iStock
ΠΟΛΗ

5 από τα πιο όμορφα πάρκα για σκύλους στην Αθήνα

Τα πάρκα σκύλων είναι η έμπρακτη αναγνώριση ότι τα τετράποδα έχουν συγκεκριμένες και πολύ ξεκάθαρες ανάγκες: εκτόνωση, παιχνίδι, διασκέδαση και γνωριμίες, ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Κατά μία έννοια, είναι τα στέκια τους.

Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ στην υπόθεση «δεσποζόμενα κατοικίδια». Παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει συλλογικά ως πόλη σε μία νέα φάση, όπου τα κατοικίδια είναι πράγματι ζώα συντροφιάς στη ζωή μας, αφήνοντας πίσω εργαλειακές νοοτροπίες και άλλα δεινά της υπαίθρου («τι να τα κάνεις τα ζωντανά, εάν δεν σου προσφέρουν κάτι», ρωτάνε ακόμα οι παππούδες στα χωριά).

Με όλους τους αστερίσκους που ενδεχομένως μπορούμε να θέσουμε, προσβλέποντας σε επόμενα βήματα, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρσι για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων ήταν μια αναγκαία πρώτη κίνηση, ώστε να υψωθεί ασπίδα απέναντι στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση. Την ίδια στιγμή, οι κινήσεις από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης μαρτυρούν αλλαγή πλεύσης: τα κατοικίδια έχουν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες ανάγκες μέσα στο κλεινόν άστυ, αναγκες για εκτόνωση, παιχνίδι, διασκέδαση, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Τα πάρκα σκύλων αποτελούν την έμπρακτη αναγνώριση αυτής της ανάγκης. Ναι μεν κάθε πνεύμονας πρασίνου, μικρός ή μεγάλος, προσφέρεται για βόλτα, αλλά τα πάρκα που οικοδομούνται εξ αρχής για τα αγαπημένα μας τετράποδα διαθέτουν όλα τα κομφόρ, που θα κάνουν τις ουρές τους να κινούνται πέρα-δώθε από χαρά. Και το σημαντικότερο όλων; Θα συναντήσουν άλλα δεσποζόμενα σκυλιά, θα ανταλλάξουν μυρωδιές και θα κοινωνικοποιηθούν. Κατά μία έννοια, είναι τα στέκια των σκύλων. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.

Πλατεία Οβρένοβιτς στον Νέο Κόσμο

Η πλατεία Οβρένοβιτς είναι μια ανάσα πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό του Νέου Κόσμου, με ψηλά δέντρα και πλίνθινο περίβολο. Πριν την παρέμβαση από πλευράς του Δήμου Αθηναίων, ήταν μια παραμελημένη έκταση, η αυτοφυής βλάστηση είχε από καιρό εξαφανίσει τις διαδρομές, ενώ οι εγκαταστάσεις της παιδικής χαράς στη μία άκρη της πλατείας είχαν σκουριάσει και δεν επιλέγονταν από τις οικογένειες της περιοχής.

«Θαμώνες» στα 700 τετραγωνικά μέτρα της έκτασης ήταν τα τριχωτά τετράποδα, όπως και οι άνθρωποι που τα έβγαζαν βόλτα. Πλέον αυτό επικυρώθηκε και με τη βούλα: εκεί αναπτύχθηκε το ένα εκ των δύο πάρκων που δημιούργησε ο Δήμος Αθηναίων το 2021 αποκλειστικά για σκύλους. Είναι τα πιο πρόσφατα που εγκαινιάστηκαν σε όλη την Αττική, άρα και τα πιο σύγχρονα.

 Άλσος Προμπονά στον Περισσό

Το έτερο από τα δύο πάρκα σκύλων που άνοιξαν ταυτόχρονα πέρσι βρίσκεται μερικά μέτρα από τη στάση του ηλεκτρικού στον Περισσό, εντός του όμορφου Άλσους Προμπονά. Στη μία πλευρά παραμένει ένας χαριτωμένος λαβύρινθος από θάμνους να ανακαλύψετε, όπως και ο ιστορικός πετρόχτιστος ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ από την άλλη πλευρά (είσοδος από την οδό Ανθέων), θα βρείτε το καινούργιο πάρκο σκύλων του Δήμου Αθηναίων: έναν παράδεισο έκτασης ενός στρέμματος και λίγο παραπάνω.

Μέσα στην περιφραγμένη έκταση, τετράποδα παίζουν και γυμνάζονται άνετα και με ασφάλεια: έχουν τοποθετηθεί ράμπες ανάβασης, ξύλινος διάδρομος, εμπόδια για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα σκυλιά κ.ά. Είναι σημαντικό το ότι έχουν διαμορφωθεί ξεχωριστοί χώροι για σκυλιά διαφορετικού μεγέθους, ενώ η έκταση είναι πράγματι υπέρ-αρκετή για να ξεδώσουν τρέχοντας. Τόσο στο συγκεκριμένο όσο και στο πάρκο του Νέου Κόσμου, υπάρχει πρόσβαση σε νερό.

Στο Περιστέρι πίσω από το ΚΥΒΕ

Χαμηλά στο Περιστέρι, πάνω από τη λεωφόρο Κηφισού, υπάρχει μια αχανής έκταση 5 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας, όπου κάποτε τα σχέδια ανέφεραν την ανέγερση σχολείου. Τα πλάνα λόγω κρίσης δεν ευόδωσαν και –σε πρώτη φάση με προσωπική πρωτοβουλία κατοίκων– διαμορφώθηκε ένα μεγάλο πάρκο για τετράποδα. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δήμος Περιστερίου ενισχύοντας και κρατώντας ασφαλές το πάρκο μέσα στα χρόνια.

Εάν το επισκεφθείτε σήμερα θα βρείτε παιχνίδια για τους σκύλους, όπως ερμπόιδια, τραμπάλες κ.ά, όπως και παγκάκια για τους ιδιοκτήτες. Βρίσκονται όλα σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, οπότε μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε εάν επιθυμείτε επαφή με άλλα δεσποζόμενα ζώα ή όχι. Αυτοφυής βλάστηση υπάρχει στο έδαφος, οπότε η εμπειρία μοιάζει πολύ με βόλτα στη φύση αλλά με όλες τις δικλείδες ασφαλείας που χρειάζεται ένα τετράποδο χωρίς λουρί.

Στο Παλαιό Φάληρο δίπλα στη θάλασσα

Είναι από τα πιο παλιά πάρκα σκύλων που δημιουργήθηκαν στην Αττική και από τα πιο ενεργά μέχρι σήμερα, από την άποψη ότι με επίκεντρο το πάρκο έχει δομηθεί μια κοινότητα φιλόζωων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Βρίσκεται δίπλα στο cine Φλοίσβος και αποτελεί έναν περιφραγμένο, σχετικά μικρό χώρο που διαθέτει ψηλά δέντρα και χαλίκι στο έδαφος.

Υπάρχουν κάποια παγκάκια για τους ιδιοκτήτες των ζώων αλλά πέραν αυτών το πάρκο δεν διαθέτει κατασκευές και λοιπά παιχνίδια. Ωστόσο, παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής. Το ασύγκριτο προνόμιό του είναι ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

Μέσα στο Άλσος Βεΐκου

© Δήμος Γαλατσίου

Ένα πολύ προσεγμένο, εξοπλισμένο και όμορφο πάρκο σκύλων άνοιξε το 2018 εντός του Άλσους Βεΐκου κι έκτοτε υποδέχεται σκύλους, δίνοντας χαρά. Στην ουσία, πρόκειται για δύο πάρκα δίπλα-δίπλα, εκ των οποίων το ένα απευθύνεται σε μεγαλόσωμους σκύλους και το άλλο σε μικρόσωμους. Διάδρομοι, παιχνίδια άθλησης που είναι κατασκευασμένα από ξύλο, όπως ράμπες, τούνελ και εμπόδια, βρίσκονται στο χώρο, ενώ υπάρχουν στέγαστρα για να προστατευθείτε από τον ήλιο ή τη βροχή.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους τους κατοίκους-δημότες του Δήμου Γαλατσίου, αλλά για τους υπόλοιπους η συνδρομή ανέρχεται στα 36 € τον χρόνο.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!