ΕΚΛΟ-YES!

Εκλογές 2023: Η μοναξιά του ψηφοφόρου πριν την κάλπη

Αφίσες, προεκλογικά περίπτερα, υποσχέσεις. Οι εκλογές είναι παντού και δεν μπορείς να τους ξεφύγεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC PHOTOS

Βρισκόμαστε μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές τις 21ης Μαΐου και ολόκληρη η χώρα βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογικό πυρετό.

Σε όποιο κανάλι κι αν ανοίξεις την τηλεόρασή σου θα πετύχεις κάποιον υποψήφιο βουλευτή να υπόσχεται πως θα αλλάξει τη χώρα αν τον εμπιστευτείς με την ψήφο σου, ενώ ακόμα και στα social media είναι πια δεκάδες οι διαφημίσεις των πολιτικών κομμάτων.

Οι εκλογές είναι παντού και δεν μπορείς να τους ξεφύγεις.

Ακόμα κι αν θες για λίγο να ξεχαστείς με μια βόλτα στην πόλη, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πέσεις πάνω σε κάποια πολιτική συγκέντρωση, ενώ τα περίπτερα των κομμάτων ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά.

Ακόμα και οι στάσεις των λεωφορείων στην πρωτεύουσα έχουν παραδοθεί στον προεκλογικό πυρετό, με τους αρχηγούς των κομμάτων να φιγουράρουν χαμογελαστοί πάνω σε αυτές και να αναλύουν μέρος των προγραμμάτων τους.

Από τις εκλογές όμως δεν έχουν γλιτώσει ούτε οι τοίχοι και οι κολώνες της Αθήνας, αφού έχουν γεμίσει με αφίσες κομμάτων και υποψηφίων.

Ο δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει στα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές κοινόχρηστους χώρους για την εγκατάσταση προεκλογικών περιπτέρων, καθώς και 450 στέγαστρα στάσεων, για την προεκλογική προβολή τους. Σε ανακοίνωσή του όμως, ανέφερε πως οι υπηρεσίες τους είναι υποχρεωμένες να απομακρύνουν τις παράνομα τοποθετημένες αφίσες και τις κατασκευές χωρίς άδεια, ενώ προβλέπεται η επιβολή προστίμων για την αυθαίρετη ρύπανση της πόλης.

Χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα του γράφει πως, «Ο Δήμος Αθηναίων επισημαίνει ότι τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να εφαρμοστεί στο ακέραιο η παρ. 1 του αρ. 18 του Π.Δ. 15/2022, και ιδιαιτέρα η ανάρτηση ή επικόλληση σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κάθε μορφής αυτοκινούμενα μέσα, όπως και η εγκατάσταση πρόσκαιρων κατασκευών για την προσωπική προβολή των υποψηφίων, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών και η αναγραφή συνθημάτων σε οποιοδήποτε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να παραμείνει η Αθήνα καθαρή από αφισορύπανση αλλά και από τη ρύπανση των προεκλογικών φυλλαδίων».