ΠΟΛΗ

Η νέα εντυπωσιακή και «πράσινη» τοιχογραφία του Atek στο Κουκάκι

Ένας ροδαλός ήλιος δίνει την αίσθηση του σούρουπου, σε ένα έργο εμπνευσμένο από τον ενδέκατο στόχο του ΟΗΕ για «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες».

Από τον ενδέκατο κατά σειρά Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που αναφέρεται στην ανάγκη πράσινης αναβάθμισης των πόλεων και μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, εμπνέεται η νέα μεγάλη τοιχογραφία που κοσμεί το Κουκάκι, μετά την εικαστική παρέμβαση η οποία ανατέθηκε στον γνωστό street artist Atek από την ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για το τελευταίο καρπό από μία σειρά street art αναθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί το τελευταίο διάστημα, προς αξιοποίηση των (άπλετων) γκρίζων και ρημασμένων τοίχων της Αθήνας ως μεγάλης κλίμακας τελάρων για να ξεδιπλώσουν καλλιτέχνες τη φαντασία τους.

Το εντυπωσιακό mural βρίσκεται επί της οδού Καλλιρόης, σε έναν από τους τοίχους του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe, κι είναι ορατό από μακριά, σε διάλογο με τον Ιερό Λόφο και το μνημείο της Ακρόπολης, προτάσσοντας το σύγχρονο προφίλ της πρωτεύουσας σε κατοίκους και ξένους επισκέπτες της τουριστικής περιοχής.

Το στιλ της τοιχογραφίας παραπέμπει σε ελαιογραφία αφαιρετικού εξπρεσιονισμού και απεικονίζει πλήθος ανθρώπων που περπατούν και αλληλεπιδρούν σε ένα πολύχρωμο, ονειρικό τοπίο με ελκυστικές χρωματικές συνθέσεις. Ένας ροδαλός ήλιος στο κέντρο του έργου δίνει την αίσθηση του σούρουπου.

«Αυτό που όλοι έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη είναι μία πόλη “φωλιά”, στην οποία αφενός να αισθανόμαστε ασφαλείς, και αφετέρου να μας επιτρέπει να είμαστε αυτοί που θέλουμε», ανέφερε επ’ αφορμή της τοιχογραφίας αλλά και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, συμπληρώνοντας: «Στην Αθήνα, όπως και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου η “μάχη” που δίνεται είναι για τα τετραγωνικά μέτρα. Και αυτά τα τετραγωνικά μέτρα, του ποιοτικού δημόσιου χώρου, του πράσινου, του βιώσιμου, του ανθεκτικού δημόσιου χώρου είναι που μπορούν εν τέλει να κάνουν τη διαφορά».

Ποιος είναι Atek που έφτιαξε το νέο mural

Ο street artist Atek (κατά κόσμον Γιώργος Σκουρλής) μπήκε στο χώρο του graffiti και της street art από αρχές των 00s. Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και μέσα απ’ τη συνεχή τριβή του με το «άθλημα» με αναθέσεις και προσωπικά πρότζεκτ έχει διαμορφώσει τη δική του γλώσσα με σχέδια και χρώματα που εντάσσονται κυρίως στο φάσμα του αφαιρετικού εξπρεσιονισμού. Πλέον, σπουδάσει στην ΑΣΚΤ. Το αποτύπωμά του έχει φρεσκάδα, δυναμισμό και μαγνητίζει το βλέμμα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα.