Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αλέξανδρος Πιτσαλίδης, ο Ronaldinho της Ερμού

Μία τυχαία συνάντηση με τον κορυφαίο Έλληνα freestyler που τα μαγικά κόλπα του με την μπάλα έχουν φτάσει μέχρι τη Βραζιλία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

Η Ερμού είναι με διαφορά ο πιο πολυσύχναστος πεζόδρομος της Αθήνας. Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες ο κόσμος είναι τόσο πολύς που νιώθεις σαν να έχεις εγκλωβιστεί σε αυτόν. Μία από αυτές είναι και η σημερινή. Μόνο που αυτή τη φορά οι άνθρωποι δεν κουνιούνται ρούπι αλλά στέκονται ευλαβικά γύρω από την Καπνικαρέα.

Μπαίνουμε στο πλήθος για να δούμε τι έχει συμβεί. Όσο πλησιάζουμε την εκκλησία, οι φωνές ενός ανθρώπου δυναμώνουν. Περνάμε μέσα στο πλήθος και φτάνουμε μπροστά του. Δεν έχει συμβεί κάτι κακό. Το αντίθετο, μπροστά μας είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται ξαπλωμένος στο έδαφος και κάνει ποδαράκια με μια μπάλα.

Οι θεατές του, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι περαστικοί που έφτασαν ως το κέντρο της Αθήνας για να κάνουν τα ψώνια της ή την απογευματινή τους βόλτα, μένουν άφωνοι με αυτά που βλέπουν μπροστά τους. Το ίδιο και εμείς. Δε συναντάς, άλλωστε, και κάθε μέρα κάποιον να παίζει τόσο εύκολα και άνετα με την μπάλα λες και είναι ο Messi ή ο Maradona.

Η μορφή αυτού του ανθρώπου κάτι μας θυμίζει. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Πιτσαλίδη, τον πιο διάσημο Έλληνα freestyler που έχει κάνει τα κόλπα του με την μπάλα μέχρι και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Αυτήν την περίοδο όμως βγαίνει στους δρόμους της Αθήνας για να βγάλει τα προς το ζην.

Ο δρόμος που επιλέγει για να κάνει τα shows του είναι τις περισσότερες φορές η Ερμού. Η αγάπη του κόσμου και η οικονομική του στήριξη του επιτρέπουν να ζει πολύ άνετα σήμερα. Αυτό, όμως, δεν συνέβαινε 14 χρόνια πριν, όταν αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο για να ασχοληθεί με κάτι που ήταν εντελώς ξένο για όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως και ιδιαίτερα για τους Έλληνες.

Όταν ένα ολόκληρο γήπεδο τον γιούχαρε

«Η ομάδα μου έχανε και έτσι εγώ λίγο πριν τελειώσει το ματς άρχισα να κάνω κολπάκια με την μπάλα. Όλο το γήπεδο με έβριζε»

Ο Αλέξανδρος Πιτσαλίδης από τότε που θυμάται τον εαυτό του ήταν με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πάντα του άρεσε να κάνει κόλπα με αυτή, ενώ το ίνδαλμά του ήταν ο Ronaldinho. Από τα 12 του, λοιπόν, ξεκίνησε να παίζει σε ακαδημίες ποδοσφαίρου. Όσο περνούσαν τα χρόνια η τεχνική του βελτιωνόταν, με αποτέλεσμα να φτάσει να αγωνίζεται στα τσικό ομάδας, που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική.

Μπορεί να μην κατάφερε να παίξει ποτέ στην πρώτη ομάδα, ωστόσο, η μικρή του ποδοσφαιρική του πορεία ήταν γεμάτη όμορφες στιγμές. Έπαιξε σε αρκετές ομάδες των μεγάλων ερασιτεχνικών κατηγοριών της πόλης, ενώ έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και στη Δ’ Εθνική. Στα 22 του, όμως, πήρε μια απόφαση που θα του άλλαζε όλη του τη ζωή.

«Ήταν 28 Μαρτίου 2008 και παίζαμε έναν αγώνα στη Γλυφάδα. Η ομάδα μου έχανε και έτσι εγώ λίγο πριν τελειώσει το ματς άρχισα να κάνω κολπάκια με την μπάλα. Όλο το γήπεδο με έβριζε. Όταν μπήκαμε στα αποδυτήρια, είπα στους συμπαίκτες μου πως το ποδόσφαιρο τελείωσε για μένα. Όλοι γέλασαν τότε αλλά εγώ το είχα πάρει απόφαση» θυμάται ο ίδιος σήμερα, 14 χρόνια μετά.

Κι όντως το έκανε. Έξι μήνες αργότερα βρισκόταν στη Βραζιλία για να κάνει ένα από τα πρώτα του show στο freestyle football. Μια νέα καριέρα για τον Αλέξανδρο Πιτσαλίδη είχε μόλις ξεκινήσει.

