© Artūrs Pavlovs
ΘΕΑΤΡΟ

Το 4ωρο Rohtko στη Στέγη και 5 ακόμα θεατρικές πρεμιέρες για τον Μάρτιο

Ξεχωρίζουμε κάποιες από τις νέες παραστάσεις που προσγειώνονται στην αθηναϊκή σκηνή τον πρώτο μήνα της άνοιξης. 

Μία αληθινή ιστορία πλαστογραφίας έργου τέχνης. Μία άλλη για το αντάρτικο θέατρο κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης. Μία ακόμα, που εμπνέεται από ταφικά έθιμα και παραδόσεις των Βαλκανίων για να δημιουργηθεί ένα σκηνικό ποίημα για την απώλεια.

Είναι μόλις τρεις από τις έξι θεατρικές πρεμιέρες που έρχονται τον Μάρτιο στις σκηνές της Αθήνας και αξίζουν προσοχής.

Τα μαγικά βουνά Ι από 01/03

Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. 

Τα Μαγικά βουνά μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά.

Η ομάδα μεταμορφώνει τη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου σε μια ορεινή πλαγιά με οργιώδη βλάστηση στο Βουργαρέλι της Πίνδου, εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα. Μέσα στον θεατρικό χώρο, εισβάλλει η άγρια φύση των βουνών, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα κατώφλι συνάντησης του θεατή με το Θέατρο του Βουνού, που ως τώρα δεν έχει βρει τη θέση του στη σύγχρονη παραστασιογραφία.

Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος, Βίκυ Κατσίκα.

Προπώληση εδώ.

Περλιμπλίν και Μπελίσα Ι από 05/03

Ο μεσόκοπος Περλιμπλίν (όνομα που προσιδιάζει στους ερωτοχτυπημένους γέρους της λαϊκής φάρσας) πείθεται να παντρευτεί τη νεαρή γειτόνισσά του, για να μη μείνει μόνος και αβοήθητος στα γεράματα. Η Μπελίσα πείθεται να παντρευτεί τον πλούσιο γείτονά της για να γίνει πιο ποθητή από τους άλλους άντρες χάρη στην ομορφιά που θα της χαρίσουν τα πλούτη του. Όμως, λαχταρώντας έναν έρωτα της ηλικίας της, γοητεύεται από τον μυστηριώδη ξένο που κρύβεται τις νύχτες στον κήπο και της γράφει φλογερές επιστολές. Ο Περλιμπλίν δεν αντέχει να ζει χωρίς την αγάπη της Μπελίσα και σκοτώνει τον ανώνυμο εραστή, ενώ η Μπελίσα ανακαλύπτει την αλήθεια χάνοντας διαμιάς σύζυγο και ερωμένο.

Η νέα παραγωγή του Θεάτρου Πορεία είναι το κατά Δημήτρη Τάρλοου έργο του Φεδερίκου Γκαρθία Λόρκα, σε μουσική Φοίβου Δεληβοριά.

Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Δανάη Σαριδάκη, Μαριάννα Πουρέγκα, Φαίδρα Αγγελάκη, Γιολάντα Μπαλαούρα, Έλενα Μελά, Περικλής Σιούντας.

Προπώληση εδώ

Rohtko Ι 08-10/03

Το 4ωρο Rohtko στη Στέγη και 5 ακόμα θεατρικές πρεμιέρες για τον Μάρτιο © Artūrs Pavlovs

Όταν παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μόλις τέσσερις παραστάσεις, έγινε το απόλυτο talk of the town δημιουργώντας έναν ολόκληρο μύθο γύρω από τον Łukasz Twarkowski. Το νέο αστέρι του Πολωνικού θεάτρου χάρισε στο αθηναϊκό κοινό μία εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης, με τον εξπρεσιονιστή ζωγράφο Mark Rothko στο επίκεντρο και με αφορμή τη διασημότερη υπόθεση απάτης στην ιστορία της τέχνης: πριν από λίγα χρόνια ένας πίνακάς του πουλήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πλαστός. 

