© Νάσια Μαντά
ΕΚΘΕΣΗ

Souvenirs: Μια έκθεση για τις ετερόκλητες χρονικότητες του ελληνικού τουρισμού

Η ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση κάνει εγκαίνια σήμερα (22/09/2023) στο Ρομάντσο.

Η φωτογραφική ομάδα Άλως και το Reporters United παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «souvenirs: οι ετερόκλητες χρονικότητες του ελληνικού τουρισμού». Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά, απόσταγμα των επισκέψεων της ομάδας στις λουτροπόλεις που συνιστούσαν τουριστικούς προορισμούς παλιότερων εποχών. Η αφαιρετική και άχρονη αναπαράσταση αυτών των περιοχών μας έδωσε τη δυνατότητα να διερωτηθούμε για τη σύγχρονη κατάσταση και τα χαρακτηριστικά του τουρισμού. Έτσι η διαδικασία της επιμέλειας έγινε μια σύνθετη πράξη, εμπλέκοντας φωτογράφους και θεωρητικούς της φωτογραφίας, καθώς και επιστήμονες στο πεδίο του τουρισμού που έκαναν τη δική τους ανάγνωση στο υλικό της ομάδας.

«Με έναυσμα την έκθεση και στο έδαφος του αυξημένου ερευνητικού ενδιαφέροντος για τις λειτουργίες και τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, μας ενδιαφέρει να ανοίξουμε τη συζήτηση σε μια ιστορικοποιημένη βάση, βλέποντας δηλαδή πως εξελίχθηκε το τουριστικό μοντέλο στον ελλαδικό χώρο, πως επιδρά στους τόπους η άναρχη και ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, ποιες ιδεολογίες εγγράφονται στις κοινότητες, μ’ ένα βλέμμα στο σήμερα. Στον πυρήνα του προβληματισμού μας είναι τα ζητήματα της βιωσιμότητας, του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών, του πολιτισμικού κεφαλαίου, των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών κινημάτων», επισημαίνουν οι δύο ομάδες που εργάστηκαν για την έκθεση.

© Πολυτίμη Χαραμή

έκθεση © Μαρία Χριστοδουλάκη

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Βασίλης Πρωτόπαπας, Γιάννης Βελέντζας, Γιώργος Παλληκαρόπουλος, Δημήτρης Παρασκευαΐδης, Θωμάς Μαζαράκος, Μαρία Χριστοδουλάκη, Μόνικα Κροντηρά, Νάσια Μαντά, Σπύρος Αναστασόπουλος, Βασίλης Μπενάκης, Σοφία Καψάλη, Ελένη Μαθιουδάκη, Μάριος Βουζίκας, Πολυτίμη Χαραμή
Επιμέλεια: Βαγγέλης Τάτσης
Κείμενα: Μιχάλης Νικολακάκης

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση για τον τουρισμό την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη, στις 19:30, στο Ρομάντσο.

Ομιλητές/ τριες
Μιχάλης Νικολακακης, Δρ. Κοινωνιολογίας, διδάσκοντα κοινωνιολογίας του τουρισμού στο πανεπιστήμιο της Κρήτης
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος Inside Story
Σοφία Τσάδαρη, Δρ. Αρχ. Μηχ. – Πολεοδόμος ΕΜΠ, μέλος της Commonspace και του ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)
Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος Καθημερινή
Ιωάννα Λουλούδη, δημοσιογράφος MIIR – Reporters United
Τη συζήτηση θα συντονίσει η σεναριογράφος – δημοσιογράφος Μαρία Λούκα

έκθεση © Δημήτρης Παρασκευαΐδης

***INFO

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 10552
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22/09 – 01/10
Ωράριο έκθεσης:
Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00 – 20:00
Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 20:00
Δευτέρα – Τετάρτη: κλειστά
Η εκδήλωση στο facebook εδώ