Unsplash
APPS

My Athens Pass: Πώς θα παρκάρεις στο κέντρο νόμιμα και γρήγορα

Ένα χρόνο λειτουργίας έκλεισε η εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων για το παρκάρισμα, παραλαμβάνοντας το πρώτο της βραβείο. Απλή, εύχρηστη και με νέες υπηρεσίες κάθε τόσο, εξυπηρετεί πάνω από 100.000 πολίτες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδάκι που θα εξαφανίσει μεμιάς τα προβλήματα στάθμευσης μιας μητρόπολης που έχει παραδοθεί στην κυριαρχία του αυτοκινήτου, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν ψηφιακά εργαλεία που μειώνουν τον πονοκέφαλο στους οδηγούς, γλιτώνοντας το άγχος της κλήσης. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία είναι η εφαρμογή My Athens Pass που έχει αναπτυχθεί από υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και με το που συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας απέσπασε το πρώτο της βραβείο στα Best City Awards.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Πληροφορικής που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή, έχει προσθέσει παραπάνω λειτουργίες, έκανε πιο ευχάριστη την πλοήγηση για το χρήστη, διόρθωσε τεχνικά προβλήματα με αναβαθμίσεις, ενώ πλέον τα στοιχεία της αναφέρουν ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι εξυπηρετούνται από την εφαρμογή για να παρκάρουν στο κέντρο.

Τι είναι το My Athens Pass

Τον Απρίλιο του 2021 τέθηκαν ξανά σε λειτουργία οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στον Δήμο Αθηναίων: πρόκειται για τις οριοθετημένες θέσεις μέσα στα όρια του δήμου (πάνω από 3.500 συνολικά σε αριθμό), με κάθετη σήμανση P-69, για τη μίσθωση των οποίων παλιότερα έπρεπε κάποιος να αγοράσει ξυστή κάρτα στάθμευσης, είτε να πληρώσει με POS σε συγκεκριμένα σημεία – μυστήριο παρέμενε βέβαια το πού βρίσκονταν αυτά τα σημεία.

Σε αυτές τις δύο λύσεις, με την επανεκκίνηση της ελεγχόμενης στάθμευσης –και της ζωής μας γενικότερα– μετά την καραντίνα, προστέθηκε η εφαρμογή My Athens Pass, που είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλα τα κινητά: ένας τρόπος ψηφιακής δέσμευσης και ηλεκτρονικής πληρωμής της θέσης. Συγκεκριμένα, ο χρήστης αφού κάνει τη σχετική εγγραφή στην εφαρμογή (μέσω email ή λογαριασμού social media) και εισάγει τα στοιχεία της τραπεζική του κάρτας (debit, credit ή prepaid), δύναται να αγοράσει το επιθυμητό ποσό ώστε κατόπιν να το εξαργυρώσει σε χρόνο στάθμευσης.

Μόλις παρκάρει το όχημά του στη θέση στάθμευσης (πέρα από αυτοκίνητα, η εφαρμογή απευθύνεται και σε μηχανές, εφόσον οι μεγάλου κυβισμού έχουν αυξημένες ανάγκες σε χώρο), ο χρήστης ενεργοποιεί τον εντοπισμό τοποθεσίας στην εφαρμογή, κατοχυρώνει την πινακίδα του, επιλέγει χρόνο παραμονής –από μισή ώρα έως τρεις ώρες– και είναι έτοιμος: Είναι καθ’ όλα νόμιμος και μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του στο κέντρο δίχως άγχος.

Σε περίπτωση που ο χρόνος πλησιάζει στη λήξη, η εφαρμογή πρόκειται να ενημερώσει τον οδηγό με σχετικό μήνυμα. Μία επιπλέον δυνατότητα που προστέθηκε πρόσφατα είναι εκείνη της εξ αποστάσεως κράτησης: ο χρήστης μπορεί πλέον να δεσμεύσει τη θέση (και) προκαταβολικά. Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας του Δήμου Αθηναίων είναι να τοποθετηθούν αισθητήρες στα σημεία στάθμευσης, προκειμένου να ενημερώνεται real-time η εφαρμογή για κενές ή δεσμευμένες θέσεις.

Αυτό θα ήταν πράγματι μεγάλη ανακούφιση.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!