© PieMags/Alamy/Visualhellas.gr
SOCIAL MEDIA

Ένα κανάλι στο TikTok αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες των πιο γνωστών σημείων της Αθήνας

Τα ζωντανά σημάδια από τα Δεκεμβριανά, οι διαδρομές λογοτεχνών όπως ο Παπαδιαμάντης και άλλες ιστορίες που κρύβονται σε σημεία απ’ όπου περνάς καθημερινά, μέσα από το κανάλι Athens with Kostis.

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που ανέβασε στο TikTok, ο Κωστής στέκεται ακίνητος και τραβάει την καθημερινή κίνηση στη γωνία της Ευριπίδου πριν την πλατεία Κουμουνδούρου. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, με το άλλο του χέρι υψώνει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από το 1944 μέχρι να ταιριάξει στο πλάνο που βλέπει η κάμερα του κινητού. Αποδεικνύεται έτσι στον θεατή ότι πρόκειται για το ίδιο σημείο, όπου 100 χρόνια πριν παρέλαυναν τα βρετανικά στρατεύματα ενώ ΕΛΑΣίτες έστηναν οδοφράγματα και καταλάμβαναν κεντρικά κτίρια.

Ήταν τα περίφημα Δεκεμβριανά, που θα οδηγούσαν ακολούθως στον ελληνικό εμφύλιο.

Η ιστορία είναι σύνθετη όσο και η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, αλλά μπορούμε να τη φανταστούμε σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα και έτσι από τον τελευταίο της κρίκο, το σήμερα, να ψηλαφήσουμε με προσοχή (και την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση) τα προηγούμενα κομμάτια.

Κάτι τέτοιο πράττει μέσα απ’ το κανάλι του ο Κωστής (Κοσμέας), υποψήφιος διδάκτορας στον τομέα της Πολιτικής Φιλοσοφίας, Κοινωνικής Θεωρίας και Ψυχανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία.

Το κανάλι Athens with Kostis, έτυχε να εμφανιστεί στο feed μου ένα απόγευμα, ανάμεσα σε γάτες και AI αρχηγούς κομμάτων σε rave πάρτι, οπότε δεν ήταν δα και δύσκολο να πειστώ ότι αξίζει να αφιερώσω την υπόλοιπη ώρα στο προφίλ του, καταπίνοντας μία-μία τις αναρτήσεις του. Είναι ενεργός creator στην πλατφόρμα με τη φρενήρη εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2021, αποτελώντας μια μονάδα ανάμεσα στη μειοψηφία που παράγει εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Ο χρόνος είναι σίγουρο ότι θα τον δικαιώσει – έρευνα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνει πως 1 στους 4 Αμερικανούς χρησιμοποιούν το TikTok για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ η ιστορία είναι η τρίτη δημοφιλέστερη θεματική σε αυτό το κοινό.

Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα του είδους στην ελληνική κοινότητα και κανένα άλλο κανάλι δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου που να επικεντρώνεται στην πόλη της Αθήνας. Είναι το μέρος όπου κατοικεί και αγαπά να περπατά ανακαλύπτοντας τις ιστορίες πίσω από συγκεκριμένα σημεία, δρόμους ή κτίρια.

Δεκάδες βίντεο είναι αναρτημένα αυτή τη στιγμή στο Athens with Kostis με τέτοιες συναρπαστικές ιστορίες σημείων που όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε προσπεράσει εκατοντάδες φορές: τα Προσφυγικά στην Αλεξάνδρας με τις τρύπες από τα Δεκεμβριανά, το τζαμί του Κάτω Παζαριού στο Μοναστηράκι από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οδό Τριπόδων που αναγνωρίζεται ως ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας.

Στις περιπλανήσεις του, ο Κωστής αναζητά συχνά τα σημάδια τα οποία παραμένουν ζωντανά από την εποχή των Δεκεμβριανών ή την οθωμανική κυριαρχία, επισκέπτεται γνωστά και άγνωστα μνημεία, κάνει μια στάση σε σπίτια μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως του Κωστή Παλαμά και του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ διαθέτει μια σειρά αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Κάτω από τα βίντεό του συχνά αναπτύσσονται θυελλώδεις αντιπαραθέσεις –ένα ακόμη δείγμα της πόλωσης που δημιουργούν τα ιστορικά ζητήματα όχι μόνο στο TikTok αλλά και στο ελληνικό ίντερνετ γενικότερα–, στις οποίες φροντίζει να απαντά με τρόπο εμπεριστατωμένο και ευσύνοπτο σε επόμενα βίντεο.

Ακολουθήστε τον εδώ.