ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΑΝΤΑΡΟΖΑ SIRENS: Μια απογευματινή street fiesta στην καρδιά της πόλης

Το Αcaddemia σε συνεργασία με τα shesaid.so Athens και HER project, παρουσιάζουν πέντε εγχώριες καλλιτέχνιδες, σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα με Live και DJ sets.

Η παγκόσμια κοινότητα shesaid.so αποτελείται από γυναίκες και μειονότητες φύλων σε όλους τους τομείς της μουσικής βιομηχανίας. Το shesaid.so αποτελεί την Αθηναϊκή εκπροσώπηση του διεθνούς κινήματος και τη μοναδική στην Ελλάδα. Το #HER είναι ένα μουσικό project που δημιουργήθηκε το 2018 στην Αθήνα, με σκοπό να αναδείξει, να στηρίξει, και να προωθήσει γυναίκες DJs και μουσικές παραγωγούς.

Το Acaddemia σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς στήνουν μια απογευματινή, μουσική γιορτή στην Πλατεία Σανταρόζα παρουσιάζοντας το μέλλον των Ελληνίδων καλλιτεχνίδων, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα για την ισότητα των φύλων και την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα όπου αυτό συναντάται στον ευρύτερο, πολιτιστικό και μη, χώρο.

Ώρες εμφάνισης: 

18.00 – Sofia Stergiou (DJ)

19.30 – Molyneaux (Live)

20.15 – Noff (DJ)

21.15 – Vassilina (Live)

22.00 – Dora Mask (DJ)

shesaid.so

Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, όντας μία διεθνής ομάδα αποτελούμενη από γυναίκες όλων των τομέων της μουσικής βιομηχανίας: δισκογραφικές εταιρείες, διαχείριση καλλιτεχνών, μουσική τεχνολογία, σύνθεση, κ.ά. Με έδρα το Λονδίνο και το Λος Άντζελες το shesaid.so έχει 15 ενεργές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Το όραμα του She Said So είναι να συνδέσει και να ενδυναμώσει τις κοινότητες που δεν εκπροσωπούνται αρκετά στη μουσική βιομηχανία, με έμφαση στις γυναίκες.

shesaid.so athens

Αποτελεί την Αθηναϊκή εκπροσώπηση του διεθνούς κινήματος και τη μοναδική, στην Ελλάδα. Έχει ως στόχο την αλλαγή των συνθηκών για τις γυναίκες στη μουσική και την τέχνη, οι οποίες διακρίνονται από ανεπαρκή εκπροσώπηση και έκθεση, ελάχιστες ευκαιρίες ανάδειξης του ταλέντου τους και πολλά φαινόμενα σεξισμού και παρενόχλησης. Παρόλο που παγκοσμίως παρατηρείται βελτίωση, η αλλαγή προς την ισότητα δεν ακολουθεί την επιταχυνόμενη ταχύτητα άλλων χωρών. Το γενικό σύνθημα του shesaid.so athens έγκειται στην ιδέα ότι το ταλέντο ξεπερνά το φύλο, την ηλικία, τις εθνικότητες και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην έμπνευση, τη συνεργασία, την ποικιλομορφία και τη συμπεριληπτικότητα. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επαγγελματιών σε όλους τους τομείς, οι οποίοι θα ανατρέψουν το καθεστώς και θα ανοίξουν το δρόμο προς την ισότητα, μέσω συντονισμένων προσπαθειών, πρωτοβουλιών, δικτύωσης, πόρων, γνώσεων και εμπειρίας.

HER project

Με τη γυναικεία παρουσία να φτάνει μόλις το 10%-15%, οι γυναίκες DJs και παραγωγοί σπανίζουν, και η ανάδειξη νέων ταλέντων γίνεται δυσκολότερη. Το #HER είναι ένα μουσικό project που δημιουργήθηκε το 2018 στην Αθήνα, με σκοπό να αναδείξει, να στηρίξει, και να προωθήσει γυναίκες DJs και μουσικούς παραγωγούς. Η ποιότητα ξεπερνά φύλο, ηλικία και εθνικότητα και επικεντρώνεται στο ταλέντο και την έμπνευση που χαρακτηρίζει κάθε μία από αυτές. Η ιδέα ανήκει στη Φώφη Τσεσμελή (aka Fo), μία από τις πιο αγαπημένες και γνωστές DJ της σκηνής, με εκτενή και αξιοσέβαστη παρουσία στον χώρο των media και της ηλεκτρονικής μουσικής. To project ξεκίνησε με events που είχαν γυναίκες headliners όπως τις VONDA 7, Skin (Skunk Anansie) και Kim Ann Foxman και πλαισιώθηκαν από εγχώριες γυναίκες DJs, ενώ συνδιοργάνωσε το Women in Techno_logy στο Μέγαρο Μουσικής.

