ΣΙΝΕΜΑ

Queer Movie Nights – Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών

Ένα 3ήμερο LGBTQI+ ταινιών από το περιοδικό ANTIVIRUS με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας.

16-17-18 Μαΐου 2022

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα LGBTQI+ δικαιώματα. Σήμερα, 17 χρόνια από τον πρώτο της εορτασμό, η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε ένα σύμβολο queer ορατότητας, ενώ γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Το περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS τιμά τη φετινή IDAHOBIT με ένα τριήμερο προβολής* LGBTQI+ ταινιών. Πιο συγκεκριμένα από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, αγαπημένες LGBTQI+ ταινίες θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), γιορτάζοντας το ξενόγλωσσο και ελληνικό queer σινεμά.
Το πρόγραμμα του τριημέρου “Queer Movie Nights” περιλαμβάνει πέντε ξενόγλωσσες ταινίες μεγάλου μήκους (Ισραήλ, Γερμανία, Νορβηγία, Κένυα) και μία επιλογή τεσσάρων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Short Film Festival (PDSFF). Συνολικά έξι προβολές (δύο ανά ημέρα) με τις απογευματινες να ξεκινούν στις 20:50 και τις βραδινές στις 23:00.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου οι προβολές θα ξεκινήσουν με το “15 Years” του Yuval Hadadi, μια ταινία για τη ζωή ενός γκέι άντρα που βλέπει τη ζωή του να αλλάζει, όταν η δημιουργία οικογένειας του “χτυπά την πόρτα”. Θα ακολουθήσει η επιλογή ελληνικών κουήρ ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Film Festival που περιλαμβανει τις ταινίες Rosa Kairo (Jacques Simha, 14′), Madonna f64.0 (Σταύρος Μαρκουλάκης, 18′), Sexual Distancing (Δημήτρης Ασπρόλουπος, 17′) και Aderfi (Sam Albatros, 20′).

Την Τρίτη 17 Μαΐου θα προβληθεί το Futur Drei του Faraz Shariat, για τον έρωτα ανάμεσα σε έναν γιο Ιρανών μεταναστών και έναν πρόσφυγα. Η επόμενη ταινία είναι το Rett Vest του Henrik Martin Dahlsbakken, που πραγματεύεται την αποξένωση του άνεργου καθηγητή μουσικής με τον τρανς πατέρα του.

Τέλος, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα απολαύσουμε την ταινία της Leonie Krippendorff, Kokon, για τη ζωή μιας γυναίκας, της Νόρα, που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Το τριήμερο θα κλείσει με την ταινία Rafiki της Wanuri Kahiu, με θέμα την ιστορία της Κένα και της Ζίκι που όταν θα ερωτευτούν θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

*Στις προβολές θα συμμετέχουν και οι σκηνοθέτες Γιουβάλ Χαντάντι (15 χρόνια) και Φαράζ Σάριατ (Μέλλον για Τρεις), οι οποίοι θα προλογίσουν τις ταινίες τους.
Όλες τις μέρες στο φουαγιέ του κινηματογράφου θα υπάρχουν εθελοντές του My Checkpoint που θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό.

INFO
Τίτλος: Queer Movie Nights – Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών
Ημερομηνίες: 16-17-18 Μαΐου 2022
Site
Trailer:

Facebook Event
Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ: Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)
Γενική είσοδος: 3 ευρώ /σετ, Ημερήσιο Εισιτήριο: 5€
Online: Διαθέσιμα μόνο τα ημερήσια εισιτήρια
Για τους άνεργους, η είσοδος στις προβολές κάθε ημέρας θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας.