© Dimitris Kapantais/ SOOC iStock
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η κόκκινη γιορτή των Αλβανών στον Edi Rama

Περισσότεροι από 6.000 κόσμου κατέκλυσαν το Κλειστό Γήπεδο στο Γαλάτσι για την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας, πλημμυρίζοντας το στάδιο με κόκκινο χρώμα, χορούς, αγκαλιές και φιλιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © DIMITRIS KAPANTAIS/ SOOC

Με ένα κατάμεστο στάδιο από χιλιάδες κόσμου αλβανικής καταγωγής, κάθε άλλο παρά «αχρείαστη» ή «ασήμαντη» φάνηκε τελικά η προεκλογική επίσκεψη του αμφιλεγόμενου Edi Rama στην πρωτεύουσα, όπως δηλαδή είχε χαρακτηριστεί τις τελευταίες μέρες από την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποσβεστεί κάπως η ένταση που είχε ξεσπάσει σε πολλά, παράλληλα μέτωπα. Εντούτοις, η απάντηση για τον σκοπό και τη χρησιμότητα που αυτή επιτέλεσε δεν είναι ξεκάθαρη, αλλάζει ανάλογα με τον συνομιλητή που θα έχεις κάθε φορά απέναντι.

Το επιχείρημα του ίδιου του πρωθυπουργού της Αλβανίας ήταν ότι δεν ήρθε για να «προκαλέσει», αλλά «για να συναντήσει τον λαό του» στην Ελλάδα, απ’ όπου επέλεξε να ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ευρώπη εν όψει των εκλογών. Εν όψει ποιων ακριβώς εκλογών, όμως; Οι εθνικές εκλογές στην Αλβανία απέχουν κάτι περισσότερο από 18 μήνες, ενώ λιγότερες από 30 μέρες χωρίζουν το σήμερα από τις ευρωπαϊκές κάλπες, όταν οι έχοντες ελληνική υπηκοότητα Αλβανοί που βρέθηκαν στο Κλειστό Γήπεδο του Γαλατσίου (Christmas Theater) θα κληθούν να δώσουν την ψήφο τους, με ζωντανά τα λόγια του Edi Rama στο μυαλό τους ότι «ο Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος συνομιλητής της Αλβανίας», όπως φρόντισε να τονίζει στην ομιλία του.

Από την άλλη, εφόσον διανύουμε μια περίοδο εύνοιας στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας, σε τι ωφελούσε η (αδύνατο να πιστέψουμε ως τυχαία) συγκυρία της επίσκεψης του Edi Rama με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σύλληψη Fredi Beleri, ενός πολιτικού προσώπου καταδικασμένου για εξαγορά ψήφων που περιλαμβάνεται στους σημερινούς υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επικοινωνιακά συμβολίζει το ζήτημα της διαχείρισης της μειονότητας στην Αλβανία. Ήταν μια κίνηση απλά για να προκαλέσει, όπως εκείνες που συνηθίζει ο Edi Rama; Ήταν μήπως ένα μήνυμα ισχύος προς την ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με το επίμαχο θέμα που αποτελεί την καυτή πατάτα ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών;

Ήταν τελικά η επίσκεψη μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης του αλβανικού πυρήνα μέσα στην Ελλάδα, όπως σχολίασαν αρκετοί αναλυτές;

Για τους κοντά 6.000 κόσμου που κατέφθασαν από νωρίς στο Κλειστό Γήπεδο του Γαλατσίου, τα παραπάνω ερωτήματα ήταν μάλλον δευτερεύοντα. Για τον κόσμο της Αλβανίας ήταν μια μεγάλη μέρα που περίμεναν καιρό. Μια μέρα που δεν έμοιαζε τόσο με προεκλογική ομιλία, όσο με μια μεγάλη, ανοιχτόκαρδη και περήφανη γιορτή η οποία έφερε κοντά το αλβανικό έθνος, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εδώ πραγματικότητας. Από το σχετικό ρεπορτάζ του News247 στο σημείο της ομιλίας την Κυριακή παρακολουθούμε το κλίμα της ομιλίας.

Δεν ήταν μόνο κόσμος από περιοχές της Αθήνας. Πούλμαν κατέφθαναν για ώρα από όλη την Ελλάδα στο σημείο, με αποτέλεσμα να φανεί από νωρίς ότι οι θέσεις του χώρου δε θα επαρκούσαν για τη λαοθάλασσα.

Επίσης, δεν ήταν όλοι υποστηρικτές του Edi Rama. Ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους στάση για τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας που φιλοδοξεί να φέρει σκληρή μεταρρύθμιση σε πολλά επίπεδα της γείτονας χώρας, ο αλβανικός λαός είχε λόγους να παρευρεθεί στο σπάνιο αυτό κάλεσμα, να ακούσει το μήνυμα του τωρινού πρωθυπουργού, να ζήσει τη χαρά ενός κατάμεστου σταδίου που είναι βαμμένο στα κόκκινα από τις αλβανικές σημαίες, να τραγουδήσει, να χορέψει και να γλεντήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του Edi Rama διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ η συγκέντρωση πέντε ώρες. Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας από περίπου 1.000 αστυνομικούς, μέσα στο στάδιο βρέθηκαν γονείς, παιδιά, νέοι και νέες, μέλη και φίλοι του κόμματος του Edi Rama. Αγκαλιές και φιλιά ήταν τακτικό θέαμα. Προτού ανέβει στο βήμα ο Αλβανός πρωθυπουργός, στο γήπεδο στήθηκε ένα κανονικό γλέντι από τους παρευρισκόμενους με παραδοσιακή μουσική από τον Ylli Baka και χορό μπροστά από τη σκηνή, με αρκετούς Αλβανούς να είναι ντυμένοι στις παραδοσιακές στολές του τόπου τους. Το γλέντι συνεχίστηκε με τραπ μουσική και τον Noizy να πιάνει το μικρόφωνο, μέχρι να φτάσει η μεγάλη στιγμή της ομιλίας του Rama.

Ενέργεια, χειροκροτήματα, το στάδιο παραληρούσε.