Artūrs Pavlovs
ΘΕΑΤΡΟ

Το Θείο Τραγί και άλλες 10 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Από την επιστροφή της εμβληματικής παράστασης του Άρη Μπινιάρη, 11 χρόνια μετά, μέχρι ένα ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου που έγινε παράσταση.

Ο φετινός Μάιος είναι ο μήνας των εκλογών. Είναι επίσης -από πολιτιστική άποψη- και ο μήνας των 17 συνολικά φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Αθήνα, μία ανάσα πριν ξεκινήσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και οι πραγματικά δεκάδες συναυλίες του καλοκαιριού

Ταυτόχρονα, είναι και εκείνος που ουσιαστικά κλείνει τη φετινή θεατρική σεζόν, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι άδειος από καινούργιες παραστάσεις. Ο Μάιος φέρνει στα θέατρα της πόλης αρκετές πρεμιέρες, με πολλές από αυτές μάλιστα να αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.  

Ιστορίες για να μην κοιμάσαι Ι από 02/05

Ο Θάνος Τοκάκης ανεβάζει στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μία παράσταση που μπλέκει τρία από τα ωραιότερα έργα του Νόελ Γκρεγκ (τις περιπέτειες της Κοκκινοσκουφίτσας, του Μολυβένιου Στρατιώτη και του Χάνσελ και της Γκρέτελ) με τις αναζητήσεις, τα όνειρα και τους εφιάλτες των νέων στην Ελλάδα του σήμερα.

«Η περιθωριοποίηση του διαφορετικού, η καταπίεση της σεξουαλικότητας και κάθε μορφής ελευθερίας, η βία, η κακοποίηση, η υπερκαταναλωτική μας κουλτούρα αλλά και η γενναιότητα, η ανθεκτικότητα και η ελπίδα, η αναζήτηση της αυθεντικότητας και η γυναικεία χειραφέτηση είναι λίγα μόνο από τα μονοπάτια που οι ιστορίες αυτές φωτίζουν με απαράμιλλο χιούμορ, ποιητική γλώσσα και εφηβική τόλμη.

Ιστορίες που θα μας αφυπνίσουν. Ιστορίες που δεν θα μας αφήσουν να κλείσουμε μάτι, αναγκάζοντάς μας, αντιθέτως, να το στρέψουμε προς τις πραγματικές αγωνίες των νέων σήμερα», αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμα της παράστασης.

Παίζουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Αναστάσης Γεωργούλας, Χρήστος Κραγιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μολέσκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Φανή Ξενουδάκη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιώργος Πατεράκης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.

Mουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου.

Προπώληση εδώ.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν. Ι από 03/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Η ομάδα RMS MATAROA ανεβαίνει στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλος Κουν για την πρώτη της αναμέτρηση με τον σαιξπηρικό κόσμο. Ακολουθώντας την πορεία των εμφανίσεων του Φάλσταφ στα έργα «Ερρίκος ΙV», πρώτο και δεύτερο μέρος, «Ερρίκος V» και «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ», επιχειρεί μια νέα αφήγηση της σαιξπηρικής ιστορίας που παραμερίζει το επικό και αναζητά το βαθιά ανθρώπινο.

Ο Φάλσταφ και ο πρίγκιπας Χάρρυ, διάδοχος του αγγλικού θρόνου, ζουν σαν κλέφτες κόντρα στους κανόνες του παλατιού, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα στα καπηλειά του Ουίνδσορ. Η ανέμελη ζωή τους σταματά όταν ξεσπά νέα εμφύλια διαμάχη που απειλεί τον θρόνο του πατέρα του Ερρίκου. Οι δρόμοι τους χωρίζουν μόλις σημάνουν οι καμπάνες του πεπρωμένου και οδηγήσουν τον έναν στον θρόνο και τον άλλο στο θάνατο.

Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Ελίνα Ρίζου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

Προπώληση εδώ.

Το θείο τραγί 2023 Feat. Artificial Intelligence Ι από 04/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Ένας αλήτης, ένας προκλητικός, ένας εχθρός του καθωσπρεπισμού αποφασίζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη για μια παλιά του αγάπη. Αυτή, παντρεμένη τώρα πια μ’ έναν πλούσιο αστό, ζει την ευτυχία μιας γεμάτης ζωής. Ο αντι-ήρωας αυτός ραδιουργεί εναντίον μιας δοσμένης συνταγής που καθιστά τους ανθρώπους κοινωνικά «κανονικούς» και κάλπικα γεμάτους.

Ο Άρης Μπινιάρης επιστρέφει στο Θείο Τραγί, στην παράσταση που ανέβασε πριν από 11 χρόνια μετά και ήταν βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα, σε μια νέα απόπειρα συνδιαλλαγής με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) στη σκηνή του Bios.

Σκηνοθεσία ερμηνεία- στίχοι τραγουδιών: Άρης Μπινιάρης.

Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Βίκτωρας Κουλουμπής – μπάσο, Πάνος Σαρδέλης – τύμπανα, Αλέκος Γεωργουλόπουλος – κιθάρα.

Προπώληση εδώ.

Το Πάρτυ Ι από 04/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Η Τζάνετ, πολιτικός της αντιπολίτευσης, έχει μόλις διοριστεί Σκιώδης Υπουργός Υγείας και διοργανώνει στο σπίτι της ένα πάρτυ. Στη συνάθροιση παρευρίσκονται ο σύζυγός της Μπιλ, η κολλητή της φίλη Έιπριλ με τον ιδιόρρυθμο Γερμανό σύντροφό της Γκότφριντ, η καθηγήτρια Μάρθα με τη σύντροφό της Τζίνι και ο τραπεζίτης Τομ. Όλα κυλούν όμορφα κι ωραία, μέχρι τη στιγμή που ο Μπιλ ανακοινώνει ότι είναι σοβαρά άρρωστος και ότι θα πεθάνει σύντομα. Το τελειωτικό χτύπημα, όμως, έρχεται όταν πληροφορεί την Τζάνετ ότι θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του με μία άλλη, πολύ νεότερη γυναίκα.

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο Άνεσις το έργο της Sally Potter που έγινε ασπρόμαυρη ταινία το 2017, σε σενάριο και σκηνοθεσία της ίδιας με τους Kristin Scott Thomas, Cillian Murphy και Timothy Spall.

Παίζουν: Δημήτρης Γεωργαλάς, Ξανθή Γεωργίου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Αρετή Πασχάλη, Θεοδώρα Σιάρκου, Νικορέστης Χανιωτάκης.

Προπώληση εδώ.

Πάμε στοίχημα Ι από 05/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Πέντε ηθοποιοί της γενιάς των late 90’s μετ-επισκέπτονται επί σκηνής τους μεγάλους σταθμούς μνήμης της παιδικής, της εφηβικής και της μετεφηβικής της ηλικίας που σκιαγραφούν την πορεία της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων δύο δεκαετιών. Στάσεις σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι αποτελούν οι σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, στιγμές εθνικής περηφάνιας και εθνικού πανικού.

«Μία ποπ γενιά μεγαλώνει χορεύοντας, τραγουδώντας και βάζοντας γκολ και καλάθια με γαλανόλευκα water tattoos στο μπράτσο, μέχρι να μεγαλώσει και να αναρωτηθεί σήμερα τι ακριβώς σημαίνει νίκη και ήττα. Τώρα που οι νίκες μας αποδομούνται και υπονομεύονται, το μόνο που μας έμεινε να ελπίζουμε είναι οι 5+1 αριθμοί του Τζόκερ;», αναφέρει στο σημείωμα της παράστασης η νεοσύστατη ομάδα Who Am I To που παρουσιάζει μία «παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παύλου στο επίσης νεοσύστατο Θέατρο Μπέλλος.

Παίζουν: Νοεμή Βασιλειάδου, Ειρήνη Μαυρικάκη, Ιωάννης Μπάστας, Σπύρος Μπόσγας, Γιώργος Φασουλάς.

Προπώληση εδώ.

Ο Γλάρος Ι από 05/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Η ομάδα Σημείο Μηδέν καταλαμβάνει για ακόμα μία φορά τον Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις και αναμετράται με το τσεχωφικό αριστούργημα, συνεχίζοντας την έρευνά της σε θεμελιώδη κείμενα σημαντικών συγγραφέων.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος: «Τα έργα του Τσέχωφ είναι έργα μετάβασης. Γράφονται σε καιρούς που ένας ολόκληρος κόσμος είναι έτοιμος να καταρρεύσει και ένας νέος κόσμος αρχίζει να δείχνει τις πρώτες σπίθες της γέννησης του. Και πάλι, όμως, οριστική λύτρωση δεν επέρχεται. Τα δαιδαλώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη κατάσταση παραμένουν πεισματικά ανοιχτά. Στον Τσέχωφ βλέπουμε τη σύγκρουση ύπαρξης και ιστορίας. Η σύγκρουση αυτή απορυθμίζει τις συμπεριφορές, διαστρέφει την επιθυμία, αποσυντονίζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των προσώπων. Το ερώτημα “Ποιος είμαι; Τι είμαι;”, που απευθύνει ο Τρέμπλιεφ στον εαυτό του ως ψίθυρο, ακούγεται εκκωφαντικά και αφορά όλους μας».

