iSTOCK
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Η παραδεισένια Λίμνη Βουλιαγμένης που κάποτε γέννησε θρύλους

Μισή ώρα οδήγησης μακριά από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, μια υφάλμυρη και ιαματική λίμνη που διατηρεί σταθερή θερμοκρασία όλο τον χρόνο, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή απόδρασης ακόμη και την άνοιξη.

«Η λίμνη αυτή έχει πάρα πολλά περίεργα», έλεγε στην κάμερα τον Ιούνιο του 1978 ο Αλέξης Παπαδόπουλος, προτού επιχειρήσει με την καταδυτική ομάδα του να εξερευνήσει τις τρύπες που είχαν εντοπιστεί στον πυθμένα. Εκείνη την εποχή, η Λίμνη Βουλιαγμένης αποτελούσε έναν μυστήριο τόπο που έτρεφε τη φαντασία των κατοίκων με θρύλους και δοξασίες – ότι μια νεράιδα κατοικούσε στον βυθό και παγίδευε τους νεαρούς άνδρες, ότι οι υπόγειες σήραγγες μέσα στο νερό μετατρέπονταν σε ρουφήχτρες όσο κατέβαινες και ήταν αδύνατο να επιστρέψεις στην επιφάνεια, κ.ο.κ.

Είχαν χαθεί πράγματι μερικοί δύτες στα νερά της Λίμνης (για την ακρίβεια, οκτώ) εκείνες τις δεκαετίες, αλλά εξαιτίας όχι κάποιου αλλόκοτου πλάσματος, όσο της απηρείας και του ανεπαρκούς εξοπλισμού. Κάτι που φυσικά δε γνώριζαν ήταν ότι είχαν να διαχειριστούν ένα πολύ σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο έτυχε να διαμορφωθεί πριν από χιλιάδες χρόνια στη γη της Αττικής, ένα σπήλαιο-άδυτο με σήραγγα μεγαλύτερη από κάθε αντίστοιχο παράδειγμα στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Μόνο εξειδικευμένοι δύτες έχουν πλέον το δικαίωμα της κατάδυσης στο σπήλαιο», όπως έχει διευκρινίσει σε πρόσφατη συνέντευξη στο News247 η Μαριάνθη Βαβουλάκη, διευθύντρια της Λίμνης Βουλιαγμένης. Στα πρώτα μέτρα έχει εντοπιστεί μια τεράστια αίθουσα, «ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη», και ένας σταλακτίτης. Από εκεί και πέρα, ξεκινάνε οι λαβύρινθοι και οι διακλαδώσεις, κάποιες από τις οποίες φτάνουν τα εκατοντάδες μέτρα (έως και 800) και παραμένουν μέχρι σήμερα ανεξερεύνητες.

Μικρή σημασία έχουν βέβαια όλα αυτά για τον επισκέπτη που βρίσκει τη θέση του σε μια άνετη σεζλόνγκ μπροστά στη Λίμνη, απολαμβάνοντας δροσιά όπως και αναζωογόνηση, με μόλις μισή ώρα οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας. Έχοντας περάσει εδώ και χρόνια σε διαχείριση ιδιωτικής εταιρίας (ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η Εκκλησία της Ελλάδας), η Λίμνη προσφέρεται για μια απόδραση-αστραπή ένα απόγευμα μετά τη δουλειά, είτε ένα πρωινό Σαββατοκύριακου, ακόμη και την άνοιξη όπως τώρα, μιας και τα νερά της διατηρούν σταθερή θερμοκρασία όλο τον χρόνο, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Ευεξία, επαφή με τη φύση, ηρεμία, είναι το τρίπτυχο που θα ορίζει τον ρυθμό σου όσο παραμείνεις στα –κυριολεκτικά και μεταφορικά– ιαματικά νερά της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Απόδραση στη Λίμνη Βουλιαγμένης

 

Λίμνη Βουλιαγμένης © DTMH Digital Studio/Marketing Greece

Το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Ψηλά λεία βράχια βουτάνε κάθετα στα ήρεμα κι απάνεμα νερά, ενώ οι ανακλάσεις από τα πεύκα και τους γύρω θάμνους χρωματίζουν τη στάθμη, προκαλώντας για βουτιά.

Τα νερά είναι διαρκώς σε σταθερή θερμοκρασία, μεταξύ 21-28 βαθμών Κελσίου, υφάλμυρα και διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχουν δηλαδή σε μεγάλη ποσόστωση μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλλιο, λίθιο, αμμώνιο, ασβέστιο, σίδηρος κ.α), οπότε είναι ιδανικά για ρευματικές παθήσεις, αθλητικές κακώσεις, δερματοπάθειες και όχι μόνο.

Από πού προκύπτουν όλα αυτά;

Το συγκλονιστικό φαινόμενο που προκαλεί σήμερα δέος, δημιουργήθηκε από καθίζηση οροφής σπηλαίου (λόγω διάβρωσης) πριν από 2.000 χρόνια περίπου.

Η χρονολογία αυτή εξηγεί και το γεγονός ότι η Λίμνη Βουλιαγμένης απουσιάζει από αναφορές αρχαίων περιηγητών, όπως ο Παυσανίας. Τώρα, όσον αφορά την ποιότητα και τον χαρακτήρα των νερών της δεξαμενής, πρόκειται για ένα μείγμα θαλάσσιου νερού (να επισημάνουμε, η Λίμνη βρίσκεται ελάχιστα πιο ψηλά από τη στάθμη της θάλασσας) και γλυκού νερού που τροφοδοτείται από υπόγειες πηγές, εντός του δικτύου που αναφέραμε.

«Είναι μια ευκαιρία να συνδυάσουμε τη ζωή μας με την ευεξία», είχε τονίσει στη συνέντευξή της η Μαριάνθη Βαβουλάκη, «ειδικά το βράδυ, το σημείο έχει μαγική αίσθηση, μπορεί να σε ταξιδέψει, να σε γαληνέψει, να σε χαλαρώσει». Σε αυτή την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένο τόσο το setting στη Λίμνη Βουλιαγμένης, όσο και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες – μασάζ, περιποίηση προσώπου και σώματος, spa κ.ά.

Αλλά για να μην επιβαρύνεις περαιτέρω την τσέπη σου, μπορείς απλά να αφήσεις τα ψαράκια να κάνουν τη δουλειά τους: στα ρηχά της Λίμνης Βουλιαγμένης κολυμπούν τα γκάρα ρούφα, ένα είδος γνωστό για την απολέπιση και την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος που προσφέρει.