© Elina Liberta / SOOC
URBAN

Drag καλλιστεία και πάρτι με εσώρουχα: 7 δράσεις από το Athens Pride

Πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο από ποτέ, το Athens Pride απλώνει τα δίχτυα του σε όλη την πόλη κουνώντας σημαίες συμπεριληπτικότητας. Στη λίστα που ακολουθεί, όσα δεν πρέπει να χάσεις.

Τέτοιο Pride θέλουμε: ένα Pride που να είναι τόσο δραστήριο ώστε να είναι αδύνατον να μην το πετύχεις – στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε σινεμά και χώρους ανεξάρτητης καλλιτεχνικής παραγωγής, σε πλατείες, θέατρα και μαγαζιά, στην Αμερικανική Ένωση και στο Ινστιτούτο Θερβάντες, μέχρι την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Σεράφειο. Ζωντανό, εξωστρεφές, ελπιδοφόρο. Κεντρικό συναίσθημα φέτος, «μια φορά και έναν καιρό».

Μακάρι όλα να ήταν ρόδινα, δηλαδή, τα άτομα να μη δολοφονούνταν μέρα μεσημέρι στη Γλάδστωνος, ομοφυλόφιλοι να μην κρύβονταν από την κοινωνία και να μη μεσουρανούσε ο συντηρητισμός στη χώρα αλλά και την Ευρώπη. Μακάρι, οι άνθρωποι να μην απαξιώνονταν για τη σεξουαλικότητά τους και να μην έψαχναν ντουλάπες, να μη φοβούνταν, αλλά να ζούσαν. Μόνο που εάν ίσχυαν πράγματι όλα αυτά, δε θα υπήρχε ανάγκη να διεκδικούμε και να παλεύουμε στους δρόμους και στο πλαίσιο διοργανώσεων όπως το Athens Pride, το οποίο αγόγγυστα δίνει το παρών κάθε Ιούνιο.

Πριν φτάσει η καθιερωμένη ημέρα της του τιμημένου parade στην πλατεία Κοτζιά (το Σάββατο 10 Ιουνίου), δεκάδες δράσεις απλώνονται στα πόδια μας, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο. Στη λίστα που ακολουθεί, διαλέξαμε αυτά που μας τράβηξαν λίγο παραπάνω την προσοχή.

Ιστορίες από την ελληνική queer σκηνή σε πρώτο πρόσωπο

Ένα ελεύθερο οχυρό ενάντια στη μονόδρομη, πατριαρχική και ταξική γραφή της ιστορίας υψώνει το ελπιδοφόρο εγχείρημα Queer Athens:

Ένα ψηφιακό αποθετήριο προφορικών ιστοριών από το –πλούσιο, πονεμένο αλλά και πολύ ενδιαφέρον– παρελθόν και παρόν της ελληνικής queer σκηνής, περιλαμβάνοντας ταξίδια αποδοχής σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, διωγμοί και προπηλακισμοί προηγούμενων αλλά και πολύ κοντινών στο σήμερα χρόνων, νομικές νήκες-ορόσημα και όλα όσα δίνουν κουράγιο για να συνεχίζεται ο αγώνας της ισότητας και της ισοτιμίας.

Ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο, προσωπικές και βιωμένες, από άτομα της κοινότητας. Στο πλαίσιο του Athens Pride, το Queer Athens (υπεύθυνες: Βάγια Γεωργαλή και Έλλα Τσάκωνα) παρουσιάζει ένα μέρος των ηχητικών αρχείων στο The Project Gallery, μέχρι και την 1η Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μια έκθεση μη προσβάσιμη σε βλέποντες

Ένα ηχηρό μήνυμα για τη συμπεριληπτικότητα καταθέτει με το έργο του ο εικαστικός Δημήτρης Καπετάνος: στα επιτοίχια έργα που θα βρεις στον χώρο Αποθήκη της Τεχνόπολης αποτυπώνονται τρεις συνεντεύξεις, παρόλο που δύνανται να τη διαβάσουν μόνο όσοι ξέρουν το σύστημα braille. Οι συνεντεύξεις αφορούν ισόποσα άτομα με οπτική βλάβη, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσουν μέχρι σήμερα. Η σημαντικότερη; Η αδιαφορία της κοινωνίας και της Πολιτείας, μη μεριμνώντας για ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε βλέποντες και μη.

Πώς νιώθεις τώρα που μπαίνεις στα παπούτσια τους; Στον χώρο θα υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα των συνεντεύξεων. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 7 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.

Παράσταση-ντοκουμέντο για τον γυναικείο αυνανισμό

«Είναι ανακουφιστικό να ξέρω πως δεν είμαι μόνη», ομολογεί και ξεκινάει την αφήγηση του έργου. Για την υπόλοιπη ώρα επάνω στη σκηνή, με όχημα το χιούμορ αλλά και την πραγματική ιστορία των πραγμάτων (αφού η παράσταση ανήκει στο θέατρο ντοκουμέντο) ξεδιπλώνονται από την πρωταγωνίστρια Νάγια Καρακώστα αναμνήσεις, φοβίες, τραύματα, απορίες, παραδοχές. Στο έργο ενσωματώνονται αποσπάσματα αυτούσιου υλικού από συνεντεύξεις κυρίως στην κυπριακή διάλεκτο.