Παίζουν: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Γιάννης Καράμπαμπας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Ρόζυ Μονάκη, Σάββας Στρούμπος.

Προπώληση εδώ.

Nostalgia Generation Ι από 05/05

Σε σκηνοθεσία της Βάσιας Ατταριάν και σε δραματουργία των Μυρτούς Μακρίδη και Μαρίας Φιλίνη, η ομάδα Ντουθ παρουσιάζει στο Θέατρο 104 μία σύγχρονη κωμωδία για τη γενιά των millennials που στέκεται σήμερα εδώ τόσο νέα και τόσο vintage.

Ως άλλοι απόγονοι των πρωταγωνιστών της Οικογένειας Τενενμπάουμ του Wes Anderson, οι ήρωες αυτής της ιδιότυπης παράστασης, πάσχουν από το ίδιο αφόρητο και εθιστικό συναίσθημα της νοσταλγίας. Κατά τη διάρκεια μιας μετακόμισης, μπαίνουν στην αποθήκη και ανάμεσα σε σακούλες σκουπιδιών, τηλεοράσεις, CD και κασέτες χορεύουν, τραγουδάνε, πίνουν στο μπαρ, γυρίζουν βίντεο κλιπ και προσπαθούν να προσαρμοστούν στο καινούριο.

Παίζουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ρωμανός Καλοκύρης, Μυρτώ Μακρίδη, Προμηθέας Nerattini-Δοκιμάκης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Σεραφείμ Ράδης, Δημήτρης Τάσαινας, Μαρία Φιλίνη.

Guest star: Κατερίνα Μαυρογεώργη.

Προπώληση εδώ.

Τι να κάνουμε; Ι από 17/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

H ομάδα ODC Ensemble εμπνέεται από το ομώνυμο έργο του Ρώσου φιλοσόφου και συγγραφέα Νικολάι Τσερνισέφκσι για να συνομιλήσει με τον σημερινό θεατή και να αμφισβητήσει τα σημερινά κοινωνικά «αδιέξοδα», που εξακολουθούν να βασίζονται σε διαχρονικά, πατριαρχικά στερεότυπα.

Με έμφαση στη χρήση real time video που αποτελεί και το κύριο μέσο αφήγησης, χρησιμοποιείται πότε θεατρική γλώσσα και πότε κινηματογραφική: οι τέσσερις ηθοποιοί «γυρίζουν» επιλεγμένες σκηνές με την τελική εικόνα να συνθέτει κινηματογραφικά στιγμιότυπα «εποχής» με ζωντανό λόγο στη σκηνή του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Επιχειρώντας να αιχμαλωτίσει την ερωτική, υπαρξιακή και πολιτική διάσταση που διασταυρώνονται σε μια δύσκολη πορεία γυναικείας χειραφέτησης, το σκηνικό έργο διατυπώνει ένα σημερινό «τι να κάνουμε;», ποιοι και ποιες είμαστε, ποιοι και ποιες θέλουμε να είμαστε, μέσα από μια προσωπική και βιωματική οπτική.

Παίζουν: Δημήτρης Γεωργιάδης, Θεοδώρα Λούκας, Λάμπρος Πηγούνης, Σοφία Πριοβόλου, Βασίλης Σαφός.

Προπώληση εδώ.

Rohtko Ι 25-28/05

11 θεατρικές πρεμιέρες του Μαΐου που ξεχωρίζουν

Το νέο αστέρι του Πολωνικού θεάτρου, ο σκηνοθέτης Łukasz Twarkowski, συστήνεται στο ελληνικό κοινό στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το Rohtko. Ένα μνημειώδες θέαμα-εμπειρία, στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art, μια εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης, με τον εξπρεσιονιστή Mark Rothko και ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης στο επίκεντρο. Πριν από λίγα χρόνια ένας πίνακας του πρωτοπόρου ζωγράφου του αφηρημένου εξπρεσιονισμού πουλήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο που όπως αποδείχθηκε, ήταν πλαστός.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, το Rohtko αναρωτιέται τι είναι τελικά τέχνη και ποιος ορίζει την αξία της στην εποχή των NFTS.

