ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ένα βράδυ στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου

Όσο η Αθήνα κοιμάται, στο Κερατσίνι ένας ολόκληρος θαλασσινός κόσμος ξυπνάει.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Δυνατό λευκό φως που κάνει τη νύχτα μέρα, νερό, πάγος και ψάρια. Πολλά ψάρια. Αυτό είναι το σκηνικό ένα τυπικό βράδυ στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, εκεί όπου έμποροι, εστιάτορες και σεφ αναζητούν φρέσκο ψάρι.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως μοιάζει και με σκηνικό ταινίας και δε θα είχε άδικο.

Οι χαρακτήρες είναι πολλοί και η δράση αμείωτη, μέχρι τουλάχιστον να βγουν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου, τότε που οι πρωταγωνιστές πάνε για ύπνο σε αντίθεση με την πόλη που ξυπνάει.

Η Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου είναι η μεγαλύτερη της χώρας, ανάμεσα στις 12 που υπάρχουν συνολικά σε όλη την Ελλάδα και λειτουργεί αδιάκοπα από το 1965, στην ίδια θέση στο λιμάνι Ηρακλέους.

Οι άλλες 11 βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Χαλκίδα, Αλεξανδρούπολη, Χίος, Κάλυμνος, Χανιά, Πάτρα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα και Βόλο. Μάλιστα αυτή του Βόλου είναι η νεότερη, αφού άνοιξε τις πόρτες της μόλις το 2021.

 

Στη μεγαλύτερη Ιχθυόσκαλα της χώρας καταφθάνουν κάθε βράδυ καΐκια από όλο το Αιγαίο και τα ψάρια μοιράζονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στις κοντινές περιοχές όπως είναι η Κόρινθος, αλλά και πιο μακρινές, αφού φτάνουν μέχρι και την Καλαμάτα.

 

Πέρα όμως από τα πρόσωπα που συναντά κανείς εδώ και το εμπόρευμα που ποικίλει από βράδυ σε βράδυ, αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον, είναι η δημοπρασία που λαμβάνει χώρα.

Γαύροι, σαρδέλες, αθερίνες, μαρίδες, τσιπούρες, σολομοί και καβούρια όλα δημοπρατούνται σε αυτό το ιδιότυπο χρηματιστήριο.

Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κάθε βράδυ εδώ και 58 χρόνια διεξάγεται ένα έργο, στο οποίο οι πρωταγωνιστές είναι καθημερινοί άνθρωποι, μόνο που ζουν το βράδυ.