ΘΕΑΤΡΟ

Χόλι Μάουντεν: Η νουβέλα του Νίκου Βεργέτη γίνεται θεατρική παράσταση

Ένας μονόλογος για τον «ιδανικό θεατή μιας αιώνιας στιγμής», που έρχεται προσεχώς στη σκηνή του Θεάτρου 104.

Ο απύθμενος ωκεανός της λογοτεχνίας ανέκαθεν τροφοδοτούσε με έμπνευση το θέατρο, αποτελώντας μία από τις κύριες πηγές άντλησης έργων. 

Και τη φετινή σεζόν, το αθηναϊκό θέατρο αναμετράται με κλασικά αριστουργήματα, αλλά και με σύγχρονα κείμενα, ξένων και Ελλήνων συγγραφέων. Ένα από αυτά είναι και το Χόλι Μάουντεν του Νίκου Βεργέτη, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις Κέλευθος

Ένα χειμαρρώδες βιβλίο, που έγινε viral από στόμα σε στόμα και κατάφερε να ξεχωρίσει γρήγορα ανάμεσα στην εκδοτική πληθώρα εκείνης της χρονιάς.

Η νουβέλα του Νίκου Βεργέτη

Χόλι Μάουντεν

«…έχει ξημερώσει, κοίτα να δεις, την καλύτερη ώρα ξύπνησα, έχει αυτόν τον ήλιο τον όμορφο, τον διακριτικό, έτσι είναι ο ήλιος το ξημέρωμα, διακριτικός, ευγενικός, γι’ αυτό δίνει αυτό το υπέροχο φως, σαν τους ανθρώπους είναι κι ο ήλιος, βγαίνει δειλά δειλά με ένα ίσως, με ένα τεράστιο μάλλον στο κεφάλι του, γεμάτος απορίες, αναρωτιέται, λες να μην πρέπει να βγω; μήπως κάνω λάθος; μετά, όταν βλέπει ότι τον δέχονται με χαρά και τον καλωσορίζουν αρχίζει να παίρνει τα πάνω του και γίνεται όλο και ζωηρότερος…».

Το Χόλι Μάουντεν είναι το πρώτο βιβλίο του Νίκου Βεργέτη (ακολούθησαν τα Ιπποκράτους και Ασκληπιού γωνία το 2019 και Τορκί Μπαρ το 2021). Ο τίτλος του, μεταγραμμένος στα ελληνικά παραπέμπει στην ομότιτλη ταινία του Alejandro Jodorowsky, Holly mountain (1973).

Πρόκειται για έναν γλυκόπικρο, παραληρηματικό μονόλογο ενός ετοιμοθάνατου άντρα, που μπροστά στη γυναίκα του ανασύρει μνήμες, προβαίνει σε αποκαλύψεις, μπερδεύει ψέματα και αλήθειες, φοβάται, αυτοσαρκάζεται, ζηλεύει, ενθουσιάζεται, προκαλεί, στοχάζεται.

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας έχει δηλώσει, το Χόλι Μάουντεν γράφτηκε μόλις σε 3 με 4 ημέρες στις Βρυξέλλες. «Ξεκίνησε ως ένας ύμνος στο ψέμα, ή έστω ως μία προσπάθεια ανίχνευσης της σχέσης αλήθειας-ψέματος και οδηγήθηκε χωρίς να το πολυκαταλάβω σε έναν μονόλογο ενός ετοιμοθάνατου… Οι περισσότερες ιστορίες που αναφέρω μέσα είναι αυτοαναφορικές, συνοδευόμενες όμως από μία γερή δόση μυθοπλαστικής σαλτσούλας», έχει αναφέρει μιλώντας στο kaboomzine.gr

Σε άλλη συνέντευξη στην Athens Voice, έχει τονίσει σχετικά με το πότε κάποιος μπορεί να νικήσει τον θάνατο: «Νικάς τον θάνατο τη στιγμή της αγνής δημιουργίας. Ή ακόμα καλύτερα, όταν βρίσκεσαι στην αγαπημένη σου ταβέρνα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και όλα μοιάζουν όμορφα. Ή όταν σ’ ένα μπαρ μοιράζεσαι τα όνειρά σου μ’ ένα φίλο και νομίζετε ότι το βράδυ σας ανήκει. Ή όταν βλέπεις μια ταινία και χάνεσαι μέσα της».

Το Χόλι Μάουντεν στο θέατρο

Χόλι Μάουντεν

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η νουβέλα του Νίκου Βεργέτη μεταφέρεται από τις 12 Δεκεμβρίου στη θεατρική σκηνή με τη μορφή μονολόγου.

Η παράσταση των Ζωής Ξανθοπούλου και Κώστα Μπάρα (εκτός από τη δραματουργική επεξεργασία του έργου, η πρώτη σκηνοθετεί και ο δεύτερος ερμηνεύει) αφορά έναν άντρα, που είναι κλεισμένος στο σπίτι του.

Θα τον δούμε να διαβάζει εμμονικά ένα βιβλίο και όσο περνά η ώρα, να χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ιστορία που διαβάζει και στη ζωή που έχει ζήσει.

«Το Χόλι Μάουντεν είναι μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Νίκου Βεργέτη, για τον “ιδανικό θεατή μιας αιώνιας στιγμής”…

Οι αλήθειες και τα ψέματα των αναμνήσεών μας, αισθήσεις, χαμένοι έρωτες, χαμένοι άνθρωποι, προδοσίες, απώλειες, παράδεισοι και ουτοπίες, κρίσεις πανικού, θυμός και φόβος, ποτά και πάρτι και ένας κλόουν που ίσως φέρει το θαύμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα του θεατρικού Χόλι Μάουντεν.

***

Χόλι Μάουντεν

Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Ξανθοπούλου, Κώστας Μπάρας

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου 

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης 

Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μπαφέτης 

Αφίσα: Ερμίνα Δεβούρου 

Ερμηνεύει: Κώστας Μπάρας

Info: Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι). Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Από 12 Δεκεμβρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2023. Προπώληση εδώ.