Προπώληση εδώ.

ΤΙΠΟΤΑ Ι από 26/05

Η ομάδα ΑΒNORMAL παρουσιάζει στο H.UG ένα συνειρμικό παραλήρημα για το παράλογο της ύπαρξης σε ένα σύμπαν από λέξεις με κείμενα του Σάμιουελ Μπέκετ και άλλα παράδοξα (αποσπάσματα από Κείμενα για το τίποτα, Ακατανόμαστος και από τον Γλάρο του Άντον Τσέχωφ).

Όλα εδώ αναζητούν τρόπους να ειπωθεί το ανείπωτο, βουτούν και ξεγλιστρούν μέσα σε λέξεις, κατασκευάζουν τεχνάσματα να ξεγελάσουν τον χρόνο, να παγώσουν τον χρόνο να τον διαστείλουν και σκαρφίζονται τρόπους να φωτίσουν το Τίποτα.

Όλα εδώ ηττημένα, εκ γενετής αμήχανα, επιθυμούν να φωτίσουν το εσωτερικό χάος, μέσα από μια δομημένη παρτιτούρα ήχων και κινήσεων, θέλουν να φτιάξουν ένα σύμπαν να θυμίζει παιδικό όνειρο. Όλα περιμένουν. Ο αέρας, οι τοίχοι, το ταβάνι, το πάτωμα. Όλα περιμένουν. Δεν συμβαίνει Τίποτα.

Το Τίποτα είναι ένα ασταμάτητο μουρμουρητό, μια πάλη του ασυνειδήτου με τον έξω κόσμο, είναι η παραδοχή της μοναξιάς, της αποτυχίας, της ατέρμονης επανάληψης στον χρόνο που κυλά, ένα παιχνίδι πριν το Τέλος.

Το Τίποτα είναι μια παν-ανθρώπινη κραυγή που αποζητά από τα πλάσματα του Μπέκετ να γίνουν γλάροι. Γλάροι που δεν λαβώνονται.

Παίζουν: Φίλιππος Δραγούμης Πηνελόπη Φλουρή.

Προπώληση εδώ.

Συνάντησέ με στην έξοδο Ι από 26/05

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ειρήνη Δράκου έκανε παράσταση ένα ανέκδοτο ποίημα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, γραμμένο το 1982 και το παρουσίασε στην Άνδρο. Τώρα, το μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Θησείο.

Στο έργο ο ήρωας, ένας σύγχρονος Άμλετ, ο Α. ο Δεύτερος, ένας άνθρωπος δίχως πρόσωπο σαν ένας σύγχρονος ακτιβιστής χάκερ, πηγαινοέρχεται νευρικά στους σκοτεινούς διαδρόμους του ερειπωμένου ξενοδοχείου EUROPA, επαναλαμβάνοντας εμμονικά «Έχουμε Πόλεμο».

Στο πολυτελές ξενοδοχείο επικρατεί αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες για το γάμο του θείου του και νέου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου No-body με την μυτερούλα. Ο Α. βιάζεται θέλει να παρουσιάσει στο αποψινό πάρτι του γάμου το έργο ‘Ηλέκτρα’, μια ταινία ως γαμήλιο δώρο για τους γάμους της μητέρας του με τον θείο του.

Ταυτόχρονα μια τρομερή επιδημία, σαν ένα σύννεφο από μαύρα πουλιά, σκεπάζει την πόλη κι ένα περιπλανώμενο τσίρκο που καταφθάνει από μακριά, κατασκηνώνει στην πίσω αυλή του μεγάλου ξενοδοχείου. Μέλος αυτού του τσίρκου η Ηλέκτρα. Μια ηθοποιός που πάσχει από αμνησία και που στο κάλεσμα του Α. για μια «Ελληνίδα ηθοποιό, άγαμη χωρίς υποχρεώσεις, ικανή για φόνο», εμφανίζεται την ημέρα της μεγάλης γιορτής στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Παίζουν: Ειρήνη Δράκου, Ευάγγελος Παπαδάκης.