimited: Anne Mégier/ Johanna Tatzgern/ Katja Teuchmann, Μπάμπη Καραλή, Κώστα Χριστόπουλο.

Είσοδος ελεύθερη