iStock
ΒΙΒΛΙΟ

Πώς θα γιορτάσει η Αθήνα την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Σε χαμηλούς τόνους θα κινηθούν οι φετινοί εορτασμοί, χωρίς όμως να λείπουν οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους στίχους, την ομοιοκαταληξία, και τον θαυμαστό κόσμο των ποιητών.

Είναι χαρακτηριστικό της αίγλης που είχε κάποτε η ποίηση στη χώρα το γεγονός ότι γιορτάσαμε πρώτη φορά την ημέρα ποίησης, προτού καθιερωθεί σε παγκόσμια κλίμακα με τη βούλα της UNESCO: ήταν το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά, ύστερα από προσπάθεια του Μιχαήλ Μήτρα, όπως και μερικών ακόμη γνωστών ποιητών και ποιητριών. Τον επόμενο χρόνο αναγνωρίστηκε και επισήμως η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με την απόφαση να μνημονεύει τη φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Παράταιρο όμως στους καιρούς μας να ανατρέχουμε σε επιφανείς του ρομαντισμού. Ο Μπρεχτ ηχεί πολύ πιο καθαρά: «Δεν είναι ο πρώτος. / Υπήρξαν άλλοι πόλεμοι πριν απ’αυτόν. / Όταν ο τελευταίος τελείωσε / υπήρχαν νικητές και νικημένοι. / Ανάμεσα στους νικημένους οι κοινοί άνθρωποι πεινούσαν. / Ανάμεσα στους νικητές / οι κοινοί άνθρωποι πεινούσαν κι αυτοί», έγραφε.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της ποίησης την ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτή;

Το άγγιγμα του Μίκη Θεοδωράκη

Μικης Θεοδωρακης Greek Composer Mikis Theodorakis in 1972. (AP Photo) / 1972, ASSOCIATED PRESS
Greek Composer Mikis Theodorakis in 1972. (AP Photo)

Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Πάμπλο Νερούδα και Οδυσσέας Ελύτης ταξίδεψαν σε εκατομμύρια στόματα μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Έκανε την ποίηση λαϊκή τέχνη, καθημερινό βίωμα, έκφραση και απελευθέρωση, γι’ αυτό και του χρωστάμε πολλά. Τη μνήμη του τιμά το Ωδείο Αθηνών ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, μεταφέροντας το μουσικό μεγαλείο του σε μια υποδειγματικό χώρο από άποψη ακουστικής, την αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής».

Ο διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου, Φίλιππος Τσαλαχούρης, θα πάρει αρχικά το λόγο εισάγοντας το κοινό στη μουσική του Θεοδωράκη που είναι βασισμένη στην ελληνική ποίηση, όπως και στη σχέση του με τους σημαντικούς ποιητές της εποχής μας, ενώ κατόπιν αναλαμβάνει μια ομάδα το ταξίδι στον κόσμο του: στην ερμηνεία η Νατάσα Μποφίλιου, στο πιάνο ο Δημήτρης Μπουζάνης. Τι καλύτερο;

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 8 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.

Μέσα στον Κύκλο Ποιητών

Οι πιο σθεναροί υπηρέτες του είδους, από τους οποίους προέκυψε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, ο Κύκλος Ποιητών συνήθιζε να αφιερώνει όλο το μήνα Μάρτιο στην ποίηση, διοργανώνοντας μια σειρά από εκδηλώσεις, αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή επιστρέφει δειλά στο διά ζώσης (πέρσι είχε μόνο διαδικτυακή παρουσία) με μια βραδιά στο Σπίτι της Κύπρου που προτάσσει ποιήματα γύρω από τη φύση και την ειρήνη – όσα δηλαδή δοκιμάζονται περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Πάνω από είκοσι πέντε ονόματα από διάφορες γενιές με αναγνωρισμένη πορεία στο χώρο θα δώσουν το «παρών» (Αναστάσης Βιστωνίτης, Πόπη Αρωνιάδα, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Γιώργος Μπλάνας, Έφη Καλογεροπούλου, Αντώνης Ζέρβας κ.ά.). Η εκδήλωση ξεκινάει στις 7 το απόγευμα.

Αστική ανάγνωση στους δρόμους της Ελευσίνας

Στίχοι επίκαιροι ξεδιαλέγονται από σπουδαίους ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη, τον T.S. Eliot, τον Νίκο Καρούζο, τον Ανδρέα Κάλβο και τον Μανόλη Αναγνωστάκη, μεταξύ άλλων, για να ζωντανέψουν μέσα στο αστικό περιβάλλον της Ελευσίνας: για λίγες ώρες οι τοίχοι μετατρέπονται σε σελίδες, αντανακλώντας τα μηνύματα των προβολέων.

Πρόκειται για μία δράση στο πλαίσιο της σειράς Λόγια των Τοίχων ή Η πόλη ως Ανάγνωσμα, που διοργανώνεται στις 22 Μαρτίου από την Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, με κύριο άξονα αναφοράς τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, όπως και τα συμφραζόμενα που την ακολουθούν ιστορικά. Το βάναυσο και το ωμό συναντούν την λύτρωση, για τους κατοίκους και όσους επισκέπτες κάνουν μια βόλτα στην περιοχή το απόγευμα.