Vassilina

Με καταγωγή από την Ελλάδα και έδρα μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, η Vassilina συνθέτει ποπ κομμάτια με σκοτεινές ηλεκτρονικές επιρροές. Έχοντας αναφορές από avant-pop, synth-pop και electro-pop παρουσιάζει live ένα punk μελαγχολικό ηχοτοπίο. Με έντονα delays στις φωνές, απόκοσμα field-recordings και μελαγχολικές πολυφωνίες, ακροβατεί ανάμεσα στο χάος και στην dance. Το 2019 κυκλοφόρησε τα πρώτα singles της παίζοντας σε venues σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα και Ιταλία. Τον Μάιο του 2021, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της ‘Fragments’ μέσω της Inner Ear Records. Ακολούθησαν shows σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, headline show στο The Shacklewell Arms (LND) και σε Ελληνικά φεστιβάλ όπως Athens Pride, In-edit, IOS Festival, Athens Digital Art Festival, Athens Music Week και In-Orbit του SNFCC. Έχει συνεργαστεί με εγχώριους καλλιτέχνες όπως Die Arkitekt, Bonebrokk, NTENTENIS και Metaman και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον Kadebostany στις επερχόμενες κυκλοφορίες του. Μαζί κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single “Lovelace” τον Οκτώβριο του 2022.

Molyneaux

Η Molyneaux είναι τραγουδίστρια, συνθέτρια και παραγωγός με βάση την Αθήνα. Μετά από χρόνια εκπαίδευσης σε κλασικό πιάνο, κιθάρα και φωνητική, ανακάλυψε τον ηλεκτρονικό ήχο από τον οποίο εμπνεύστηκε για να γράψει το πρώτο της κυκλοφορία ‘Sorrow’. To EP κυκλοφόρησε φέτος μέσω της Just Gazing Records σε ψηφιακή και φυσική (κασέτες) μορφή, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε επίσημα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων τον περασμένο Απριλίο. Ο ήχος της μπορεί να περιγραφεί ως πειραματική ποπ, με αναφορές στην trip-hop και synth/darkwave μουσική. Δημιουργεί ηχοτοπία και χρησιμοποιεί λέξεις που συνομιλούν με τις εμπειρίες της και με τον τρόπο που αυτές αναδομούν το ρευστό παρόν.

Noff

Η Noff είναι DJ με έδρα την Αθήνα. Είναι γνωστή για τον αναβράζων, ζωηρό, παιχνιδιάρικο αλλά και δυναμικό club ήχο της που συχνά επεκτείνεται σε βαθύτερες και αισθησιακές συχνότητες. Εκτός από τη δραστηριότητα της στα clubs και στο ραδιόφωνο, (συν)διευθύνει τη δισκογραφική εταιρεία ‘UwU Dust Bath’ με την Amelia Holt, με έδρα τη Νέα Υόρκη. H Noff είναι resident του σημαντικού Αθηναϊκού queer party QRECLAIM ενώ έχει παίξει σε διεθνώς αναγνωρισμένα event όπως το Whole Festival, καθώς και γνωστα venues σε πόλεις όπως Νέα Υόρκη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Η φωνή της έχει εμφανιστεί σε συνεργασίες με τη Roza Terenzi και τον Blu:sh.

Dora Mask

Η Dora Mask είναι DJ με έδρα την Αθήνα. To εκλεκτικό selection της σε techno, electro, EBM και italo στυλ την έχουν κάνει περιζήτητη καθώς έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο hot venues της πόλης.

Sofia Stergiou

Η Σοφία Στεργίου είναι resident στο Movement Radio τα τελευταία τρία χρόνια. Με την επιθυμία να εξερευνήσει διαφορετικούς ήχους και μοτίβα, δημιουργεί έναν μαγευτικό καμβά αιθέριων μελωδιών και μυστηριωδών ηχητικών σημάτων. Περίπλοκοι ηχητικοί ρυθμοί, συνδυάζονται με στοιχειωμένες μελωδίες και cosmic ήχους και αυτή η ανάμειξη των ειδών παράγει ένα ονειρικό ηχητικό τοπίο.