Οι παραστάσεις σε όλο τον πλανήτη

«Ήταν με διαφορά ό,τι πιο αγχωτικό έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που ειδικά σήμερα δεν έχω καθόλου άγχος»

Η ενασχόλησή του με το freestyle έπεσε πάνω στην ταχεία άνοδο του αθλήματος σε όλον τον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπήρχε ποδοσφαιρικό περιοδικό εκείνη της εποχής που να ξεφύλλιζες τις σελίδες του και να μην έπεφτες πάνω σε κάποιο νέο, συνήθως με street look, τύπο να παίζει με μια μπάλα είτε στο γήπεδο, είτε σε μια πλατεία.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, και το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα freestyle football στο Αγρίνιο, με την παρουσία δεκάδων αθλητών από όλη τη χώρα. Ένας από αυτούς ήταν και ο Αλέξανδρος. Τα skills του ήταν τόσο μοναδικά που γρήγορα βγήκε εκτός Ελλάδος σε συνεργασία με τη Red Bull. Τα ταξίδια και οι διακρίσεις σε Κατάρ, Τσεχία, Ολλανδία και Ισπανία τον έκαναν γνωστό παγκοσμίως. Η ζωή, όμως, είναι τέτοια που για να τον μάθει το ευρύ κοινό στην Ελλάδα, έπρεπε να βγει στην τηλεόραση.

Ήταν 23 Οκτωβρίου 2017 όταν προβλήθηκε στο Ελλάδα Έχεις Ταλέντο η audition του Αλέξανδρου Πιτσαλίδη. Τα τρομερά του κόλπα ενθουσίασαν τους κριτές, οι οποίοι του έδωσαν το πράσινο φως για την επόμενη φάση. Εκείνος καθ’ όλη του διάρκεια του act φαινόταν ήρεμος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ίσχυε με τίποτα μέσα του.

«Ήταν με διαφορά ό,τι πιο αγχωτικό έχω κάνει ποτέ στην καριέρα μου. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που ειδικά σήμερα δεν έχω καθόλου άγχος. Ακόμη και στο Μπερναμπέου με κόσμο να με έβαζες, θα τα πήγαινα μια χαρά. Εκεί, όμως, ήταν όλα διαφορετικά. Είχες μερικά λεπτά στη διάθεσή σου, μπροστά σε μια κάμερα, και δεν έπρεπε να κάνεις ούτε ένα λάθος. Θα έπρεπε το show μου να ήταν 10/10» σημειώνει ο ίδιος.

Μπορεί τελικά να μην κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό, ωστόσο, οι εμπειρίες και η φήμη που αποκόμισε ήταν τεράστια. Χαρακτηριστικό είναι πως το video της πρώτης του audition έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 350 χιλιάδες προβολές.

Επάγγελμα Freestyler

«Σήμερα βγαίνω στην Ερμού 4 έως 5 φορές την εβδομάδα. Κάθε μέρα κάνω τουλάχιστον 5 shows»

Πέντε χρόνια από την εμφάνισή στο τηλεοπτικό show, εκείνος συνεχίζει να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο: να παίρνει μια μπάλα και να βγαίνει στους δρόμους, κάνοντας κόλπα μπροστά στους περαστικούς.

Και τα πηγαίνει πολύ καλά, καθώς, όπως εξηγεί, τα χρήματα που λαμβάνει από εκείνους σχεδόν καθημερινά, του επιτρέπουν να ζει άνετα. «Σήμερα βγαίνω στην Ερμού 4 έως 5 φορές την εβδομάδα. Κάθε μέρα κάνω τουλάχιστον 5 shows. Υπάρχουν και μέρες, όμως, που μπορεί να τα υπερβώ, εάν το ζητήσει κάποιος από το κοινό» εξηγεί.

«Ο λόγος που πιστεύω πως έχει πετύχει δεν είναι μόνο τα κόλπα αλλά η αλληλεπίδραση με το κοινό. Είναι ο λόγος μου, η κινησιολογία, η μουσική» συμπληρώνει. Κι όντως αν παρακολουθήσει κανείς το show του, θα παρατηρήσει πως το κοινό συμμετέχει ενεργά. Κρατώντας του την μπάλα, θέτοντας του φυσικά εμπόδια ακόμη και χορεύοντας μαζί του.

Μετά το τέλος της μίνι ποδοσφαιρικής παράστασης, ο Αλέξανδρος μένει εκεί για να συνομιλήσει με διάφορους περαστικούς που θέλουν να μάθουν τα μυστικά τους και άλλα τόσα παιδιά τα οποία θέλουν να βγουν μια φωτογραφία μαζί του. Δεν είναι και λίγο πράγμα άλλωστε να είσαι ο Ronaldinho της Ερμού.