Τώρα, το Rohtko επιστρέφει και είναι άχαστο. 

Προπώληση εδώ.

Goodbye, Lindita Ι από 13/03

Το 4ωρο Rohtko στη Στέγη και 5 ακόμα θεατρικές πρεμιέρες για τον Μάρτιο

Σε ένα σπίτι, μια οικογένεια πενθεί βυθισμένη στη σιωπή, ώσπου μια σειρά από παράδοξα γεγονότα ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο όπου η ανάμνηση μπλέκεται με τη φαντασίωση και η πραγματικότητα με το όνειρο.

Η βραβευμένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Μάριο Μπανούσι, «η παράσταση-εμπειρία», όπως χαρακτηρίστηκε πέρυσι από διεθνή μέσα και διακρίθηκε σε φεστιβάλ του εξωτερικού επιστρέφει για έναν ακόμα κύκλο παρουσίασης στο Θέατρο Rex Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». 

Ο νεαρός δημιουργός προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από δικά του βιώματα και από ταφικά έθιμα και παραδόσεις των Βαλκανίων για να φτιάξει, μαζί με μια ομάδα χαρισματικών καλλιτεχνών, ένα σκηνικό ποίημα για την απώλεια. Χωρίς να ακούμε ποτέ τα πρόσωπα να μιλούν, γινόμαστε μάρτυρες της πορείας τους, ενός εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθεί να απαντήσει σε ένα αιώνιο ερώτημα: Πώς λέμε αντίο σε ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο;

Παίζουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Χασάνι.

Προπώληση εδώ.

Το Φαγητό Ι από 15/03

Το 4ωρο Rohtko στη Στέγη και 5 ακόμα θεατρικές πρεμιέρες για τον Μάρτιο

Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από την καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Το έργο της Μαρίας Λαϊνά είναι ένα ιδιότυπο κείμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που ανεβαίνει στο θέατρο ΠΛΥΦΑ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμα της παράστασης: 

«Ένας ανοιχτός διάλογος για το τι ορίζουμε ως φαγητό. “Το φαγητό είναι το αθώο θύμα μας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό”. Ένας θάνατος, η κατάφαση απέναντι στη ζωή. Πώς αντιλαμβανόμαστε τούτη την απώλεια και πόσο βίαιη μπορεί να γίνει άραγε η στιγμή της ενηλικίωσης του καθενός μας; Τι χρειάστηκε να θυσιάσουμε και τι να υποκαταστήσουμε; Η ανθρωποφαγία του εαυτού. Οι προβολές, τα σύμβολα και πώς καταχρηστικά καταπίνουμε όλα εκείνα που νιώθουμε για να επιβιώσουμε, να χορτάσουμε. Δυο παράλληλες κι εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες που ενώ εκ’ πρώτης  δε συγκλίνουν συνθέτουν ένα μοτίβο για το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει μια τραυματική εμπειρία».

Παίζουν: Σταύρος Λιλικάκης,  Δημήτρης Λιόλιος.

Προπώληση εδώ.

Καταποντισμός Ι 21/03

© Χρήστος Συμεωνίδης

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Βηλαράς, μετά τις παραστάσεις Λοιμός και Σεισμός, υπογράφει το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που γιορτάζει τη ζωή και την ταυτότητα έξω από την ετεροκανονικότητα και την πατριαρχική νόρμα, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει ακόμα και σήμερα αυτή η μη συμμόρφωση.

Τα πρόσωπα της παράστασης, που θα παρουσιαστεί στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών στο Θέατρο REX-Σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Εθνικού Θεάτρου, επισκέπτονται την gay Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και μεταφέρουν τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις αγωνίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εκείνης της περιόδου, όπως τις αποτύπωσαν τα ίδια, σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τις επιστολές που έστελναν στο επαναστατικό περιοδικό Αμφί, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσιο λόγο στην Ελλάδα για την queer εμπειρία.

Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Ανδρέας Λαζαράκος, Kristof, Niko Rupllem, Dolly Vara.

Προπώληση εδώ.