ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Αθήνα λιώνει από τον καύσωνα

Οι κάτοικοι της πόλης αναζητούν τη δροσιά σε υπόστεγα και συντριβάνια, ενώ οι τουρίστες έχουν επιστρατεύσει ομπρέλες και καπέλα για να προστατευτούν από τον αθηναϊκό ήλιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SOOC / EUROKINISSI

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τα παράπονα που κάναμε για τον «κρύο» Ιούνιο μοιάζουν όλο και πιο μακρινά. Με τον καύσωνα να έχει πια έρθει και επίσημα στη χώρα, κάποιοι από μας ίσως και να νοσταλγούν τις πρώτες μέρες του φετινού καλοκαιριού που θύμιζαν μάλλον φθινόπωρο.

«Επειδή έχουν ακουστεί πολλά αυτό το καλοκαίρι -και μάλιστα αρκετά νωρίς- θα ήθελα καταρχάς να τονίσω ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να γίνει ακριβής πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο OneMan και στον Γιώργο Ρομπόλα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αποτύπωση κάποιων τάσεων, δηλαδή αν για παράδειγμα η θερμοκρασία θα είναι παραπάνω ή παρακάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επειδή πλέον είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, αυτό που βλέπουμε είναι ότι το διάστημα 13 με 20 Ιουλίου θα έχουμε έναν ισχυρό καύσωνα μεγάλης διάρκειας σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο. Το θερμό κύμα θα επηρεάσει όλη την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», κατέληξε.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο το θερμόμετρο δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες να φτάσει μέχρι και τους 40. Μάλιστα, τα 40αρια φαίνεται πως θα επιμείνουν τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο. Οι συνθήκες αυτές όπως είναι αναμενόμενο έχουν δυσκολέψει τη ζωή των περισσοτέρων, ειδικά όσων δεν έχουν την πολυτέλεια να καθίσουν κάτω από το κλιματιστικό του σαλονιού τους και πρέπει να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης.

Φράσεις όπως «καμίνι το κέντρο της πόλης» και «βράζουν τα κτίρια στην Αθήνα», μπορεί να μοιάζουν με τεράστια δημοσιογραφικά κλισέ, αλλά μάλλον αποτυπώνουν την πραγματικότητα, ειδικά αν κρίνουμε από τις εικόνες των κατοίκων της πρωτεύουσας που αναζητούν μικρές οάσεις δροσιάς σε υπόστεγα και συντριβάνια.

Ο καύσωνας όμως έχει επηρεάσει και τους τουρίστες που έχουν επιλέξει την Αθήνα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι ουρές μπροστά στα αθηναϊκά μνημεία μπορεί να είναι ακόμα μεγάλες, αυτό όμως δε σημαίνει πως η αναμονή είμαι εύκολη. Μάλλον, το αντίθετο.

Οι επισκέπτες της πόλης έχουν επιστρατεύσει καπέλα, ομπρέλες, μέχρι και διαφημιστικά φυλλάδια προκείμενου να μπορέσουν να προστατευτούν από τον δυνατό ήλιο. Αν ο καύσωνας έχει κάνει τις μετακινήσεις ανυπόφορες για τους Αθηναίους, που αν μη τι άλλο είναι συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες, φανταστείτε πως αισθάνεται κάποιος τουρίστας από τη Βόρεια Ευρώπη.

Τις προηγούμενες μέρες η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα, συστήνοντας -μεταξύ άλλων- την τακτική ενυδάτωση αλλά και την αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης κάτω από τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα ο οδηγός της ΓΓΠΠ λέει: 

  • Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορείτε και χρειαστεί, τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν το ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μη μένουν στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
  • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους κατά το δυνατόν, διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο.
  • Ανοίξτε το χώρο διαμονής τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε τον ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά στο News247, «από την Κυριακή θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές αφού υπάρχει η τάση διατήρησης του ζεστού καιρού μέχρι τα μέσα της εβδομάδος».

Μέχρι τότε, περιορίστε όσο μπορείτε τις μετακινήσεις ή αναζητήστε τη δροσιά σε κάποια παραλία.