Ανδρέας Σιμόπουλος
ΒΓΕΣ ΕΞΩ

Τι ακριβώς είναι η εμπειρία Respublika που έρχεται στη Μαλακάσα

Στα ιερά χώματα της Μαλακάσας θα λάβει χώρα η αναβίωση ενός ιδιότυπου πειράματος στο όνομα της συμβίωσης και της απελευθέρωσης, στα όρια μεταξύ θεατρικής παράστασης και rave έκστασης.

«Π-ό-σ-ε-ς;». Η αντίδραση η οποία λαμβάνεις θα είναι πάντα ίδια και απαράλλαχτη, σαν να ενεργοποιείται ένας ενστικτώδης μηχανισμός άμυνας στο άκουσμα ότι η πειραματική παράσταση του Lukasz Twarkowski που κλείνει πανηγυρικά τη φετινή σεζόν της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση θα διαρκέσει έξι ώρες.

Μόνο που το χρονικό διάστημα αυτών των ωρών δεν πρόκειται να είναι οι θεατές καθισμένοι μπροστά σε σκηνή, αλλά αντίθετα παρακινούνται να κινηθούν ελεύθερα σε μια σκηνογραφία σαν μικρό χωριό, να ακολουθήσουν διαδρομές μέσα και έξω από κτίρια, να δειπνήσει μαζί με την κοινότητα και να χρησιμοποιήσει τις καθαρές πετσέτες για να μπει στη σάουνα (ναι, θα υπάρχει και σάουνα), εάν και εφόσον το επιθυμεί.

Για την ακρίβεια, παρακινούνται να γίνουν μάρτυρες, με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό συμμετοχής, σε μια άλλη πραγματικότητα, όπου όλα τα γεγονότα συμβαίνουν σε παράλληλο χρόνο και, όπως στην κανονική πραγματικότητα, είναι αδύνατον να παρατηρείς τα πάντα γύρω σου. Κάπου θα εστιάσεις.

Είτε ακολουθάς τη δράση των ηθοποιών από κοντά, είτε την παρακολουθείς από μακριά, μέσα από τις οθόνες που θα μεταδίδουν ζωντανά. Στο τέλος της μέρας, το ζήτημα του έργου που έφτιαξε ο Πολωνός (σε συνεργασία με τη θεατρική συγγραφέα και δραματουργό Joanna Bednarczyk) είναι να οδηγηθεί σε μια κοινοβιακή εμπειρία που εγείρει ερωτήματα για τον εαυτό και την κοινωνία μας, παρά δίνει απαντήσεις.

Τι ακριβώς είναι η εμπειρία Respublika που έρχεται στην Μαλακάσα

Τι ακριβώς είναι η εμπειρία Respublika που έρχεται στην Μαλακάσα

Η παράσταση αποτελεί την αναβίωση ενός πειράματος συνύπαρξης που διοργάνωσε ο Lukasz Twarkowski το 2020: Για να εξερευνήσει τις δυναμικές της συνύπαρξης μέσα από το πλαίσιο απελευθέρωσης που προσφέρει η rave κουλτούρα, είχε απομονωθεί μαζί με περίπου είκοσι ηθοποιούς σε ένα αυτοσχέδιο κοινόβιο μέσα στο δάσος της Πολωνίας. «Τις πρώτες εβδομάδες, εστιάσαμε στο να αναπτύξουμε την αγάπη των συμμετεχόντων για την ηλεκτρονική μουσική», έχει δηλώσει σε συνέντευξη για το ιδιότυπο πείραμα ο ίδιος, «δεν είναι απλά μουσική, είναι μια εμπειρία που μοιράζεσαι».

Απαλλαγμένοι από υποχρεώσεις και άγχη, τα μέλη που είχαν αρχικά στόχο να εξερευνήσουν νέες συνθήκες συνύπαρξης (έμπνευση ήταν η Δημοκρατία της Παβλόβσκα), βρέθηκαν παραδομένοι στον ασταμάτητο rave χορό και τη διασκέδαση.

