© Aris Oikonomou / SOOC
ΜΟΥΣΕΙΑ

Πώς είναι να περπατάς στην αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο Ακρόπολης

To πρώτο σε επισκεψιμότητα και κύρος μουσείο της πόλης υποδέχεται την άνοιξη με νέο πρόγραμμα ξεναγήσεων στην ανασκαφή του κάτω ορόφου: δρόμοι, σπίτια και ιδιωτικά λουτρά με ηλικία ακόμα και 4000 ετών έρχονται ξανά στο φως.

Πώς θα κυλούσουν άραγε οι μέρες στη νότια πλαγιά του βράχου της Ακρόπολης, τα χρόνια της χρυσής ακμής αλλά και παλαιότερα; Θα ήταν αναμφίβολα μια θέση προνομιούχα, περίοπτη, με επιφανείς κατοίκους που θα περνούσαν τα μεσημέρια στα ιδιωτικά λουτρά, συζητώντας προτού κατηφορίσουν προς την Αγορά.

Αυτό τουλάχιστον φαντάζεσαι, όταν φτάνεις στο Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το ασανσέρ για να βρεθείς στο έναν όροφο κάτω από τη γη. Εκεί, μια ολόφωτη αρχαιολογική ανασκαφή έκτασης 4.000 τ.μ. ανοίγεται μπροστά στα μάτια σου: ώρα για περπάτημα σε μια αρχαία γειτονιά.

Σπίτια, εργαστήρια, ταφικά μνημεία, μικρές αυλές και πηγάδια αποκαλύπτονται δεξιά κι αριστερά, όσο προχωράς στους χωμάτινους δρόμους του αρχαιολογικού χώρου και σκέφτεσαι ότι, πράγματι, βαδίζεις στα βήματα των αρχαίων Αθηναίων. Πάνω από χίλια μεμονωμένα ευρήματα αριθμά η ανασκαφή στα έγκατα της Ακρόπολης, η οποία άνοιξε στο κοινό το 2019 και έκτοτε συναγωνίζεται με τη διάσημη αίθουσα του Παρθενώνα για το πιο αποστομωτικό ενσταντανέ που επιφυλάσσει το δημοφιλές μουσείο στον επισκέπτη.

Προτιμάτε ανάγλυφες εντυπωσιακές ζωφόρους σε διάλογο με τον Ιερό Λόφο και το μνημείο των μνημείων, είτε μια αυθεντική γεύση από τον πολεοδομικό χάρτη της αρχαίας Αθήνας, όπως και το περιβάλλον μιας ανασκαφής στη νότια κλιτύ; Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου Ακρόπολης αναλαμβάνουν ξανά δράση και καλούν για περιήγηση στο τεράστιο έκθεμα, ξεναγώντας το κοινό κάθε Σάββατο και Δευτέρα δωρεάν με το εισιτήριο της εισόδους (1 μ.μ.). Υπενθυμίζουμε ότι ξεκίνησε το θερινό, διευρυμένο ωράριο.

Στην αρχαία γειτονιά

© Μουσείο Ακρόπολης / Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Ήταν στην επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας, όταν το Μουσείο Ακρόπολης άνοιξε το επίπεδο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ολοκληρώνοντας το όραμά του, κατά πώς είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. «Η καινοτομία είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανασκαφή ως ένα έκθεμα και ως ένα όροφο του μουσείου· έχει δηλαδή ενταχθεί στην αρχιτεκτονική του μουσείου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για τις ανασκαφές του οικοπέδου Μακρυγιάννη, όπως ονομάζεται ο περίκλειστος χώρος γύρω από το μουσείο. Τα ευρήματα και τα κατάλοιπα που έχουν έρθει στο φως από αυτή την περιοχή χρονολογούνται σε βάθος χιλιάδων χρόνων, μεταξύ της 4ης χιλιετία π.Χ. και του 12ο αι. μ.Χ., αλλά τα πιο καλά διατηρημένα δείγματα (άρα, όσα σήμερα πρωταγωνιστούν) προέρχονται από την ύστερη αρχαιότητα. Γλυπτά, αγγεία και νομίσματα προσφέρουν πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής ανά τους αιώνες.

Με την απόφασή του να εντάξει την ανασκαφή στο επισκέψιμο εμβαδόν, αντί να τοποθετήσει τα ευρήματα απλά σε προθήκες, το Μουσείο Ακρόπολης φρέσκαρε την ταυτότητά του, δηλώνοντας παράλληλα ένα ισχυρό σχόλιο για την ταυτότητα των αρχαιολογικών μουσείων: οι επισκέπτες δεν αποζητούν στεγνή γνώση αλλά βιωμένες εμπειρίες και οι οργανισμοί οφείλουν να αναπροσαρμόζονται σπάζοντας τα καλούπια τους.