Πόσο εύκολα αγγίζουμε το σώμα μας; Πόσο εύκολα επηρεαζόμαστε; Ποιες προκαταλήψεις συγκρατούν τα χέρια; Πώς οι επιρροές ρυθμίζουν τον σεβασμό και την αυτοδιάθεση των σωμάτων, όχι σε θεωρητικό αλλά σε πολύ πρακτικό, καθημερινό επίπεδο;

Στο πλαίσιο του Athens Pride, η παράσταση Under/pants ανεβαίνει στο HGW std., έναν χώρο ΜΚΟ στο κέντρο της πόλης που δραστηριοποιείται προς υποστήριξη της queer τέχνης. Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Ιουνίου (20:30).

Καλλιστεία για Drag Queens

Το φρέσκο αίμα της drag queen σκηνής βάζει γόβες και αναμετράται: στο πλαίσιο του Athens Pride απονέμεται ο τίτλος της Miss Hellas Drag 2023.

Τα Miss Hellas Drag Pageant είναι τα καλλιστεία για την κατηγορία των drag queens, οπότε στον χώρο θα υπάρχει κανονικά κριτική επιτροπή για να αναδείξει την καλύτερη, την πιο διασκεδαστική, ανάλαφρη και πειστική περφόρμανς, πάντα με όρεξη για σαρκασμό, απελευθέρωση και χορό. Εννοείται, θα ακολουθήσει πάρτι και φωτογραφίες με τις ηρωίδες της βραδιάς, οι οποίες μάλιστα δεν αγωνίζονται για την τιμή των όπλων, αλλά για χρηματικό έπαθλο.

Στον χώρο Πλύφα στις 4 Ιουνίου (23:00). Είσοδος στη βραδιά με αντίτιμο 15€

Μια βιβλιοθήκη με ζωντανά βιβλία

Είναι ένα τρομερό, ευφάνταστο concept που ξεκίνησε κάποτε από την Ολλανδία και πλέον έχει παρουσιαστεί σε εκατοντάδες πόλεις και διαφορετικά πλαίσια: είναι μια «βιβλιοθήκη», όπου τα βιβλία δεν τα διαβάζεις αλλά τα ακούς και δε μεταφέρουν φανταστικές αλλά πολύ πραγματικές ιστορίες. Είναι κανονικοί άνθρωποι που αφηγούνται τη ζωή τους στους επισκέπτες.

Ένα τέτοιο εγχείρημα παρουσιάζεται από τη Colour Youth στο Athens Pride: στον χώρο του HGW std., θα συναντήσεις ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πρόθυμα να μιλήσετε one-to-one για 15 λεπτά, να θέσεις απορίες, να γνωρίσεις και τελικά να νιώσεις πιο κοντά σου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί ορατότητα σε άτομα ή κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τον αποκλεισμό. Θα είναι καθολικά προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές ή αισθητηριακές βλάβες και ευαισθησίες. Στις 6 Ιουνίου (17:00).

Προβολή του βραβευμένου Cured

«Οι γιατροί τους αποκαλούσαν άρρωστους, η θεραπεία ήταν η επανάσταση».

Βραβευμένο με σειρά τίτλων σε LGBTQ+ και όχι μόνο κινηματογραφικά φεστιβάλ, αλλά πρώτη φορά σε προβολή εντός αθηναϊκών συνόρων, το ντοκιμαντέρ Cured (2020) των Αμερικανών ακτιβιστών Bennett Singer και Patrick Sammon πιάνει την ιστορία των κινητοποιήσεων για τα έμφυλα δικαιώματα την πιο σκληρή της περίοδο, τη δεκαετία του ’70 κατά τον αγώνα να αφαιρεθεί η ομοφυλοφιλία από τις λίστες των ψυχικών διαταραχών του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM).

Η προβολή του ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται για τις 8 Ιουνίου (19:00) στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει με τα μέλη της OrlandoLGBT+, Αλεξάνδρα Βασιλείου και Νάνσυ Παπαθανασίου.

Πάρτι με εσώρουχα

Πρώτη φορά στο Athens Pride το extravagant πάρτι των Athens Bears, μιας ομάδας που μαζεύει τα queer αγρίμια της χώρας. Τι ετοιμάζουν; Ένα γιγαντιαίο χορευτικό πάρτι με εσώρουχα και σέξι μελωδίες από διάφορους DJs. Στην άκρη οι ντροπές, κάλυψε μόνο τα απαραίτητα (θα προσφέρεται χώρος αλλαγής αλλά και φύλαξης των ρούχων) και έλα στο 8 Downtown Athens.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου (23:00). Είσοδος με εισιτήριο.