«Θεώρησαν ότι ήταν ένα είδος αποτυχίας επειδή δεν βρήκαν τις απαντήσεις στα κοινωνικά θέματα που έψαχναν – περνούσαν απλά καλά». Έτσι, το διέλυσαν και όλοι τους επέστρεψαν στην κανονική τους ζωή. Αλλά τελικά, όταν «η πραγματικότητα άρχισε να γίνεται αφόρητη» συνειδητοποίησαν ότι όσα είχαν βιώσει κατά τη διάρκεια εκείνου του έτους που χόρευαν rave «ίσως να είναι η μόνη απάντηση».

Έτσι, οδηγούμαστε στην παράσταση Respublika, τη συνοπτική αναπαράσταση και ταυτόχρονα επανα-διαδραμάτιση του αλλόκοτου εκείνου κοινωνικού πειράματος, με το κοινό να γίνεται κομμάτι του. Ένα εφήμερο καταφύγιο μακριά από τη νοοτροπία του καπιταλισμού και τον δυτικό τρόπο σκέψης, ένα καταφύγιο το οποίο φιλοδοξεί να γεννήσει μια νέα ουτοπία συνύπαρξης και καθολικής, ισότιμης ένωσης.

Θα καταφέρει άραγε τον σκοπό του;

Έχοντας παρουσιαστεί από το 2021 σε μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις της Ευρώπης (κάθε φορά με νέο σκηνικό φορμάτ προκειμένου να ανταποκρίνεται στον χώρο όπου φιλοξενείται), το εμβυθιστικό έργο Respublika παρουσιάζεται πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, ακριβώς όπως το είχε οραματιστεί αρχικά ο συγγραφέας. Έρχεται στο Terravibe και τα ιερά χώματα της Μαλακάσας, όπου χτυπούσε η καρδιά του underground αθηναϊκού rave τη δεκαετία του 1990.

Οι εικόνες απ’ τα σκηνικά καθώς δρομολογούνται οι τελευταίες λεπτομέρειες για το τριήμερο της πολυαναμενόμενης παράστασης (13-15 Ιουνίου) μαρτυρούν το μέγεθος της υβριδικής παραγωγής – ένα πάντρεμα ανάμεσα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και φυσικά τα rave πάρτι.

Στην εκδοχή της Αθήνας, το Respublika χρειάστηκε πάνω από τρεις εβδομάδες στησίματος με 40 άτομα επί τω έργο. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 150 τ.μ. οθονών led και έξι διαφορετικούς σκηνικούς χώρους.

Τι ακριβώς είναι η εμπειρία Respublika που έρχεται στην Μαλακάσα

Η παράσταση καταλήγει στην εξής προτροπή: «Χορέψτε μαζί μας ενάντια στους απελπιστικούς καιρούς που ζούμε». Η προτροπή του Lukasz Twarkowski θα πάρει την πιο κυριολεκτική της διάσταση στο τέλος του τριήμερου, το ξημέρωμα μετά την εξάωρη παράσταση του Σαββάτου 15 Ιουνίου, όταν το κεντρικό dancefloor (το οποίο αποτελεί σκηνικό της παράστασης) θα κρατήσει τους παρευρισκόμενους στη Μαλακάσα μέχρι το πρωί σε ένα ολονύκτιο πάρτι:

Πρωταγωνιστές στα decks θα είναι ο εδραιωμένος στη διεθνή σκηνή της techno, Richie Hawtin, και η Παλαιστίνια DJ με τη μετεωρική άνοδο, Sama’ Abdulhadi, μια παρουσία με υψηλή συμβολική αξία την τρέχουσα χρονική στιγμή.

Ένα απελευθερωτικό dance party, όπου «άνθρωποι, όνειρα και ιστορίες συνύπαρξης μπλέκονται σε μια δημιουργική χορογραφία απόλυτης ελευθερίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.