©Maya Kyriazi
ΘΕΑΤΡΟ

Τι θα δούμε φέτος στο Θησείον, τη νέα θεατρική στέγη του Αργύρη Ξάφη και της Ιούς Βουλγαράκη

Οι δύο σκηνοθέτες, μέλη της ομάδας ΠΥΡ, αναλαμβάνουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες και ανακοινώνουν τις παραστάσεις για τη σεζόν 2023-2024.

«Το όνειρό μου είναι ένας χώρος που θα πηγαίνεις ακόμη και μην ξέροντας τι παίζει και θα αισθάνεσαι ασφαλής ότι εκεί τα πράγματα γίνονται με αγάπη και πίστη για την τέχνη μας, με φροντίδα και βάθος, όχι απαίδευτα, αδούλευτα και πρόχειρα. Για αυτό ιδρώνουμε», έγραφε χθες το βράδυ (02/10) σε ανάρτηση του στο Facebook ο Αργύρης Ξάφης, προσθέτοντας: 

«Το Θησείον είναι ένα θέατρο της προσωπικής μου ιστορίας. Από τις πρώτες πρόβες της Ηλέκτρας το 1998, 21 χρονών παιδάκι, μέχρι το Μιστέρο Μπούφο του 2012-2013, ο ιδρώτας μου έχει νοτίσει πολλές γωνιές αυτού του χώρου».

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ανακοίνωσε την επανάληψη της περσινής επιτυχίας της ομάδας ΠΥΡ, Αρκουδοράχη, αλλά και το νέο ξεκίνημα που θα κάνει φέτος ο ίδιος μαζί με την ομάδα.

Η παράσταση ανέβηκε από τους ΠΥΡ την περασμένη άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τώρα, από τις 12 Οκτωβρίου, μετακομίζει σε νέα θεατρική σκηνή. Στη δική τους σκηνή, αυτή που αναλαμβάνει ο Ξάφης μαζί με τη σκηνοθέτιδα Ιώ Βουλγαράκη και την ομάδα τους: το Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες.

«Με συγκίνηση ανοίγουμε φέτος την πόρτα του βρίσκοντας για πρώτη φορά στην καλλιτεχνική μας διαδρομή ως ΠΥΡ μια θεατρική στέγη και προσκαλώντας καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες σε έναν διάλογο που ούτε εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τη δυναμική του και σίγουρα ανυπομονούμε να μας φανερωθεί», αναφέρουν στο σημείωμα για το ρεπερτόριο της σεζόν 2023-2024.

Τι θα περιλαμβάνει;

«Δέκα θεατρικές παραγωγές θα παρουσιαστούν από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο, σκηνοθετημένες όλες από γυναίκες δημιουργούς. Άλλες συστήνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύγχρονα και πολυβραβευμένα κείμενα των τελευταίων ετών, άλλες προσεγγίζουν με νέες διασκευές και αναγνώσεις κλασικά, εμβληματικά κείμενα, ενώ ορισμένες προτείνουν τη δική τους εξ αρχής δραματουργία. Μια κοινή ανάγκη να ψηλαφήσουμε την εποχή μας τις ενώνει. 

Παράλληλα, δημιουργούμε έναν χώρο για τον χορό αφιερώνοντας μία ημέρα την εβδομάδα αποκλειστικά σε παραστάσεις χορού. Στη λήξη αυτής της χρονιάς και στις αρχές της επόμενης τραγουδοποιοί που αγαπάμε θα περάσουν από το Θησείον για ένα ιδιαίτερο live, με ακουστικές εκτελέσεις των τραγουδιών τους», σημειώνουν.

Αναλυτικά, οι παραστάσεις που θα δούμε στο Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες.

Αρκουδοράχη Ι από 12/10/2023

Η ομάδα Πυρ σε σκηνοθεσία της Ιούς Βουλγαράκη παρουσιάζει το έργο του Εντ Τόμας, που συνθέτει με μια ιδιοσυγκρασιακή, αιχμηρή και ποιητική γραφή ένα post-apocalyptic τοπίο, όπου η σκιά ενός αόρατου πολέμου μεταμορφώνει τα πάντα και για πάντα, και δημιουργεί μια σύγχρονη και τολμηρή σπουδή πάνω στην απώλεια.

Παίζουν: Δημήτρης Γεωργιάδης, Δημήτρης Δρόσος, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης

Πλατόνωφ Ι από 16/10/2023

Σε μία διαλυμένη αυλή, οι ηθοποιοί θα πουν την ιστορία μιας παρέας με κορυφαίο τον Πλατόνωφ, έναν ταλαντούχο, γοητευτικό δάσκαλο, που καταστρέφεται και καταστρέφει. 

Η Δανάη Σπηλιώτη ανεβάζει το τσεχωφικό έργο με τους ήρωες να βρίσκονται ριγμένοι σε έναν κόσμο χωρίς σταθερές, χωρίς ασφάλειες: σε μια εποχή ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Ιδανικά και βεβαιότητες έχουν αρθεί. Ο κόσμος τους γέρνει προς το τέλος. Ένα χρονικό ήττας. Η κηδεία μιας εποχής.

Παίζουν: Νίκη Βακάλη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Κατερίνα Νταλιάνη, Ντίνος Ποντικόπουλος, Αντώνης Χρήστου. Μουσικός επί Σκηνής: Δημήτρης Χατζηζήσης

Εφημερία Ι από 30/11/2023

Η ομάδα Κέντρο Βάρους σε σκηνοθεσία της Κλειούς Κιούλπαλη καταπιάνεται με ένα δικό της έργο, που διαδραματίζεται σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο με τέσσερα κρεβάτια και τέσσερις κούκλες-ασθενείς.

Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους. Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται. Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή Εφημερεύει σβήνει για να ξανανάψει, τα κρεβάτια ξαναστρώνονται.

Εμψύχωση: Κλειώ Κιούλπαλη, Μπέττυ Κοκαράκη, Δήμητρα Κωνσταντινίδου, Εύα Τσαμπάση

Βυσσινόκηπος: «Κωμωδία σε 4 πράξεις» Ι από 11/12/2023

Ένα ακόμα τσεχωφικό έργο, αυτή τη φορά από τη Δέσποινα Ντορίνα ΡεμεδιάκηΜια ιστορία επιστροφής στο σπίτι των παιδικών χρόνων, το σπίτι της μνήμης. Μια απόπειρα ανασύστασης του άδειου χώρου. Από έναν ολόκληρο βυσσινόκηπο βλέπουμε  μόνο τα 7 πρόσωπα του σπιτιού μέσα από ένα κβαντικό άλμα στο χρόνο να επιστρέφουν σε ένα σπίτι που είναι πια εργοτάξιο και έχει ήδη πουληθεί. Πώς θα το ξαναοικειοποιηθούν; Μπορούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω για να το σώσουν; Ένα αντίο σε διαστολή. Μια μικρή ωδή στην απώλεια και την αντίσταση μας. Μια ειλικρινής απορία για το πώς κανείς ισορροπεί επάνω στα γκρεμίδια. 

Παίζουν: Ιφιγένεια Βαρελά, Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Τίτος Γρηγορόπουλος, Μαρία Δαμασιώτη, Γιώργος Δικαίος, Νάντια Κατσούρα, Δέσποινα Κούρτη

Το κορίτσι με τα σπίρτα Ι από 15/12

Με εκκίνηση το γνωστό παραμύθι, η Violet Louise παρουσιάζει μία παράσταση που κινείται μεταξύ θεάτρου – μουσικής συναυλίας και οπτικοηχητικής εγκατάστασης, εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο οδοιπορικό στις δυτικές κοινωνίες των ανθρωπίνων αντιθέσεων. Η έλλειψη ανθρωπιάς, η εγκατάλειψη, η κακοποίηση, αποκαλύπτονται μέσα από το παραμύθι του Δανού παραμυθά που μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή.

Το κορίτσι του Άντερσεν σε αυτή την ιστορία ζει στην Αθήνα. Παλεύει να επιβιώσει, μόνη, χωρίς βοήθεια, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μεγαλούπολης. Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου δέχεται μία αναπάντεχη πρόταση που της δίνει την ευκαιρία να εκπληρώσει κάθε της επιθυμία και να αλλάξει τη ζωή της. Αλλά με ένα πολύ ακριβό τίμημα: Να πάψει να ονειρεύεται.

Aφήγηση σε βίντεο: Aγλαϊα Παππά. Ερμηνευτής επί σκηνής: Violet Louise

Ο άντρας μου Ι από 26/01/2024

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ρούμενα Μπουζάροφσκα, η Μαρία Μαγκανάρη ανεβάζει μία παράσταση που χαρτογραφεί με χιούμορ και σκληρότητα τις δυναμικές των σχέσεων εντός του ζευγαριού και της οικογένειας, μέσα σε μια σύγχρονη, πατριαρχική βαλκανική κοινωνία, που μοιάζει πολύ με τη δική μας. Αποκαλύπτει τόσο την πλάνη μας περί γυναικείας απελευθέρωσης, όσο και τ’ αδιέξοδα των ανδρών: και τα δύο φύλα ασφυκτιούν μέσα από την παγίδα των παραδοσιακών ρόλων.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σκουλά, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Μαγκανάρη

Αλγό-ρυθμός Ι από 04/02/2024

Οι Αλεξάνδρα Καζάζου και Ελεάνα Γεωργούλη σκηνοθετούν και παίζουν μία σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης. Η Α. και η Ε. χαρτογραφούν προσωπικές ιστορίες μα και ιστορίες τρίτων σε ένα αυτοσχέδιο λαβύρινθο μνήμης. Μέσα από μια αλυσίδα ποιητικών επεισοδίων, οι δυο γυναίκες αφηγούνται και θυμούνται τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τις αντάρτισσες γιαγιάδες τους, παράδοξες ερωτικές συναντήσεις του παρελθόντος σε ένα κοκτέιλ μνήμης που διαπερνά την Πρώην Γιουγκοσλαβία και φτάνει ως τον Λίβανο, ενώ το δωμάτιο ενός νοσοκομείου μεταμορφώνεται σε στάση λεωφορείου στην Κουβανική Τρινιδάδ.

Jane Ι από 18/03/2024

«Αγαπητές μας Σάρλοτ και Τζέην, Τζέην και Σάρλοτ, συγχωρέστε μας το θάρρος να απευθυνθούμε και στις δυο ταυτόχρονα σε κοινή επιστολή. Ο λόγος που ωθεί την πένα μας δεν είναι παρά ο ενθουσιασμός. O ενθουσιασμός που σήμερα εν έτη 2023, στη μικρή μεσογειακή Αθήνα, καταπιανόμαστε με εσάς και τις ρομαντικές και σκοτεινές περιπέτειές σας. (…)».

Η Τζέην Έηρ είναι μια γυναίκα που πήρε τη μοίρα στα χέρια της ήδη από τις σελίδες ενός βιβλίου το 1847. Είναι, όπως λέει και η ίδια για τον εαυτό της «Θερμή, πολύ θερμή. Και η φωτιά τον λιώνει τον πάγο».

Μία παράσταση από την Κατερίνα Μαυρογεώργη.

Παίζουν οι ηθοποιοί : Νάνσυ Σιδέρη, Δημήτρης Δρόσος, Βίκυ Κυριακουλάκου

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος Ι από 22/03/2024

«Τα όνειρα πεθαίνουν όποτε θέλουν, συνήθως στο πιο ενδιαφέρον σημείο. Μπορεί τελικά το χωριό να εξοντώθηκε. Μπορεί να σώθηκε κάποιος. Μπορεί να μην έμεινε κανένα ίχνος του και κανείς να μη θυμόταν ποτέ πια τίποτα. Μπορεί, αν επιζούσε κάποιος, να χρειαζόταν να τα ξαναφτιάξει όλα απ’ την αρχή, σαν να μην υπήρξε ποτέ τίποτα. Μπορεί να είναι το καλύτερο, έτσι;».

Η Ζωή Ξανθοπούλου καταπιάνεται με το έργο του Ζουζέπ Μαρία Μιρό και ο Αργύρης Ξάφης παίζει σε ένα μονόλογο για επτά πρόσωπα.

Στη σκιά του Λούσια Ι από 09/05/2024

Μια περιδιάβαση στο εικαστικό, ποιητικό, μουσικό σύμπαν του Νίκου Χουλιαρά με οδηγό τον ήρωά του, Λούσια, σε σκηνοθεσία Ρηνιούς Κυριαζή.

Ο Λούσιας, ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, κρατάει από τους αδύναμους στα μυαλά του Παπαδιαμάντη και τους αλαφροΐσκιωτους του Σολωμού, αυτούς που ακούν και τη δροσιά που στάζει. Τους βλέπαμε στα Γιάννενα να περπατάνε και να φωνάζουν ή να τραγουδάνε. Οι μορφές των έργων του σαν βγαλμένες από το θέατρο σκιών, δισδιάστατες συνομιλούν με όλους τους μεγάλους μας ζωγράφους, τη λαϊκή μας παράδοση και τον Καραγκιόζη.

Επί σκηνής: ο Καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης και η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή.