Φωτογραφίες: iSTOCK
ΦΥΤΑ

5 tips για να κρατήσεις ζωντανά τα φυτά σου το καλοκαίρι

Μπορεί να είναι συνώνυμο της ανεμελιάς και των διακοπών, το καλοκαίρι όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρό για τα φυτά εσωτερικών χώρων και είναι σημαντικό να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες τους ανάγκες.

Αν έχεις φυτά εσωτερικού χώρου, τότε οι καλοκαιρινοί μήνες είναι κάθε φορά μια πρόκληση. Γιατί μπορεί εμείς να απολαμβάνουμε τα νησιά και τα καταγάλανα νερά τους, τα φυτά μας όμως δίνουν κυριολεκτικά αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή. Ξέρω ότι μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ δραματικό, αλλά είναι αλήθεια.

Όσοι ασχολούνται με τα φυτά ξέρουν ότι μπορεί να φύγεις για μια μικρή καλοκαιρινή απόδραση ένα Σαββατοκύριακο, να γυρίσεις τη Δευτέρα και να βρεις τα φυτά σου «νεκρά».

Βέβαια, ακόμα κι αν δεν πας πουθενά, το καλοκαίρι θέλουν ιδιαίτερη αγάπη και προσοχή, καθώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτά.

Υπάρχουν όμως μερικά tips που αν τα τηρήσεις, τότε το πιο πιθανό είναι τα φυτά σου να αντέξουν τη ζέστη και να τα βρει το φθινόπωρο υγιή και χαρούμενα.

Να είσαι συνεπής με το πότισμα

φυτά

Τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό το καλοκαίρι, οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει συνέπεια στη συχνότητα που τα ποτίζεις. Χονδρικά, τους καλοκαιρινούς μήνες τα φυτά εσωτερικών χώρων θα πρέπει να ποτίζονται μια φορά την εβδομάδα. Καλό θα ήταν όμως να ελέγχεις συχνά το χώμα, γιατί κάποια ίσως έχουν πιο αυξημένες ανάγκες.

Προσοχή στα παράσιτα

Τα φυτά εσωτερικών χώρων είναι αρκετά επιρρεπή στα παράσιτα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε καλό θα ήταν να εξετάζεις συχνά τα φύλλα τους για να σιγουρευτείς ότι δεν έχει φωλιάσει εκεί κάποιο έντομο. Σε περίπτωση που κάποιο από τα φυτά σου έχει όντως παράσιτα, τότε απομάκρυνέ το από τα υπόλοιπα και πλύνε το καλά με νερό.

Να μην τα χτυπά το κλιματιστικό

φυτά © Kira Porotikova / Unsplash

Το κλιματιστικό ξηραίνει γενικότερα την ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι και αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τα φυτά εσωτερικών χώρων, που προέρχονται κυρίως από τροπικά κλίματα και δεν τους αρέσει να τα χτυπά απευθείας ο κρύος αέρας στα φύλλα τους.

Να ξεσκονίζεις τα φυτά σου

Όταν η σκόνη κάθεται στα φύλλα ενός φυτού, τότε δυσκολεύει τη φωτοσύνθεση που στην ουσία είναι η τροφή του. Το καλοκαίρι η γύρη και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι αυξάνονται και είναι πολύ πιο πιθανό να καθίσουν πάω στα φύλλα, οπότε κάθε τόσο φρόντισε να τα ξεσκονίζεις με ένα υγρό πανί.

Μην ξεχνάς να ρίχνεις λίπασμα

© Vadim Kaipov / Unsplash

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι εποχές που τα φυτά μεγαλώνουν περισσότερο. Οι μέρες είναι πιο μεγάλες, που σημαίνει ότι απορροφούν περισσότερο ήλιο, άρα χρειάζονται και περισσότερα θρεπτικά συστατικά, για να μπορέσουν να παραμείνουν υγιή και να συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

Η αραίωση ενός οργανικού λιπάσματος και η προσθήκη του στο κανονικό σου πρόγραμμα ποτίσματος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και την ανθοφορία, ακόμα και τους πολύ ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.