Άκης Κατσούδας
ΠΟΛΗ

Hyper Hypo: Το πιο φρέσκο και πολύχρωμο βιβλιοπωλείο της Αθήνας

Η βόλτα στο πιο φρέσκο βιβλιοπωλείο της πόλης συνοδεύτηκε από μία μίνι συζήτηση με τους δημιουργούς του για όλα εκείνα που αγαπούν: τα ιλουστρασιόν περιοδικά, τις προσεγμένες εκδόσεις, τη μόδα, το design και την τέχνη.

Η οδός Βορέου είναι ένας από τους πιο πολύχρωμους και ενδιαφέροντες δρόμους της Αθήνας. Εκεί μπορεί να βρει κανείς από καταστήματα με παραδοσιακά καπέλα και φολκλόρ ρούχα μέχρι είδη προικός. Η οικονομική κρίση, όμως, έχει αφήσει εμφανή τα σημάδια πάνω της, καθώς περίπου τα μισά από τα μαγαζιά του μικρού δρόμου έχουν κατεβάσει ρολά. Οι γκρίζες τζαμαρίες και τα κατεβασμένα ρολά δεν είναι λίγα. 

Ένας νέος χώρος, όμως, έρχεται να αλλάξει το τοπίο και να δώσει ξανά χρώμα στη γειτονιά. Ο λόγος για το Hyper Hypo, ένα νέο και πολύ διαφορετικό βιβλιοπωλείο που εξειδικεύεται σε περιοδικά, artbooks και αρτιζανάλ εκδόσεις.

Hyper Hypo, ένας πολύχρωμος χώρος

Hyper Hypo

Με το που περνά κανείς την είσοδο του Hyper Hypo, το μάτι πέφτει πάνω στα δύο μεγάλα φωτεινά μάτια τα οποία είναι σχεδιασμένα στους μπλε τοίχους και εποπτεύουν το μαγαζί. Το φως διαχέεται στον χώρο κάνονας τα γυαλιστερά εξώφυλλα των περιοδικών να λαμπυρίζουν από την αντανάκλαση.

Όπως εξηγεί ο Στάθης Μητρόπουλος και ο Αντρέας Κόκκινος, οι δύο δημιουργοί του νέου βιβλιοπωλείου, ο χώρος δε μοιάζει σε τίποτα με εκείνον που αντίκρισαν όταν μπήκαν για πρώτη φορά. «Από την αρχή ψάχναμε να βρούμε έναν χώρο στην περιοχή. Απογοητευτήκαμε, όμως. Τελικά, βρήκαμε αυτή εδώ την παλιά αποθήκη. Ήταν για επτά χρόνια κλειστή  και έπρεπε να κάνουμε διάφορες εργασίες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα» σημειώνει ο Στάθης Μητρόπουλος.

Το Hyper Hypo έκανε εγκαίνια τον περασμένο Δεκέμβριο και από εκεί έχουν περάσει ήδη αρκετοί Αθηναίοι που αγαπούν τα ξενόγλωσσα περιοδικά και τα βιβλία που δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα. Η ποικιλία είναι μεγάλη: από περιοδικά μόδας και urban κουλτούρας μέχρι prints και design αντικείμενα από καλλιτέχνες που ζουν στην Αθήνα.

Είναι δεδομένα ότι και οι δυο άνθρωποι πίσω από την πρωτότυπη ιδέα αγαπούν με πάθος τα περιοδικά και τα βιβλία. Ο στυλίστας Ανδρέας Κόκκινος πέρασε πολύ καιρό στην Αμερική δουλεύοντας στον χώρο της μόδας, ενώ ο Στάθης Μητρόπουλος εργάζεται ως γραφίστας στη σχεδίαση εντύπων εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ιδέα να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος προέκυψε στην πρώτη καραντίνα. «Ήμασταν εγκλωβισμένοι στην Αθήνα. Δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε και να επισκεφτούμε τα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία στην Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, σκεφτήκαμε πως ένας τέτοιος χώρος έλειπε από την Αθήνα και έτσι αποφασίσαμε να τον δημιουργήσουμε» εξηγεί ο Στάθης Μητρόπουλος.

Η άνθηση των ελληνικών εκδόσεων

Hyper Hypo

Οι επιλογές των βιβλίων και των περιοδικών που μπορεί να βρει κανείς στο Hyper Hypo είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση των δημιουργών του. «Πρόκειται για μια προσωπική επιλογή και λίγο τολμηρή θα έλεγα Θεωρούμε πως τα βιβλία μας δεν είναι τα πιο εύκολα και τα πιο mainstream. Ουσιαστικά, επιλέγουμε βιβλία που θα θέλαμε να έχουμε εμείς στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας» προσθέτει.

Εξερευνώντας, όμως, τα έντυπα που πρόκειται να μπουν στα ράφια του μαγαζιού αντιλήφθηκαν πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν προκύψει μερικές πολύ όμορφες και καλαίσθητες εκδόσεις τόσο μικρών εκδοτικών οίκων όσο και ιδρυμάτων που ασχολούνται με τις τέχνες.

«Θέλουμε στο Hyper Hypo να έχουμε βιβλία από δημιουργούς τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Χαιρόμαστε πολύ που υπάρχει αυτή η συνύπαρξη. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά γιατί πρόκειται για αντάξιου επιπέδου εκδόσεις».

Το κατάστημα μετρά πάνω από ένα μήνα λειτουργίας και τα σχόλια των ανθρώπων που το έχουν επισκεφτεί τους έχουν γεμίσει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. «Μέσα στις πρώτες μέρες ξεπουλήσαμε τα περισσότερα από τα βιβλία και τα περιοδικά που φέραμε με την πρώτη παραγγελία. Υπάρχουν μερικοί που έρχονται κάθε βδομάδα για να δουν τι νέο έχουμε φέρει. Τους αγαπάμε πολύ».

Κάπου εκεί το κασετοφωνάκι κλείνει. Έχει έρθει η ώρα για τα ψώνια.